گروه بازار پول: در سومین ماه بهار، متوسط قیمتی دلار نسبت به ماه اردیبهشت ۱۶ تومان کاهش یافت و به قیمت۳۳۱۵ تومان رسید تا پنجمین ماه متوالی افت میانگین قیمتی این ارز به ثبت برسد. این روند در حالی رقم خورده که نوسان‌های شاخص بازار ارز در نخستین فصل سال ۹۴ بسیار کمتر از دوره مشابه سال قبل بوده است. داده‌ها نشان‌دهنده آن است که انحراف معیار نرخ آزاد دلار از ۷۸ تومان بهار ۹۳ به ۱۵ تومان در بهار ۹۴ رسیده است. این افت نشان‌دهنده کاهش نوسانات دلار و ثبات نسبی بازار است. از بهمن‌ماه‌ سال ۹۳، شاخص بازار ارز در مسیر کاهشی قرار گرفته تا در ۵ ماه گذشته متوسط قیمتی این ارز ۷/ ۵ درصد از ارزش خود را از دست بدهد و از ۳۵۱۷ تومان دی‌ماه ۹۳ به ۳۳۱۵ تومان در خرداد ۹۴ برسد. در ادامه روند کاهشی دلار، در روز دوشنبه که آخرین روز از خرداد بود، بهای دلار با کاهش ۲ تومانی به ۳۲۷۸ تومان رسید تا این کاهش نیز نقش جزئی در افت دلار ایفا کند. در دومین روز هفته با وجود کاهش دلار، قیمت سکه ۲ هزار تومان بالا رفت و به ۹۱۶ هزار تومان رسید.

کاهش نوسانات در سال 94

در ۲۲ روز ابتدایی خردادماه، شاخص بازار ارز نوسانات چندانی نداشت و قیمت دلار در بازه ۳۳۱۵ تا ۳۳۳۵ تومان قرار داشت. در این محدوده زمانی قیمت دلار تنها یکبار در تاریخ ۳ خرداد به زیر ۳۳۱۵ تومان رسید.

اما از تاریخ ۲۳ خرداد محدوده قیمتی دلار تغییر کرد و دلار وارد قیمت‌های پایین‌تر شد تا اینکه در بیست و پنجمین روز خردادماه به زیر کف انتظاری ۶۸ روزه خود رسید و از قیمت ۳۳۰۰ تومان پایین آمد. روز دوشنبه، دلار ۱۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و با ۱۰ تومان کاهش به قیمت ۳۲۹۵ تومان رسید. در حالی که ‌برخی از فعالان انتظار داشتند دلار در ادامه خرداد به سطح ۳۳۰۰ تومان بازگردد، شاخص بازار ارز به نوسان در کانال ۳۲۰۰ تومان ادامه داد تا اینکه سرانجام در آخرین روز خردادماه به کمترین قیمت این ماه رسید. روز گذشته بهای دلار با ۲ تومان کاهش نسبت به روز شنبه به ۳۲۷۸ تومان رسید تا کمترین قیمت دلار از تاریخ ۱۶ فروردین به ثبت برسد. به گفته فعالان، کاهش قیمت درهم و افزایش حجم ارز موجود در بازار دو عامل اصلی افت قیمت دلار بوده است.

جدا از افت قیمتی دلار، آمارها نشان‌دهنده آن است که دامنه نوسانات دلار نیز در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳ افت کرده است. بر این اساس درحالی‌که انحراف معیار نرخ آزاد دلار در سه ماه ابتدایی سال ۹۳ حدود ۷۸ تومان بود، در بهار سال ۹۳ انحراف نرخ آزاد دلار به حدود ۱۵ تومان رسید که ۶۳ تومان کمتر از سه‌ماه ابتدایی سال ۹۳ بود. کمترین انحراف معیار نرخ آزاد دلار در سال ۹۴ مربوط به اردیبهشت بود که انحراف آن به ۹ تومان رسید با افزایش جزئی نوسانات در اواخر خردادماه، انحراف نرخ آزاد دلار در این ماه با کمی افزایش به ۱۲ تومان رسید. انحراف معیار بهای دلار آزاد در ماه فروردین نیز ۱۸ تومان بود.

افت 1/ 1 درصدی خرداد

افت دلار در روز یکشنبه موجب شد که این ارز در سومین ماه بهار با ۳۷ تومان کاهش از قیمت ۳۳۱۵ تومان به ۳۲۷۸ تومان برسد و ۱/ ۱ درصد از ارزش خود را از دست بدهد. شاخص بازار ارز در اردیبهشت‌ماه نیز ۹/ ۰ درصد از ارزش خود را از دست داده بود. این دو روند در کنار رشد

۱ / ۰درصدی دلار در فروردین، افت ۸/ ۱ درصدی دلار در بهار ۹۴ را ثبت کرد. در کنار افت ماهانه، متوسط قیمتی دلار نیز در ماه گذشته کاهش یافت. متوسط قیمتی دلار در خردادماه به ۳۳۱۵ تومان رسید که ۱۶ تومان کمتر از میانگین قیمتی این ارز در اردیبهشت‌ماه بود. متوسط قیمتی دلار از بهمن سال ۹۳ در مسیر نزولی قرار گرفته است. متوسط قیمتی دلارکه در دی‌ماه ۹۳، ۳۵۱۷ تومان بود، در بهمن‌ماه به ۳۴۴۶ تومان و در اسفندماه به۳۳۸۹ تومان رسید. به گفته فعالان مقررات ناظر بر عملیات ارزی صرافی‌ها در تاریخ ۲۹ دی‌ماه، ورود بازیگران بازارساز رسمی و افزایش خوش‌بینی معامله‌گران نسبت به نتایج مذاکرات هسته‌ای از عوامل اصلی کاهش ارزش دلار در آن مقطع زمانی بودند. روند نزولی دلار در سه‌ماه ابتدایی سال ۹۴ نیز ادامه یافت. متوسط قیمتی دلار در فروردین به ۳۳۳۵ تومان و در اردیبهشت به ۳۳۳۱ تومان رسید. به گفته فعالان اعلام بیانیه مطبوعاتی لوزان در تاریخ ۱۳ فروردین یکی از عوامل اثرگذار بر بازار ارز ۹۴ بود. با نزدیک شدن به آشکار شدن نتایج مذاکرات هسته‌ای در تاریخ ۱۰ تیر، قیمت دلار بار دیگر در اواخر خردادماه در مسیر نزولی قرار گرفت و این ارز وارد کانال ۳۲۰۰ تومان شد. قیمت سکه تمام بهار آزادی نیز در خردادماه سال ۹۴ در مسیر کاهشی قرار گرفت. در سومین ماه بهار قیمت سکه از ۹۴۰ هزار تومان ابتدای ماه به ۹۱۶ هزار تومان در آخرین روز ماه رسید که افت ۲۴ هزار تومانی(معادل ۵/ ۲ درصد) داشت. روند کاهشی سکه از نیمه دوم خردادماه آغاز شد که بهای سکه در ابتدا وارد کانال ۹۲۰ هزار تومان شد. سکه در تاریخ ۲۷ خرداد به قیمت ۹۰۷ هزار تومان رسید که کمترین قیمت ۲۰۰ روزه این دارایی گرانبها بود، اما از ابتدای هفته جاری تحت‌تاثیر رشد اونس، سکه کمی از کف قیمتی خود بالا آمده است.

پنجمین ماه نزول دلار

پنجمین ماه نزول دلار