به گزارش د بلاک، شرکت آوه (Aave)، توسعه‌‌‌‌‌‌دهنده پروتکل لنز اعلام کرد پروژه بونسای به‌طور خاص برای بهبود مقیاس‌‌‌‌‌‌پذیری شبکه‌‌‌‌‌‌های اجتماعی غیرمتمرکز طراحی شده و امکان پردازش تراکنش‌های متعدد با حداقل کارمزد را فراهم می‌کند.

مقیاس‌‌‌‌‌‌پذیری یکی از مسائل مهمی است که شبکه‌‌‌‌‌‌های اجتماعی غیرمتمرکز با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند. چنین شبکه‌‌‌‌‌‌هایی به دلیل حجم بالای داده‌ها و همچنین توان عملیاتی تراکنش‌ها اغلب با مشکلات مقیاس‌‌‌‌‌‌پذیری مواجه هستند. علاوه‌بر این، بلاک‌چین‌‌‌‌‌‌ها نیز غالبا با این مشکلات دست‌وپنجه نرم می‌کنند. پروژه بونسای با هدف برطرف ساختن چنین مشکلاتی ساخته ‌شده‌است.

استنی کولچوف (Stani Kulechov)، مدیرعامل آوه در این رابطه می‌گوید: برای رقابت در فضای وب۲، شبکه‌‌‌‌‌‌های اجتماعی غیرمتمرکز باید مقیاس‌‌‌‌‌‌پذیرتر شوند. با توانایی پشتیبانی از پذیرش انبوه کاربران، شاهد تداوم نوآوری وب۳ و ویژگی‌های جدید و هیجان‌انگیزی که پذیرش نسل سوم وب را افزایش می‌دهند، خواهیم بود. بونسای مقیاس‌‌‌‌‌‌پذیری فوق‌‌‌‌‌‌العاده‌‌‌‌‌‌ای را ارائه می‌دهد که ضمن پشتیبانی از اصول بلاک‌چین‌‌‌‌‌‌ها، مقیاس‌‌‌‌‌‌پذیری ایمن، سریع و مقرون‌به‌صرفه‌‌‌‌‌‌ای را فراهم می‌کند. پروتکل لنز یک گراف اجتماعی ترکیب‌‌‌‌‌‌پذیر و غیرمتمرکز است که برای ساخت و توسعه شبکه‌‌‌‌‌‌های اجتماعی غیرمتمرکز برای رقابت با غول‌‌‌‌‌‌هایی مثل توییتر و فیس‌بوک ساخته ‌شده‌است. این پروتکل در ماه مه سال‌۲۰۲۲ در بستر شبکه پالیگان راه‌اندازی شد و از آن زمان، بیش از ۱۱۰‌هزار پروفایل و صدها اپلیکیشن در اکوسیستم آن ایجاد شده‌است.

بررسی چالش‌های پیش‌‌‌‌‌‌روی پروژه بونسای

هدف پروتکل لنز، مقابله با سانسور در شبکه‌‌‌‌‌‌های اجتماعی و همچنین کمک به درآمدزایی با فعالیت در این شبکه‌‌‌‌‌‌ها از طریق توکن‌‌‌‌‌‌های NFT و دیگر دارایی‌های دیجیتال است. تاکنون برنامه‌های مختلفی از جمله Lenster، Lens Booster، Phaver، Lenstube، LensPort و Memester در بستر پروتکل لنز ساخته ‌شده‌‌‌‌‌‌اند.

برای کمک به مقیاس‌‌‌‌‌‌پذیری برنامه‌های غیرمتمرکز اکوسیستم لنز، پروژه بونسای با ذخیره‌‌‌‌‌‌سازی خارج زنجیره‌‌‌‌‌‌ای داده‌های مربوط به تراکنش‌ها به‌صورتی‌که در دسترس و قابل‌تایید باشند، کارمزدها را کاهش و مقیاس‌‌‌‌‌‌پذیری را افزایش می‌دهد. به گفته شرکت آوه، با چنین مکانیزمی، بونسای از محدودیت‌های مربوط به سایز بلاک‌‌‌‌‌‌ها که شبکه‌‌‌‌‌‌های مختلف از جمله اتریوم با آن مواجه هستند، جلوگیری خواهد کرد. بونسای با تکیه بر در دسترس‌بودن داده‌های ذخیره‌شده، اکثر تراکنش‌ها را به‌صورت آف‌چین پردازش می‌کند. علاوه‌بر این، این پروژه یک مولفه تاییدکننده برای اعتبارسنجی تراکنش‌ها به‌صورت آنچین خواهد داشت. در دسترس‌بودن داده‌ها برای مقیاس‌‌‌‌‌‌پذیری برای راهکارهایی مانند بونسای ضروری است؛ چراکه از وجود داده‌های درست برای اعتبارسنجی و بررسی‌‌‌‌‌‌های مختلف اطمینان حاصل می‌شود.