تعیین تکلیف واگذاری 766شرکت دولتی

عکس: مهدی حاجیوند

گروه بورس- رییس‌جمهور واگذاری ۷۶۶شرکت دولتی مشمول خصوصی‌سازی را تعیین تکلیف کرد. وزیران عضو کارگروه

تصویب آیین‌نامه‌های مربوط به قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل۴۴، آیین‌نامه اجرایی تشخیص، انطباق و طبقه‌بندی فعالیت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی با هر یک از سه گروه اقتصادی مصرح در ماده (۲) قانون اصل۴۴ را به تصویب رساندند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، بر اساس این مصوبه، ۵۱شرکت و بنگاه دولتی در گروه ۳، ۳۱۳شرکت و بنگاه در گروه ۲ و ۴۰۲ شرکت و بنگاه دولتی نیز در قالب گروه ۱ ماده ۲ قانون اصل۴۴ قرار گرفتند.طبق قانون اصل۴۴، مالکیت، سرمایه‌گذاری و مدیریت دولتی در بنگاه‌های گروه ۱ (به جز استثنائات محدودی) ممنوع است و دولت باید تا پایان برنامه چهارم کلیه سهام خود در این شرکت‌ها را واگذار کند. بدین ترتیب، سهام دولت در ۴۰۲شرکتی که طبق این آیین‌نامه در گروه ۱ قرار گرفته‌اند، کاملا واگذار خواهد شد.

در مورد گروه ۲ نیز، دولت مکلف است ۸۰ درصد از ارزش مجموع سهام بنگاه‌های دولتی در هر فعالیت (به استثناء راه و راه‌آهن) را به بخش‌های خصوصی، تعاونی و عمومی‌غیردولتی واگذار نماید. در مورد گروه ۳ نیز طبق قانون اصل۴۴، سرمایه‌گذاری، مالکیت و مدیریت در فعالیت‌ها و بنگاه‌های مشمول گروه ۳ (همچون بانک مرکزی، بیمه مرکزی و شرکت ملی نفت) منحصرا در اختیار دولت است.

شرکت‌های گروه ۳

طبق این آیین‌نامه، فعالیت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی موضوع گروه سه ماده (۲) قانون اصل۴۴، در ۱۱بند ذیل که در مجموع شامل ۵۱شرکت و بنگاه‌ دولتی می‌شود، تعیین شد.

الف- شبکه‌های مادر مخابراتی و امور واگذاری بسامد ( فرکانس) شامل ایجاد، نگهداری، بهره‌برداری و توسعه شبکه‌های مادر مخابراتی کشور و تنظیم، مدیریت و کنترل فضای فرکانسی کشور، تدوین مقررات و تصویب ضوابط، جداول و معیارهای استفاده بهینه از فرکانس و مدارهای ماهواره‌ای و نظارت و حاکمیت بر طیف و جدول ملی فرکانس کشور که منحصرا در اختیار دولت (سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و شرکت ارتباطات زیرساخت) است.

ب- شبکه‌های اصلی تجزیه و مبادلات و مدیریت توزیع خدمات پایه پستی شامل وظایف و فعالیت‌های شرکت پست جمهوری اسلامی ایران که باید به موجب تصویب نامه شماره ۱۳۴۵۶۷/ت۳۹۰۸۸ هـ مورخ ۶/۸/۱۳۸۷ توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از این شرکت منتزع و به سازمان خدمات پست دولتی منتقل شود.

ج- تولیدات محرمانه یا ضروری نظامی، ‌انتظامی و امنیتی به تشخیص فرماندهی کل نیروهای مسلح شامل فعالیت‌ها و بنگاه‌های مصرح در جدول شماره (۱) پیوست و آن دسته از فعالیت‌ها و بنگاه‌ها که ظرف دو ماه پس از ابلاغ این آیین‌نامه،‌به پیشنهاد مشترک وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و وزارت امور اقتصادی و دارایی و تصویب هیات وزیران به تایید فرماندهی کل نیروهای مسلح می‌رسد. در ضمن، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح مکلف است ظرف مهلت یاد شده، ‌فهرست فعالیت‌ها و تولیدات غیر‌محرمانه و غیر‌ضروری نظامی، ‌انتظامی و امنیتی در شرکت‌های زیرمجموعه خود و شرکت‌های تابع را به منظور واگذاری تعیین و به تصویب هیات وزیران برساند.

د- شرکت ملی نفت ایران و شرکت‌های استخراج و تولید نفت خام گاز.

هـ- معادن نفت و گاز.

و- بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران،‌بانک ملی ایران، بانک سپه، بانک صنعت و معدن، بانک توسعه صادرات ایران، بانک کشاورزی، بانک مسکن و بانک توسعه تعاون.

ز- بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و شرکت بیمه ایران.

ح- شبکه‌های اصلی انتقال برق.

ط- سازمان هواپیمایی کشوری و سازمان بنادر و دریانوردی.

ی- سدها و شبکه‌های بزرگ آبرسانی.

ک- رادیو و تلویزیون.

ل- سازمان‌های توسعه‌ای موضوع تبصره (۳) بند(الف) ماده(۳) قانون اصل۴۴.

به منظور اجرای مناسب این ماده، آن دسته از فعالیت‌های اقتصادی که به صورت بنگاه‌های اقتصادی اداره نمی‌شود،‌بنا به پیشنهاد مشترک وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارتخانه یا موسسه دولتی ذی‌ربط در قالب شخصیت حقوقی مناسب ساماندهی خواهند شد.

شرکت‌های گروه ۲

فعالیت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی موضوع گروه دو ماده (۲) قانون اصل۴۴، شامل شرکت‌های بیمه شامل بیمه البرز، بیمه آسیا و بیمه دانا، بنگاه‌های فعال در زمینه هواپیمایی، بنادر و کشتیرانی، راه آهن و بازرگانی خارجی و سایر فعالیت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی و مواردی که در حوزه انحصارات طبیعی یا قانونی یا حمایتهای خاص قرار دارند، می‌باشد. شرکت‌های گروه ۲ در مجموع ۳۱۳ شرکت هستند که واگذاری تعداد زیادی از آنها همچون بانک‌ها، پالایشگاه‌ها و شرکت‌های فولادی آغاز شده است.

شرکت‌های گروه ۱

طبق این آیین‌نامه، فعالیت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی موضوع گروه یک ماده (۲) قانون اصل۴۴ شامل ۴۰۲شرکت و بنگاه اقتصادی خواهد بود.

در ضمن، شرکت‌های مادر تخصصی دارای شرکت‌های زیرمجموعه که به شکل یکجا واگذار نمی‌‌شوند، پس از واگذاری تمامی شرکت‌های زیرمجموعه،‌براساس احکام این آیین‌نامه توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارتخانه‌ ذی‌ربط تعیین تکلیف خواهند شد.

همچنین شرکت‌هایی که ناشی از مشارکت سازمان‌های توسعه‌ای و براساس تبصره(۳) بند (الف) ماده (۳) قانون اصل۴۴ ایجاد می‌شوند و همچنین سایر فعالیت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی که در این آیین‌نامه درج نشده‌اند، ‌براساس احکام و طبقه‌بندی‌های این آیین‌نامه توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارتخانه ذی‌ربط تعیین تکلیف خواهند شد.

این مصوبه در تاریخ ۷/۶/۱۳۸۸ از سوی دکتر محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهور به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ شده است.