معاملات گواهی سپرده «زعفران نگین»

براساس این گزارش، صدور قبض انبار و ترخیص گواهی سپرده کالایی به نام شخص مالک کالا یا نماینده قانونی وی، صرفا پس از احراز هویت وی امکان پذیر است و هزینه خدمات انبار برای ارزیابی کالا و نمونه‌گیری به ازای هر محموله به وزن حداکثر ۴ کیلوگرم، مبلغ یک میلیون و ۳۲۰ هزار ریال است. در صورت تحویل محموله‌های با وزن بیشتر از ۴ کیلوگرم توسط مشتری به انبار، هزینه ارزیابی به تناسب برای هر محموله محاسبه و دریافت می‌شود.

هزینه انبارداری به میزان ۵ ریال به ازای هر گرم در روز، از ابتدای روز صدور گواهی سپرده کالایی به نام مالک محصول، تا پایان روز معامله هر بخش از محصول فروش رفته، بر عهده وی است که این هزینه توسط بورس از وجه معامله کسر شده و به حساب انبار/ انباردار واریز می‌شود، همچنین هزینه انبارداری از ابتدای روز تقویمی پس از روز معامله تا پایان روز تحویل از انبار بر عهده خریدار است که هنگام تحویل محصول از انبار باید به‌صورت یکجا و نقدی با انباردار تسویه شود. مالیات ارزش افزوده هزینه انبارداری نیز به میزان ۹ درصد هزینه انبارداری کسر و به انباردار برای تسویه با سازمان امور مالیاتی پرداخت می‌شود.

جهت تحویل گرفتن کالا از انبار لازم است حداقل به میزان ۵۰۰ گرم گواهی سپرده کالایی توسط مالک ارائه شود. در صورت مالکیت کمتر از این مقدار، لازم است گواهی سپرده لازم تا وزن مذکور توسط فرد متقاضی تحویل، از بازار خریداری شود. در زمان سررسید انبار، این محدودیت اعمال نمی‌شود. گفتنی است حداکثر زمان نگهداری کالا تا سررسید نماد انبار است. در صورت تحویل گرفته نشدن محصول از انبار، مفاد دستورالعمل پذیرش انبار و صدور، معامله و تسویه گواهی سپرده کالایی مصوب ۰۵/ ۰۳/ ۱۳۹۴ سازمان بورس و اوراق بهادار ملاک عمل خواهد بود.

حمایت مجلس از بین‌المللی شدن معاملات زعفران در بورس کالا

 عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در این باره گفت: باید با حمایت مسوولان بخش کشاورزی، پس از عرضه و رونق معاملات زعفران داخلی در بورس کالا و حمایت از کشاورزان، به سمت عرضه‌های صادراتی و معاملات بین‌المللی زعفران برویم که این اقدام به سود منافع ملی خواهد بود.

علی ابراهیمی، با تاکید برحمایت مجلس از عرضه زعفران در بورس کالا به خبرگزاری تسنیم گفت: در شرایطی که سال‌ها قیمت زعفران به شکل واقعی و شفاف مشخص نمی‌شد، اما با ورود این محصول به بورس کالا، قیمت‌های واقعی و براساس عرضه و تقاضا کشف می‌شود که در این زمینه نیاز است فعالان اصلی بازار زعفران به معاملات بورس ورود کنند. ابراهیمی اظهار کرد: زعفران، محصول خاص ایران است که متاسفانه طی سال‌ها قدر این نعمت ارزشمند و زحمت زیاد کشاورزان را ندانسته ایم به‌طوری‌که هر ساله شاهد عرضه بدون برنامه این محصول به بازارهای جهانی اما توسعه برندسازی و استفاده خارجی‌ها از زعفران ایران هستیم. نماینده مردم شازند در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه سود واقعی از محصول ارزشمند ایرانی را خارجی‌ها می‌برند، افزود: با توجه به ظرفیت‌هایی که در بورس کالا وجود دارد باید از این ظرفیت در راستای تنظیم بازار زعفران داخلی و سپس صادرات هدفمند زعفران استفاده کنیم.

وی ادامه داد: باتوجه به مزیت‌هایی که تولید زعفران در کشور دارد، باید ابتدا با محصولات تقلبی و مشابه مقابله کنیم که اعتبار این محصول زیر سوال نرود؛ همچنین این محصول باید به شکلی مورد معامله قرار گیرد که برکیفیت آن لطمه‌ای وارد نشود. این نماینده مجلس تصریح کرد: بورس کالا یکی از مراکز مطمئن برای دادوستد هر محصول از جمله کالاهای کشاورزی است، چرا‌که هم خریدار و هم زعفرانکاران می‌توانند با خیال راحت اقدام به خرید و فروش کنند و در بستری شفاف نسبت به کیفیت محصول عرضه شده در بورس مطمئن باشند.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس اظهار کرد: از سال جاری با کشف واقعی قیمت زعفران در بورس کالا، کشاورزان نیز از نرخ‌های واقعی مطلع شده‌اند و دیگر شاهد ارزان خری واسطه‌ها از کشاورزان و همچنین ارزان فروشی این محصول به بازارهای جهانی نخواهیم بود. ابراهیمی بر موضوع کیفیت زعفران تاکید کرد و گفت: نکته قابل توجه و مثبت دیگر در عرضه زعفران در بورس کالا ارائه محصولات باکیفیت در این بازار است چرا‌که تولید‌کنندگان ملزم هستند محصولاتی با کیفیت بالا را در بورس ارائه دهند که این خود به ارتقای کیفی این محصول در بین کشاورزان خواهد انجامید.

وی در پایان درخصوص اظهارات اخیر معاون وزیر جهادکشاورزی مبنی بر بین‌المللی شدن معاملات زعفران در بورس کالا گفت: مجلس از ایجاد شفافیت در معاملات داخلی و همچنین عرضه زعفران از دریچه بورس کالا به بازارهای جهانی حمایت می‌کند. زمانی که قرار است معامله‌ای را در سطح بین‌المللی انجام دهیم، باید یکسری استانداردهای بین‌المللی را رعایت کنیم، در این بین اساسی‌ترین مساله‌ای که ما را به این استانداردها نزدیک می‌کند، حفظ کیفیت و شفافیت است که با توجه به وجود بورس کالا، می‌توان در آینده به صادرات همه‌جانبه و مرجعیت قیمت زعفران ایران در دنیا امیدوار بود.