گروه بورس کالا - طیبه شهبازی: از ابتدای اکتبر تاکنون دولت فدرال آمریکا در تعطیلی ناشی از عدم تصویب بودجه این کشور به سر می‌برد و مشخص نیست این تعطیلی که هر روز هزینه‌های سنگینی را بر اقتصاد آمریکا تحمیل می‌کند، تا کی ادامه خواهد داشت.
با اینکه اوباما در این چند روز جلسات متعددی با نمایندگان و سران کنگره داشته، اما تمام این نشست‌ها بی‌نتیجه به پایان رسیده است و او نیز اعلام کرده که از موضع خود پیرامون قانون درمانی آمریکا کوتاه نخواهد آمد. این مساله موجب شده تا گمانه زنی‌هایی درخصوص ادامه اجرای تحریم‌ها علیه ایران صورت بگیرد. روز گذشته کاخ سفید اعلام کرد تعطیلی دولت آمریکا و به دنبال آن به مرخصی فرستادن کارکنان وزارت خزانه‌داری این کشور، تحریم‌ها علیه ایران را مختل می‌کند چراکه در پی تعطیل شدن دفتر تحریم ایران در وزارت خزانه‌داری آمریکا، این دفتر در شرایط حاضر نمی‌تواند فعالیت‌های اصلی خود از جمله پیگیری اجرای تحریم‌های جدید علیه ایران‌ را انجام دهد.
همچنین شایعاتی هم در داخل ایران شنیده می‌شد با این مضمون که با توجه به اینکه تحریم‌های کشتیرانی و بانک‌ها علیه ایران برداشته شده و به دلیل ایجاد فصل جدیدی در روابط بین ایران و آمریکا، احتمال لغو باقی تحریم‌ها نیز در آینده نزدیک وجود دارد. در چنین شرایطی رهبر معظم انقلاب روز گذشته پیرامون تحولات نیویورک صحبت کرده و از دیپلماسی دولت یازدهم حمایت کردند. روز گذشته وزیر امورخارجه کشورمان با اعلام اینکه سفر نیویورک آثار بسیار خوبی داشته است، آغاز مذاکرات جدی با آمریکا را در نشست ژنو دانست. مذاکرات ایران و ۱+۵ که تا دو هفته آینده در ژنو برگزار خواهد شد، چشم بسیاری از سیاستمداران این کشورها و همچنین فعالان اقتصادی را به خود خیره کرده است. با توجه به رخدادهای اخیر در روابط بین ایران و آمریکا و همچنین تغییراتی در سیاست خارجی کشورمان با بسیاری از کشورها، این بار اهمیت نشست ایران با ۱+۵ نسبت به نشست‌های قبلی بیشتر است و خوش بینی‌ها نیز به همان اندازه افزایش یافته است. برخی پیش‌بینی‌ها نشان از تداوم روند کاهشی قیمت دلار و سکه تا آن زمان در بازارهای داخلی دارند. زمانی که خبر تعطیلی دولت آمریکا اعلام شد (سه‌شنبه گذشته)، بهای جهانی طلا با افت شدید به ۱۲۸۸ دلار در هر اونس رسید اما طی دو روز بعد از آن، با جبران این سقوط توانست با بازگشت به کانال ۱۳۰۰ دلاری به ۱۳۱۷ دلار برسد؛ اما جمعه گذشته در آخرین روز معاملاتی بازارهای بین‌المللی، در نهایت با ریزش ۵ دلاری به ۱۳۱۱ دلار رسید. اغلب تحلیلگران بازار طلای آمریکا برای هفته جاری انتظار افزایش بهای فلز زرد را دارند. از آنجا که چالش‌های اخیر دولت آمریکا، آینده مشخصی را برای اقتصاد این کشور به تصویر نمی‌کشد، پیش‌بینی‌ها را تا حدودی با مشکل رو به رو کرده است. برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند ادامه بحران تعطیلی دولت آمریکا موجب خواهد شد تا تقاضا برای خرید طلا افزایش یابد و این مساله به نفع قیمت این فلز خواهد بود. بعضی تحلیلگران تکنیکال نیز معتقدند که اگر قیمت طلا بتواند سطح مقاومتی ۱۳۰۰ دلاری را حفظ کند، تا پایان هفته جاری قیمت هر اونس طلا به بیش از ۱۳۵۰ دلار خواهد رسید.
بازار طلا، سکه و دلار تهران ابتدای هفته را با ثبات نسبی آغاز کرد. روز شنبه در شروع معاملات، بهای سکه نقدی با افزایش به حدود ۹۷۱ هزار تومان رسید و در ادامه معاملات با کمی نوسان همراه شد. قیمت دلار نیز حدود ۲۰ تومان افزایش داشت. یکی از دلایل بالا رفتن قیمت در صبح روز شنبه، صحبت‌های وزیر امور اقتصادی و دارایی با این مضمون بود که نباید توقع داشت با لغو تحریم‌ها - که البته در کوتاه مدت هم صورت نمی‌گیرد - مشکلات اقتصادی کشور به سرعت حل و فصل شود. در چنین شرایطی بازار قراردادهای آتی سکه هم در شروع معاملات با افزایش قیمت در تمام سررسیدها به میزان کمتر از یک درصد روبه‌رو شد. اما به طور کلی بازارهای نقدی و آتی روز گذشته با ثبات همراه بودند و نوسانات قیمتی آنقدر اندک بود که به چشم نمی‌آمد. از آنجا که باز هم دامنه نوسانات بسیار محدود بود، به نظر می‌رسید قرار نیست باز هم حجم معاملات افزایش چشمگیری داشته باشد. در چند هفته اخیر حجم قراردادهای معامله شده برای سه سررسید مهر، آبان و آذر بسیار محدود شده و تنها دورترین سررسید بازار آتی، بیشترین این ارقام را به خود اختصاص داده است.
روز گذشته هم در حالی که با گذشت دو ساعت از شروع معاملات، حجم قراردادهای معامله شده در سررسید مهر، ۱۲ قرارداد بود، این رقم برای سکه دی، بیش از ۲۵۰۰ قرارداد بود. سکه آبان تنها سررسیدی بود که دیروز برای دقایقی در دامنه منفی هم نوسان کرد. به اعتقاد برخی کارگزاران این بازار اما حجم معاملات روز گذشته به نسبت نوسانات بسیار اندک بازار (پایین‌ترین و بالاترین قیمت روز گذشته حدود ۱۰ هزار تومان بود)، مناسب بود و کاهش وجه تضمین‌ها هم وضعیت‌های جدید را وارد بازار آتی کرده است که این مساله می‌تواند نوید بخش افزایش حجم معاملات در روزهای آینده باشد.
از سوی دیگر پیرامون نوسانات نرخ ارز، روز گذشته یک عضو شورای پول و اعتبار گفت در چند سال اخیر کسانی که در بازار ارز و طلا به نسبت بازار سرمایه، سرمایه‌گذاری کرده‌اند بیش از اینکه منتفع شوند متضرر شده‌اند و باید نگاه مردم از بازار ارز و سکه کنار رود. پرویزیان همچنین درمورد صحبت‌های پیشین رییس کل بانک مرکزی اعلام کرد که بانک مرکزی به دنبال تثبیت نرخ ارز است.
معاملات بازار قراردادهای آتی سکه روز دوشنبه در حالی دنبال می‌شد که از ابتدای معاملات این روز، ۱۵۰ هزار تومان دیگر از میزان وجه تضمین اولیه این بازار کاسته شده بود و انتظار می‌رفت با کاهش یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومانی (در مجموع وجه تضمین اولیه و اضافی از دوشنبه گذشته تاکنون) از این بازار، روند معاملات شکل دیگری به خود بگیرد و معامله گران ترغیب به ورود به بازار آتی سکه شوند. در همین حال انتظار افزایش قابل توجهی در قیمت دلار و سکه - حداقل تا مذاکرات ژنو - برای یکی، دو هفته آینده وجود ندارد، چراکه پیش‌بینی می‌شود خریداران جدید تا آن زمان، با حجم زیادی وارد این بازارها نشوند.

جنب‌و‌جوش از آتی سکه گرفته شد

جنب‌و‌جوش از آتی سکه گرفته شد