اقتصاد‌نیوز: طی یکسال گذشته به دلایل بی‌شماری بخش‌های مختلف اقتصاد کشور در رکود سنگین به سر برده‌اند که از جمله این صنایع می‌توان به صنعت ساخت و سازهای مسکونی و به تبع آن صنعت فولاد اشاره کرد.

بنابر اظهارات مدیران صنعت فولاد کشور به دلیل کاهش تقاضای فولاد در بازار داخلی و کاهش قیمت محصولات فولادی در بازارهای جهانی با خطر واردات گسترده محصولات فولادی و دامپینگ فولاد از کشورهای چین و روسیه به ایران روبه‌رو بوده‌ایم که این مسائل در کنار هم منجر به کاهش شدید قیمت‌ها در بازار داخل شده است.

در حال حاضر به‌رغم افزایش هزینه‌های جاری و ثابت تولید از سال گذشته تاکنون، اما قیمت آهن‌آلات تا ۲۷ درصد کاهش یافته است.

هم‌اکنون اغلب کارخانه‌های فولاد قیمت تولیدات خود را زیر قیمت تمام شده و بعضا قیمت بازار ارائه می‌کنند تا از این طریق بتوانند با ترغیب خریداران برای حضور گسترده‌تر در بازار علاوه بر اینکه اندکی نقدینگی کسب می‌کنند، از این طریق حجم بالای محصولات دپو شده در انبارهای خود را نیز کاهش دهند.

در این میان کاهش قیمت فولاد موجب افت قیمت محصولات میانی و اولیه تولید فولاد نیز شده است که از آن جمله می‌توان به آهن قراضه اشاره کرد.

کارشناس ارشد موسسه هماهنگی مراکز اسقاط و بازیافت خودروی کشور در این خصوص گفت: قیمت هر کیلو آهن قراضه در خردادماه پارسال و سال ۹۲ حدود ۱۲۰۰ تومان در هر کیلو بوده است و هم‌اکنون این نرخ به ۷۵۰ تومان تنزل یافته که افت ۳۸ درصدی را نشان می‌دهد.

به گفته مهران مولوی‌پور، علاوه بر کاهش فوق، تقاضای موثر آهن قراضه نیز با افت زیادی روبه‌رو شده به‌طوری که پرداخت وجه محموله‌های تحویلی به کارخانه‌های فولاد با تاخیر دو یا سه ماهه و افت بار بسیار انجام می‌شود.

وی افزود: در سال‌های اخیر حجم عمده‌ای از عرضه قراضه توسط مراکز اسقاط انجام می‌شود (بین ۵ تا ۱۰ درصد از کل عرضه) و در سال قبل حدود ۳۰۰ هزار خودرو در کشور اسقاط شده که رقم بالایی است. مولوی پور تاکید دارد که حاصل اسقاط این تعداد دستگاه خودرو از سال ۹۳ تا کنون، نیز حدود ۳۰۰ هزار تن آهن قراضه بوده اما با توجه به کاهش واردات قراضه حاصل از اسقاط بدنه خودرو نسبت به گذشته، در حال حاضر آهن قراضه در مراکز اسقاط که جزو دسته قراضه سنگین‌بار و متوسط‌بار درجه ۲ است با قیمت کیلویی۷۲۰ تا ۷۵۰ تومان به فروش می‌رسد و به وفور در بازار وجود دارد.

به گفته وی، رکود بازار فولاد و کاهش حجم تولید کارخانه‌های فولادی منجر به افت قیمت مواد اولیه از قبیل آهن قراضه و دپوی این محصول در انبارها شده است.