سنا: هر سازمان و نهادی نیاز دارد در راستای چشم انداز و ماموریت تعریف شده اش، مجموعه‌ای از اهداف و استراتژی‌ها را تعیین کند و این اهداف را تبدیل به برنامه و برنامه‌ها را تبدیل به پروژه کند. در ادامه باید شاخص‌هایی طراحی شود که با کمک آنها بر تحقق یا عدم تحقق اهداف، برنامه‌ها، پروژه‌ها و استراتژی‌ها رصد لازم صورت بگیرد. حسن امیری، معاون نظارت بر ناشران و بورس‌های سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان مطلب فوق درباره نقشه استراتژی این سازمان که چندی پیش به تصویب هیات مدیره سازمان بورس رسیده، گفت: بر اساس مدل BSC یا همان کارت امتیازی متوازن، چارچوبی فراهم می‌شود که در دل آن اهداف کلان و استراتژی‌های سازمان تعریف می‌شود تا هر کدام از ارکان بازار سرمایه نقش خود را در راستای این اهداف ایفا کنند.

وی با بیان اینکه در این مدل ممکن است دو یا سه هدف فقط مختص یکی از ارکان باشد و ممکن است یک هدف مشترک بین کل ارکان باشد، اظهار داشت: در این مدل ریز اهداف مشخص و در نهایت ۶۰ هدف تدوین شده است. بنابراین هم اکنون باید این اهداف تبدیل به برنامه‌های عملیاتی شود و برای برنامه‌های عملیاتی، شاخص‌هایی تدوین شود که مدیریت ارشد سازمان امکان نظارت بر برنامه‌ها را داشته باشد تا بر اساس آن مشخص شود آیا برنامه‌ها در راستای اهداف انجام می‌گیرد یا خیر؟

این مقام مسوول درباره اینکه شاخص‌گذاری‌ها در چه مرحله‌ای است، گفت: شاخص‌ها هم اکنون طراحی و تدوین شده و گام بعدی این است که هر کدام از ارکان به همراه نهادهای مالی بازار سرمایه از جمله کارگزاری‌ها، تامین سرمایه‌ها و شرکت‌های مشاوره سرمایه‌گذاری نقش خود را در این استراتژی عملیاتی کنند و خودشان را با برنامه اصلی تطبیق دهند. امیری با بیان اینکه این نقشه دورنما و افق آینده سازمان بورس و همچنین جهت‌گیری کلی بازار سرمایه را نشان می‌دهد، اظهار داشت: برای هر کدام از اهداف شاخص‌هایی احصا شده البته قرار نیست شاخص‌ها زیاد باشد که قابلیت رصد کردن را از بین ببرد زیرا اگر شاخص‌ها خیلی ریز و جزئی شود رصد آنها غیر منطقی می‌شود. بنابراین برای هر هدف یک تا دو شاخص بیشتر نخواهیم داشت. معاون نظارت بر ناشران و بورس‌ها درباره تفاوت این نقشه با برنامه‌های سابق سازمان بورس خاطرنشان کرد: نکته مهم این است که سازمان از قبل برنامه استراتژیک داشته اما در این مدل ابزاری مورد استفاده قرار می‌گیرد که از یک زبان مشترک پیروی می‌کند. به عبارتی از این پس همه ارکان و نهادهای بازار سرمایه با این زبان مشترک صحبت می‌کنند و همین امر یک هم‌سویی را در خانواده بزرگ بورس به وجود می‌آورد.

وی درباره مدل کارت امتیازی متوازن توضیح داد: بر اساس این مدل، فعالیت‌های مشارکتی از سوی یک تیم مدیریتی برای رسیدن به اهداف سازمانی انجام می‌گیرد. همچنین وزن دهی هر کدام از اهداف برای تعیین اولویت‌ها مشخص می‌شود که کدام یک از اهداف ریشه در زیر بنا و زیرساخت دارد و کدام یک ریشه در فرآیندها، اهداف و نتایج نهایی سازمان. امیری با بیان اینکه مدل کارت امتیازی متوازن، مدل پیشرفته‌ای است، گفت: برای هر برنامه استراتژیکی لازم است به شکل دوره‌ای بازنگری انجام شود که با طراحی این نقشه نه تنها بر سیاست‌ها و استراتژی‌های سابق بازنگری صورت گرفت بلکه این بازنگری در چارچوب یک مدل جدید تنظیم و به روز شده است. وی تصریح کرد: طراحی این مدل دو کارکرد داشت؛ از طرفی یک بازنگری در چارچوب برنامه‌ها و استراتژی‌ها انجام شده و از طرف دیگر از آنجا که کشور در حال پوست اندازی به دوران جدید است، این بازنگری چه از جهت تعیین سیاست‌های جدید چه از جهت روش تدوین برنامه‌نویسی ضروری بود چون برنامه‌های استراتژیک بیشترین تاثیر را از محیط می‌گیرند. امیری در پایان گفت‌وگو با «سنا» با بیان اینکه بازار سرمایه از این پس یک زبان و ادبیات مشترک و بین‌المللی دارد، خاطرنشان کرد: این نقشه دورنمای بلندمدت بازار سرمایه را نشانه گرفته، بنابراین هر سال باید یک برنامه عملیاتی در راستای رسیدن به این اهداف بلندمدت تدوین شود.