واکنش ظریف به اعدام ۳۷ نفر در عربستان

همزمان محمدجواد ظریف در واکنش به گردن زدن ۳۷ نفر در عربستان سعودی عصر سه‌شنبه در یادداشت توییتری خود نوشت: «پس از چشم‌پوشی از قطعه‌قطعه کردن یک روزنامه‌نگار، وقتی که عربستان سعودی ۳۷ مرد را در یک روز گردن می‌زند هیچ نجوایی از دولت ترامپ شنیده نمی‌شود حتی وقتی که یکی را ۲ روز پس از عید پاک مصلوب می‌کند.» وی تصریح کرد: «عضویت در تیم ب شامل بولتون، بن سلمان، بن زاید و بی‌بی به هر جنایتی مصونیت می‌دهد.» وزارت کشور عربستان روز سه‌شنبه از اعدام ۳۷ نفر از شهروندان این کشور با عنوان آنچه که اتهام تروریستی و ارتباط با تروریسم خواند، خبر داده است.اعدام‌‍‌های اخیر در شهرهای مکه، مدینه و ریاض و همچنین در استان عمدتا سنی قصیم و در استان شرقیه محل سکونت اقلیت شیعه این کشور، انجام شده است. طبق گزارش سازمان عفو بین‌الملل، در سال ۲۰۱۸ در عربستان سعودی ۱۴۹ نفر اعدام شدند. عربستان سعودی تنها کشور در جهان است که احکام مرگ را با گردن زدن اجرا می‌کند.

فعالان شبکه‌های اجتماعی و کاربران اینترنتی عربستان سعودی می‌گویند ۳۲ نفر از اعدام شدگان، از شیعیان منطقه قطیف و رجال دین و طلاب علوم دینی منطقه شرقیه هستند. مردم شرق عربستان طی سال‌های اخیر بارها در اعتراض به اقدامات سرکوبگرانه رژیم سعودی و کشتار ده‌ها معترض در شهرهای العوامیه و قطیف تظاهرات کرده‌اند، اما هر بار با سرکوب شدیدتر نظامیان آل‌سعود مواجه شدند. دولت سعودی هر ساله شمار زیادی از مخالفان آل‌سعود را با هدف مقابله با آزادی بیان و به بهانه مبارزه با تروریسم به مجازات‌های سنگین و اعدام محکوم می‌کند. شیخ نمر باقر النمر روحانی برجسته شیعیان عربستان یکی از برجسته‌ترین زندانیان سیاسی این کشور محسوب می‌شد که در سال ۱۳۹۳ به اتهام انتقاد از آل‌سعود و اقدام علیه امنیت ملی این کشور اعدام شد.

دستیار وزیر خارجه ایران درباره اعدام همزمان ۳۷ نفر در عربستان عنوان کرد: حداقل ۳۲ نفر از آنها شیعه بودند که به شکلی بی‌رحمانه به منظور ترساندن و ارعاب جمعیت شیعیان کشته شدند. حسین قریبی، دستیار وزیر امور خارجه ایران پس از اعدام 37 نفر در عربستان به بهانه دخالت در فعالیت‌های تروریستی با انتشار تصویری از خبر اعدام این 37 نفر در صفحه توییترش نوشت: «حداقل 32 نفر از این تعداد شیعه بودند که به شکلی بی‌رحمانه به منظور ترساندن و ارعاب جمعیت شیعیان کشته شدند.» وی در ادامه می‌افزاید: «روز یکشنبه در حملات تروریستی در سریلانکا، مسیحیان هدف قرار گرفتند و سه‌شنبه نیز عمده کسانی که گردن زده شدند از شیعیان بودند.»