حسن روحانی در جلسه صبح دیروز هیات دولت بار دیگر به تغییراتی که مجلسی‌ها در لایحه بودجه اعمال کردند انتقاد کرد. انتقاد دولتی‌ها بیشتر در دو محور است؛ نخست کاهش سقف پیش‌بینی شده برای فروش روزانه نفت در سال آینده که مجلس آن را از ۳/ ۲ میلیون بشکه در روز مورد نظر دولتی‌ها به ۵/ ۱ میلیون بشکه در روز کاهش داد. محور دوم به حذف نرخ ۴۲۰۰ تومانی ارز از این لایحه باز می‌گردد که مجلس با حذف آن، نرخ ارز در این لایحه را ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین کرد. این دو تغییر در انتقادات دیروز روحانی نیز محورهای اصلی بود.  رئیس‌جمهوری تصریح کرد: در لایحه بودجه جای ادبیات غیرکارشناسی و اتهامات نیست. من ۲۷ سال است که در بودجه هستم و برای اولین بار امسال من ادبیاتی را می‌بینم که ناپسند است. ۲۰ سال نماینده مجلس بودم. ۷ سال گذشته در دولت یازدهم و دوازدهم هم ما به مجالس گذشته لایحه دادیم، اما سال بیست و هشتم این تجربه ما امسال با همیشه متفاوت است چرا این‌گونه است. روحانی با تاکید بر اینکه مردم از ما همکاری می‌خواهند، گفت: ما هر دو نماینده مردم هستیم. من نماینده و وکیل مردم هستم. شما هم وکیل مردم هستید. من رای مردم را دارم شما هم رای مردم را دارید باید با هم همکاری کنیم و در کنار هم باشیم. او با بیان اینکه جای ادبیات سیاسی در بودجه نیست، گفت: بودجه جای اعداد و ارقام و محاسبه و قانون‌گذاری برنامه سال آینده و حساب و کتاب است. جای شعار نیست که من شعار بدهم یا آنها شعار بدهند چه فایده دارد. من بلدم همه شعارها را جواب بدهم ولی مردم اینها را از من نمی‌خواهند که آنها شعار بدهند و من جواب بدهم. مردم بودجه خوب و زندگی بهتر و معیشت می‌خواهند.

نقد روحانی بر کاهش فروش روزانه نفت

رئیس‌جمهوری با اشاره به نظر دولت درخصوص سهم نفت در بودجه گفت: در بودجه برای نفت دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه گذاشتیم و خواستیم اعلام کنیم فشار حداکثری و تحریم شکست خورد. اما برخی توجه نکردند معنی آن چیست گفتند آیا می‌توانید دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه را بفروشید؟

روحانی در ادامه انتقادات خود افزود: ما پیام می‌دهیم به دنیا و می‌گوییم ترامپ شکست خورد، فشار حداکثری، تروریسم اقتصادی شکست خورد و می‌گوییم ما نفت را دو میلیون و ۳۰۰ هزار می‌فروشیم. شما تردید می‌کنید خب تردید کنید. بعد می‌گویید در بودجه سهم نفت کمتر باشد آیا شما سهم نفت را کمتر کردید. شما می‌گویید ارزش پول ملی بیشتر باشد آیا ارزش پول ملی را بیشتر کردید؟ مردم ما باید قضاوت کنند.

روحانی ادامه داد: ما گفتیم سال ‌آینده ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت می‌فروشیم که ماحصل آن ۱۹۹ هزار میلیارد تومان است. آقایان آمدند دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه را کردند یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه. بعد به جای ۱۹۹ هزار میلیارد تومان شده ۲۳۰ هزار میلیارد تومان. چشم‌بندی عجیبی شد. نفت کم شد پول آن بالا رفت. این چطور چشم‌بندی‌ای بود که انجام گرفت.  ما ۱۹۹ هزار میلیارد تومان گذاشتیم اینها در کمیسیون تلفیق ۲۳۰ هزار میلیارد تومان کردند و میزان وابستگی بودجه به نفت را ۳۱ هزار میلیارد تومان اضافه کردند. رئیس‌جمهوری گفت: هر کسی چهار عمل اصلی را بلد باشد و کلاس دوم دبستان باشد می‌تواند محاسبه کند که شما چه کردید. ما نفت را بر مبنای ۱۱ هزار و۵۰۰ حساب کردیم شما قیمت دلار را  ۱۷هزارو۵۰۰ تومان حساب کردید اینکه خیلی ساده است؛ آدم ارزش پول ملی را کم کند. شما ۶ هزار تومان ارزش پول ملی را کم کردید تا حساب و کتاب‌تان جور باشد و بعد می‌گویید ما نگفتیم قیمت دلار ۱۷ هزار و ۵۰۰ باشد. پس این دم خروس است و این حرف‌ها با قسم حضرت عباس جور در نمی‌آید. روحانی در حالی به نرخ ۱۷هزار و پانصدتومانی دلار در لایحه بودجه اعتراض دارد که محمدباقر قالیباف در جلسه علنی روز سه‌شنبه مجلس ضمن انتقاد از لایحه تقدیمی دولت تاکید کرده بود که مجلس برای ارز در این لایحه، کف و سقفی تعیین نمی‌کند. البته قالیباف در شرایطی این موضوع را مطرح کرده که به گواه اظهارات چندباره رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه، معیار مجلس برای محاسبه درآمدها و هزینه‌های مندرج در بودجه ۱۴۰۰، دلار ۱۷ هزار و پانصد تومانی است.

اعتراض به حذف دلار ۴۲۰۰

رئیس دولت چشم‌انداز روشن برای اقتصاد، شکست تروریسم اقتصادی، بالا بردن ارزش پول ملی و اصلاح معیشت مردم، فروختن اموال دولت و کوچک کردن دولت و چابک کردن آن را از اصول حاکم بر لایحه بودجه ذکر کرد و گفت: ما گفتیم باید کالاهای اساسی ۴۲۰۰ تومان باشد اگر خواستید تغییر بدهید باید در اختیار دولت باشد. شما نمی‌توانید تغییر بدهید امروز می‌خواهید تغییر بدهید ۴ ماه بعد اجرا شود در این مدت زندگی مردم، سوء‌استفاده‌ها و رانت چه می‌شود. با این حال، دیروز تنها حسن روحانی نبود که به تغییرات اعمال شده در لایحه بودجه از سوی مجلسی‌ها تاخت. محمود واعظی رئیس دفتر رئیس‌جمهوری هم هنگامی که در حاشیه جلسه دولت به میان خبرنگاران رفت، بار دیگر موضع انتقادی دولت در این زمینه را به رسانه‌ها اعلام کرد. او گفت: امسال شاهد آن هستیم که بیشتر به جای نگاه حرفه‌ای به بودجه، این لایحه تبدیل به ابزاری برای حمله به دولت شده است. رئیس دفتر رئیس‌جمهوری ادامه داد: حدود ۴۰ سال است دولت‌های مختلف به مجالس مختلف بودجه می‌دهند. این اولین سالی است که بعد از انقلاب شاهد این هستیم که از روزی که بودجه را فرستادیم، از رئیس مجلس گرفته تا سایر نمایندگان همین‌طور مصاحبه و تبلیغ می‌کنند. اکنون در مجلس به جای اینکه به مساله بودجه یک نگاه حرفه‌ای و کارشناسی شود بیشتر ابزاری برای تبلیغات شده است. ابزاری برای زدن دولت و حمله به دولت یا برخی آن را ابزاری برای تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ کرده‌اند.

مجلس در بورس دخالت نکند

واعظی در ادامه با اشاره به وضعیت بورس و اختلافات کارشناسی وزرای اقتصادی درخصوص بازار سرمایه، گفت: همیشه در همه جای دنیا بورس روند ثابت صعودی و نزولی خاص ندارد. همیشه در دنیا بورس فراز و نشیب دارد. بورس در مقطعی به دلیل مسائل اقتصادی و سیاسی کاهشی یا افزایشی می‌شود. رئیس دفتر رئیس‌جمهور تاکید کرد: خواهش می‌کنم دخالت‌ها در بورس کم شود. ما به‌عنوان دولت اعتقاد داریم که ما نقش حمایتی باید داشته باشیم و تصمیم‌گیری را برعهده شورای عالی بورس بگذاریم.  واعظی از مجلس خواست که «انقدر دخالت در بورس نکنند. شاهد بودید که جلسه می‌گذارند و مصاحبه می‌کنند و به محض اینکه بورس مثبت می‌شود می‌گویند دولت نتوانست و ما مشکل بورس را حل کردیم. بعد که بورس منفی می‌شود می‌گویند ما از اول تذکر داده بودیم. خب شما دخالت نکنید. مجلس ماموریت خودش را دارد.»او ادامه داد: وقتی سفرهای استانی می‌روند جای دولت تصمیم‌گیری می‌کنند و در داخل مجلس هم کسانی می‌خواهند کار اجرایی کنند، خب اشتباهی به مجلس رفته‌اند. اگر ما کمتر صحبت می‌کنیم برای این است که نمی‌خواهیم اختلاف ایجاد شود. ما هم می‌توانیم از ادبیات سخیفی که برخی نمایندگان علیه دولت و وزرا به کار می‌برند، استفاده کنیم اما این را به مصلحت کشور نمی‌دانیم.

 

سیگنال برجامی روحانی به بایدن