وی ادامه داد: بر کسی پوشیده نیست که در ماه‌‌‌های اخیر لهستان در بحران اوکراین نقش انسان‌‌‌دوستانه مهمی را هم برای کمک به آوارگان اوکراینی و هم انتقال فوری اتباع ایرانی حاضر در اوکراین به کشورمان داشته است. اوکراین در روزهای آغازین جنگ کمک کرد که اتباع ایرانی از اوکراین به لهستان بروند و از آنجا به ایران منتقل شوند و ما از این جهت از مقامات دولت ورشو سپاسگزاریم.

این دیپلمات عالی‌‌‌رتبه با بیان اینکه ایران و لهستان از نظر اقتصادی دارای ظرفیت‌‌‌های مهمی هستند، افزود: در گفت‌‌‌وگوهای جاری توافق کردیم که کمیته مشترک سیاسی بین دو کشور در سطح معاونان وزارت امور خارجه و مدیران کل سیاسی حداکثر ظرف سه ماه آینده برگزار شود. آخرین گفت‌‌‌وگوهای سیاسی بین دو کشور کمتر از چهار ماه پیش در تهران برگزار شد.

امیرعبداللهیان با بیان اینکه امروز فرصت خوبی پیش آمد که همکاری‌‌‌های دو کشور در حوزه‌‌‌های مختلف را مرور کنیم اضافه کرد: دو طرف بر اهمیت توسعه همکاری‌‌‌ها در حوزه انرژی، علم و فناوری، تولید خودروهای سنگین اعم از اتوبوس و کامیون و همچنین در عرصه‌‌‌های پزشکی و هسته‌‌‌ای و علمی و در حوزه تبادل استاد و دانشجو تاکید داشتند و در این زمینه تبادل نظر داشتیم.

وی با بیان اینکه امروز در جریان سفر وزیر خارجه لهستان به ایران سند همکاری‌‌‌های فرهنگی، ورزشی، علمی، جوانان و رسانه‌‌‌های گروهی که در واقع یک سند جامع است بین دو کشور امضا خواهد شد گفت: از طرف ما وزارت ارشاد متولی این موضوع است. این سند در قالب موافقت‌‌‌نامه به امضا  خواهد رسید و از اعتبار مهمی برخوردار است.وزیر امور خارجه در ادامه مصاحبه مطبوعاتی مشترک با وزیر خارجه لهستان تصریح کرد: آقای وزیر در حوزه دیپلماسی پارلمانی ایده‌‌‌های سازنده‌‌‌ای را مطرح کردند. ایشان امروز (یکشنبه) با آقای قالیباف رئیس محترم مجلس شورای اسلامی گفت ‌‌‌وگو و رایزنی کردند و قرار است طی ماه آینده رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و لهستان در راس هیاتی به ورشو سفر کنند.

وی با تاکید بر اینکه ما در زمینه تشکیل کمیسیون مشترک اقتصادی به کشور اتفاق نظر داریم، تصریح کرد: در ادامه مذاکرات در ارتباط با بازه زمانی برگزاری کمیسیون مشترک توافق لازم را خواهیم داشت. امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: در این دیدار در مورد آخرین تحولات منطقه از جمله اوکراین رایزنی و گفت‌‌‌وگو کردیم. همان‌طور که پیش از این اعلام کرده‌‌‌ایم ما مخالف جنگ در اوکراین هستیم همان‌طور که مخالف جنگ در عراق، سوریه و یمن هستیم؛ معتقدیم راهکار بحران اوکراین سیاسی است و مذاکرات بین اوکراین و روسیه باید هرچه زودتر به توقف جنگ و برقراری آتش‌بس منجر شود.وزیر امور خارجه ایران در ادامه اظهار کرد: در شروع جنگ اوکراین در تماس تلفنی که با وزیر خارجه لهستان داشتم آمادگی ایران را برای اعزام تیم پزشکی ۲۵ نفره به مرز مشترک لهستان و اوکراین اعلام کردیم و همچنین بحث ارسال کمک‌‌‌های انسان‌‌‌دوستانه ولی به دلیل اینکه صلیب سرخ جهانی تیم‌‌‌های خود را در نقاط مرزی مستقر کرده است به ما گفتند که فعلا نیازی به اعزام نیست ولی ما همچنان بر آمادگی خود در این زمینه تاکید داریم.وی با بیان اینکه تاکنون سه بار با وزیر خارجه اوکراین در مورد بحران به وجود آمده به صورت تلفنی گفت‌‌‌وگو کردم و در دو دیداری که با آقای لاوروف داشتم حامل پیام وزیر خارجه اوکراین به آقای لاوروف مبنی بر ایجاد آتش‌بس و انجام مذاکرات سیاسی بین دو کشور بودم، اضافه کرد: ما به تلاش‌‌‌های خود برای حل این بحران ادامه می‌‌‌دهیم و امیدواریم هر چه زودتر شاهد تحقق امنیت و صلح در نقاط مختلف باشیم.

آمادگی لهستان برای گسترش همکاری‌‌‌های اقتصادی

وزیر خارجه لهستان نیز در نشست خبری با همتای ایرانی گفت: زمانی که مذاکرات وین به پایان برسد تلاش می‌‌‌کنیم همکاری اقتصادی و تجاری را با ایران افزایش دهیم چون معتقدیم ایران دارای پتانسیل خیلی زیادی است. «زبیگنیو رائو» ضمن ابراز خرسندی از حضور در تهران در پاسخ به دعوت امیرعبداللهیان گفت: به محض اینکه مذاکرات وین به پایان برسد تلاش می‌‌‌کنیم همکاری اقتصادی و تجاری ایران با لهستان بیشتر شود چون معتقدیم ایران دارای پتانسیل خیلی زیادی است. البته امیرعبداللهیان عنوان کرد که در چه زمینه‌‌‌هایی می‌توانیم با هم همکاری داشته باشیم. در لهستان درباره آن حوزه‌‌‌ها فکر می‌‌‌کنیم و معتقدیم سیاستمداران باید محیطی را برای تجار و شرکت‌های خصوصی و دولتی فراهم کنند.

زبیگنیو رائو بیان کرد: ما آماده هستیم که در همه زمینه‌‌‌ها همکاری داشته باشیم. ما درباره جنگ در اوکراین صحبت می‌کردیم. نظر لهستان این است که این جنگ نتیجه خشونت بی‌دلیل روسیه است. اوکراین مطابق قوانین جهانی یک کشور مستقل است و البته اوکراین حق دارد مطابق با قوانین بین‌المللی از خاک خود دفاع کند.

وزیر خارجه لهستان گفت: خبر دارید که یکی از دلایلی که من به ایران آمدم هشتادمین سالگرد یادبود ورود آوارگان لهستانی به ایران بوده و ایرانیان خیلی کمک کردند. آنهایی که از سیبری آمده بودند و ایران از آنها میزبانی کرد و کمک زیادی به آنها شد و چند‌هزار نفر از آنها در خاک ایران درگذشتند. حکومت و مردم ایران ده‌‌‌ها سال است که کمک می‌کنند آرامگاه‌‌‌های لهستانی حفاظت شود و می‌‌‌خواهم از حکومت ایران در این زمینه تشکر کنم.

زبیگنیو رائو اضافه کرد: همان‌طور که آقای امیرعبداللهیان گفت ما هم‌نظر هستیم که این ملاقات باعث می‌شود روابط دو کشور زنده‌‌‌تر و پررنگ‌‌‌تر شود و امضای تفاهم‌نامه بین دو کشور باعث خرسندی است و این گام اول است که می‌‌‌خواهیم با هم برداریم. تفاهم‌نامه‌‌‌هایی آماده هستند و امیدواریم زمانی که به ورشو می‌‌‌آیید آنها را امضا کنیم.