قائم مقام فرهنگستان علوم  ادامه داد:  «ایستگاه دوم،  جایی است که انقلاب اسلامی در تاریخ مطرح می‌‌‌شود و ایران بار دیگر شیوه حکمرانی را به دنیا ارائه کرده،  البته ممکن است که تاکنون به آن شکل که باید این انقلاب در تاریخ منعکس نشده باشد،  چرا که هنوز زمانی از آن نگذشته است. ۴۴ سال از عمر این حکمرانی می‌‌‌گذرد و به‌رغم فراز و فرودهای بسیار که بخش قابل‌توجهی از آن ناشی از تحریم‌‌‌ها و فشارها و بخشی به خاطر نارسایی‌‌‌ها و خطاهای مدیران خودمان بوده،  همچنان این حکمرانی برقرار است و می‌توان گفت ما تاکنون چنین حکمرانی که مشابه جمهوری اسلامی باشد،  در دنیا نداشته‌‌‌ایم.‌‌»

صالحی مهم‌ترین خصیصه جمهوری اسلامی را استقلال سیاسی این نظام دانست و در این باره افزود:  «کسی که دنیا و مسائل آن را مورد تجزیه  و تحلیل قرار دهد،  به خوبی متوجه این امر می‌‌‌شود. روزی در مراسمی از یک خبرنگار ایرانی آمریکایی معروف در CNN سوال می‌‌‌کنند که «نظرت راجع به ایران چیست؟»،  خبرنگار می‌‌‌گوید: « من مخالف جمهوری اسلامی هستم،  اما می‌‌‌خواهم حقیقتی را بیان کنم و آن این است که از زمانی که این انقلاب در دنیا محقق شد،  ایران غلام حلقه به گوش هیچ قدرتی نبوده است. در نتیجه،  جمهوری اسلامی دیگر در مدار سیاسی کشورهای بزرگ نیست و در مدار سیاسی خودش می‌‌‌چرخد.‌‌»

وی خاطرنشان کرد:  «البته همه دانشجویان و افراد دیگر این حق را دارند که انتقاد کنند و این پرسش را مطرح کنند که آیا ما در فرآیند سیاست بین‌‌‌المللی خود در این ۴۴ سال موفق بوده‌‌‌ایم یا خیر؟ درواقع،  ما این حق را داریم که عملکرد و فعالیت‌‌‌ها را در عرصه بین‌‌‌المللی مورد ارزیابی قرار دهیم. من هم فکر می‌‌‌کنم که در این ۴۴ سال به دلایل گوناگون که بخشی از آن از اراده ملی و حکمرانان ما خارج بوده،   نواقصی داشته‌‌‌ایم و از یک آشفتگی و وجه غیر پایدار در سیاست بین‌‌‌الملل برخوردار بوده‌‌‌ایم.‌»

صالحی ادامه داد:  «اگر ما انقلاب کردیم که آحاد ملت سعادتمند باشند،  البته سعادتمند به معنای واقعی کلمه،  چه در بعد مادی و چه در بعد معنوی،  می‌توان گفت سعادتمند بوده‌‌‌ایم. ما از ابتدای انقلاب با یکسری محدودیت‌‌‌ها مانند جنگ تحمیلی مواجه شدیم و همین اتفاق باعث شد که نگاه ما به عرصه بین‌‌‌المللی،  نگاه امنیتی باشد،  چرا که جنگ تحمیلی،  یک جنگ جهانی علیه ایران بود. آثار این جنگ در نگاه افراطی ما نسبت به روابط بین‌الملل اثر گذاشت و ما به مسائل از نگاه امنیتی صرف نگاه کردیم.»

وی با تاکید بر اهمیت مشخص شدن تکلیف ایران در عرصه روابط بین‌‌‌الملل،  تاکید کرد:  «اگر ایران بخواهد در عرصه روابط بین‌‌‌الملل اوج بگیرد،  باید تکلیف روابط بین‌‌‌الملل خود را روشن کند و در عرصه‌‌‌های بین‌‌‌المللی از دیدگاه‌‌‌های افراط و تفریط به دور باشد.»  قائم مقام فرهنگستان علوم  با اشاره به اهمیت نقش مذاکره و گفت‌‌‌وگو در دیپلماسی  یادآور شد:  «دیپلماسی علمی» بخشی از «دیپلماسی عمومی» است و دیپلماسی علمی زبان مشترکی است که قابل فهم است و نمی‌توان به توجیهات آن خللی وارد کرد،  برای مثال مذاکرات هسته‌‌‌ای ما در دنیا مذاکرات موفقی بوده است. علاوه بر این،  باید توجه داشت که مذاکره زمانی معنا پیدا می‌‌‌کند که شما از یک ظرفیت و بنیه اقتدار برخوردار باشید،  «برو قوی شو اگر راحت جهان طلبی /  که در نظام طبیعت ضعیف پامال است.»