مجلس و دولت در کار صندوق توسعه ملی دخالت نکنند

دنیای اقتصاد- رییس سازمان بازرسی کل کشور و رییس هیات نظارت بر صندوق توسعه ملی با بیان اینکه باید نظامات صندوق توسعه ملی حفظ شود و مجلس و دولت در کار این صندوق دخالت نکنند، می‌گوید: صندوق توسعه ملی باید در تصمیمات خویش کاملا مستقل عمل کند و هیچ کس حق ندارد در هر سطح و مرتبه‌ای که قرار دارد، بدون امضای هیات عامل صندوق، از منابع صندوق برداشت کند و اگر چنین کاری کند با صراحت می‌گویم که تصرف در اموال عمومی کرده است. این اظهارات مصطفی پورمحمدی در شرایطی مطرح شده است که مجلس شورای اسلامی به تازگی طرح احیای اختیارات هیات امنای صندوق توسعه ملی و کاهش سهم قوه مجریه در این هیات را به‌رغم مخالفت دولت به تصویب رساند. بر اساس طرح مجلس وزرای «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» و «نفت» از هیات امنای صندوق توسعه ملی حذف شده‌اند تا قوه مجریه دیگر در این هیات از اکثریت مطلق برخوردار نباشد. البته شورای نگهبان این طرح را مورد ایراد قرار داد و با اصرار مجلس بر حذف دو وزیر از ترکیب هیات امنای صندوق توسعه ملی این موضوع به مجمع تشخیص مصلحت نظام واگذار شده است.

اما آن گونه که روابط عمومی سازمان بازرسی گزارش داده است، حجت‌الاسلام مصطفی پورمحمدی با بیان اینکه مالک و صاحب پول موجود در صندوق توسعه ملی، هیات عامل است، گفت: هر عملیاتی از این حساب باید با امضای هیات عامل صورت گیرد و هر مرجعی بدون امضای هیات عامل از موجودی صندوق برداشت کند تصرف غیرقانونی در اموال عمومی به حساب می‌آید. رییس سازمان بازرسی کل کشور افزود: با صراحت می‌گویم که باید نظامات این صندوق حفظ شود و مجلس و دولت در کار این صندوق دخالت نکنند. البته که صندوق توسعه ملی نیز خود را ملزم به تبعیت از قوانین ابلاغی می‌داند. رییس هیات نظارت بر صندوق توسعه ملی در ادامه افزود: تمام اهتمام ما در هیات نظارت این است که قانون به دقت اجرا شود و توصیه ما به هیات عامل هم همین است که از اجرای دقیق قانون فروگذاری نداشته باشند.

پورمحمدی تصریح کرد: ما در هیات نظارت صندوق توسعه ملی نمی‌خواهیم که بر خلاف قانون عمل شود و به این سرمایه ملی تعرض شود. چرا که معتقدیم این سرمایه باید در خدمت توسعه کشور باشد و به منابع آن باید به عنوان سرمایه بین نسلی نگریسته شود. رییس سازمان بازرسی کل کشور با ذکر این نکته که سرمایه‌های صندوق توسعه ملی باید در اختیار بخش‌های خصوصی، غیردولتی و عمومی قرار گیرد، گفت: نباید دولت از منابع این صندوق استفاده کند، بلکه باید این قدرت در اختیار بخش خصوصی کشور قرار گیرد که در مسیر رشد و توسعه بتواند از منابع این صندوق بهره‌برداری کند.

پورمحمدی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این نکته که حسابی همانند صندوق توسعه ملی باید تابع سیاست‌های مادر باشد تا به آن دست‌اندازی نشود، افزود: این صندوق باید از خطر تصمیمات مقطعی و موردی دور نگه داشته شود و برای برداشتن احتمال تعرض به این صندوق از سوی دولت جهت هزینه‌کرد در مسائل جاری کشور باید سهم مالیات در تولید ناخالص ملی کشور افزایش یابد. وی هر مدلی از توزیع پول نقد در بین مردم را سیاستی شکست خورده ارزیابی کرد و افزود: پول نباید مسدود و انباشت شود، بلکه باید در گردش و مولد باشد. عدم تعادل اقتصادی در نقاط گوناگون کشور خطری است که باید با سرمایه‌گذاری مولد از محل صندوق توسعه ملی در استان‌ها برطرف شود. این کار البته باید بدون دخالت دولت و توسط تقویت بخش خصوصی و غیردولتی انجام گیرد.

رییس هیات نظارت بر صندوق توسعه ملی، میزان منابع صندوق توسعه ملی و اقدامات انجام شده برای شروع کار در این صندوق را خوب ارزیابی کرد و گفت: این صندوق می‌تواند بزرگ‌ترین خزانه ملی باشد و اکنون نیز به سرعت در حال رسیدن به این جایگاه است.

پورمحمدی با بیان اینکه منابع صندوق توسعه ملی باید در بخش‌های مولد و به بخش خصوصی و غیردولتی پرداخت شود، افزود: همان طور که اعضای هیات عامل صندوق توسعه ملی جدیت دارند که منابع این صندوق به سرعت به بخش‌های مولد اختصاص یابد و در این راستا به خوبی عمل کرده‌اند، ما نیز بر این امر تاکید می‌کنیم. پورمحمدی تصریح کرد: اگرچه هیات عامل در تخصیص منابع صندوق خوب عمل کرده است، اما سهم کمی از این منابع، توزیع و به کارگیری شده که مشکل اساسی است.

وی با بیان اینکه صندوق توسعه ملی قوت نظام است و در مدت کوتاهی ۴۲ میلیارد دلار در آن ذخیره شده است، خاطرنشان کرد: امیدواریم صندوق توسعه ملی با ظرفیت بالایی که دارد، با ارائه گزارش‌های مختلف بتواند فرهنگ شفاف‌سازی را در کشور ایجاد کند. رییس سازمان بازرسی کل کشور در پایان با بیان اینکه هیات نظارت صندوق توسعه ملی در خدمت هیات عامل برای توسعه کشور و ارتقای اقتصاد کشور است، گفت: امیدواریم با حفظ، توزیع و به‌کارگیری سرمایه‌های کشور در صندوق توسعه ملی افق‌های روشنی پیش روی کشور گشوده شود.