سویفت بانک‌های ایرانی را تحریم کرد

استقبال واشنگتن از تصمیم جدید سازمان جهانی انتقالات بین ‌بانکی

دنیای‌اقتصاد- سازمان جهانی انتقالات بین بانکی (سویفت) اعلام کرد: از روز شنبه ۱۷مارس (۲۷ اسفندماه ۱۳۹۰) بانک‌های ایران را از دسترسی به خدمات خود محروم می‌کند.سویفت دلیل این اقدام را که با استقبال مقامات آمریکا مواجه شده، تصمیم شورای اروپا عنوان کرده است.

با وجود این، مقامات تهران پیش از این گفته بودند که تحریم‌ها بحث جدیدی در کشور نیستند و تحریم سویفت هم در این بخش تازگی ندارد. محمود احمدی، دبیرکل بانک مرکزی اواخر بهمن ماه سال‌جاری در حاشیه نخستین «همایش بین‌المللی بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت» در پاسخ به سوالی درباره مطرح شدن مساله تحریم از سوی سویفت، افزوده بود: از روزی که این تحریم‌ها را پیش‌بینی کردیم، دنبال راه‌حل‌های جایگزین بودیم و از تحریم سویفت هم مشکلی جدی متوجه کشور نخواهد شد.

رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه نیز طی ماه‌های گذشته همواره در خصوص تشدید تحریم‌ها علیه کشورمان از سوی برخی کشورهای غربی گفته است: اقدامی که برخی از کشورهای غربی به ویژه آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها در رابطه با دشمنی با ملت ما دنبال می‌کنند، اقدامی بی‌نتیجه و تجربه شده است.

جزئیات تحریم سویفت

آنگونه که خبرگزاری فارس گزارش داده است: آسوشیتد پرس در این باره مدعی شد: تصمیم سویفت منجر خواهد شد که نقل و انتقالات پولی بانک‌های ایرانی با خارج از کشور از راه‌های رسمی تقریبا غیرممکن شود.

این گزارش همچنین ادعا می‌کند: قطع خدمات سویفت برای بانک‌های ایرانی علاوه بر اینکه تاثیر بزرگی بر صنعت نفت ایران خواهد گذاشت، زندگی ایرانیان خارج از کشور که به ایران پول می‌فرستند یا برایشان پول فرستاده می‌شود، را هم تحت تاثیر قرار خواهد داد.

بر این اساس، تصمیم سویفت در پی اعلام اعمال تحریم‌های بیشتر از سوی کشورهای اروپایی علیه ایران به منظور تحت فشار قراردادن ایران برای متوقف کردن برنامه‌های اتمی، اتخاذ شده است.

ماه گذشته این سازمان اعلام کرده بود، آماده است همزمان با عملی شدن تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا علیه ایران، بانک‌های ایرانی را از دسترسی به خدمات خود محروم کند. وزیران خارجه اتحادیه اروپا در روز ۳ بهمن ماه سال جاری به اعمال تحریم‌های بانکی و نفتی علیه کشورمان رای داده بودند. آمریکا و اروپا، ایران را به انحراف از فعالیت‌های هسته ای متهم می‌کنند، بر اساس چنین اتهاماتی است که اقدامات تحریم آمیز خود را به منظور متقاعد کردن ایران به دست کشیدن از فعالیت‌های هسته ای افزایش داده اند.

اتحادیه اروپا در هفته پایانی ژانویه (اوایل بهمن) اعلام کرد: در چارچوب افزایش فشارها بر ایران برای توقف فعالیت‌های هسته‌ای این کشور، تحریم‌های جدیدی را علیه ایران اعمال می‌کند که اعمال محدودیت در تبادلات مالی با بانک مرکزی ایران از جمله این تحریم‌‌ها است. سویفت یک سازمان بلژیکی متعلق به بانک‌های بزرگ بین المللی است که زیر نظر بانک مرکزی اتحادیه اروپا، فدرال رزرو آمریکا و بانک‌های مرکزی چند قدرت اقتصادی دیگر کار می‌کند و تقریبا تمام بانک‌های دنیا برای معاملات خود از خدمات این سازمان استفاده می‌کنند.

سویفت ارائه‌ دهنده خدمات به موسسه‌‌های مالی نیز هست و بیشتر مشتریان این نهاد از شبکه سویفت‌ نت و کدهای شناسه بانکی ایزو ۹۳۶۲ استفاده می‌‌کنند. انتقال هر گونه ارز در مبادلات بانکی با ارائه شماره حساب بانکی، نام بانک و سویفت ‌کد بانک مورد نظر امکان‌پذیر است و بدون سویفت‌ کد، امکان انتقال هر گونه ارز بین‌المللی در شبکه بانکی جهان غیرممکن است.

آنگونه که خبرگزاری فارس به نقل از آسوشیتدپرس نوشته است، با توقف خدمات سویفت برای بانک‌های ایرانی، دیگر هیچ بانک خارجی تمایل نخواهد داشت که پولی از ایران بگیرد یا پولی در حساب این کشور بریزد. فقط ۴۰ بانک و موسسه مالی ایران دارای کد سویفت ‌هستند، ولی در عین حال، بیش از ۸۹ درصد از تجارت خارجی ایران در ماه دسامبر توسط همین ۴۰ نهاد مالی انجام شده است.

گزارش آسوشیتدپرس همچنین مدعی شده است: در همین حال بیشتر صرافی‌های امارات که یکی از شرکای تجاری اصلی ایران محسوب می‌شوند، در چند هفته گذشته از تبدیل ریال به ارزهای دیگر خودداری کرده‌اند. با این حال هند و چین اعلام کردند که همچنان از ایران نفت وارد خواهند کرد، اما تنها راه باقی مانده این خواهد بود که در ازای خرید نفت، به ایران طلا بدهند.

آمریکا استقبال کرد

دیوید کوهن، معاون وزیر خزانه داری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، از اقدام سازمان جهانی انتقالات بین ‌بانکی موسوم به «سویفت» برای قطع رابطه با بانک‌های ایران ابراز خرسندی کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رسانه‌های آمریکایی، کوهن طی بیانیه‌ای در این ارتباط گفت: ایالات متحده از اقدام سویفت برای قطع ارائه خدمات به بانک‌های ایرانی مشمول تحریم، که به باور ما شامل بانک مرکزی ایران نیز می‌شود، استقبال می‌کند.

معاون وزیر خزانه‌داری آمریکا همچنین ادعا کرده که تصمیم سویفت بیانگر اجماع رو به افزایش بین‌المللی است. نیاز است تا فشارها بر ایران افزایش یابد، تا از این طریق ایران متقاعد شود به نگرانی‌ها درباره برنامه غیرقانونی هسته‌ای خود پاسخ دهد.

کوهن همچنین اقدام اتحادیه اروپا برای صدور دستور قطع هرگونه ارائه خدمات مالی به افراد و نهادهای مالی ایران که مورد تحریم هستند، مورد ستایش قرار داده است.

وی تاکید کرده است: ایالات متحده به همکاری نزدیک با اتحادیه اروپا و دیگر کشورها در عرصه بین‌المللی برای تشدید فشارها بر ایران و همچنین اثرگذاری بیشتر تحریم‌ها ادامه خواهد داد.