دنیای اقتصاد- غلام حسین محسنی‌اژه‌ای دیروز عصر در نشست خبری خود با اصحاب رسانه اعلام کرد: ۸۰ نفر از محکومان امنیتی مورد عفو قرار گرفتند که مجازات همه آنها زندان نبود و برخی مرتکبان جرائم فتنه نیز در میان آنها بودند. سخنگوی قوه‌قضائیه همچنین خبر داد تعدادی از این افراد آزاد شده و برخی دیگر نیز به زودی آزاد خواهند شده اژه‌ای رفتار زندانی در حین گذراندن دوران محکومیت و وضعیت جسمی را از جمله شرایط درخواست عفو برای زندانی دانست و افزود: پس از آزادی باید شرایط برای بازگشت زندانی به جامعه وجود داشته باشد. محسنی اژه‌ای در نشست خبری اعلام کرد:

عفو ۸۰ نفر از محکومان امنیتی دادگاه انقلاب با موافقت رهبری

دنیای اقتصاد- غلامحسین محسنی اژه‌ای عصر دوشنبه در پنجاه و دومین نشست خود با خبرنگاران درباره تبیین دستورالعمل کاهش و ساماندهی زندانیان اظهار کرد: همایشی با حضور دادستان‌های مراکز استان و روسای کل دادگستری‌ها برای تبیین دستورالعمل رییس قوه‌قضائیه برای ساماندهی و کاهش زندانیان برگزار شد.

روی این دستورالعمل کارهای کارشناسی انجام شده تا جایی که ممکن است افراد کمتر به زندان بروند و در پرونده‌ها برای متهمان کمتر قرار بازداشت موقت صادر شود. همچنین اگر قراری برای متهم صادر می‌شود امکان تامین سریع آن وجود داشته باشد. وی افزود: همچنین دادگاه‌ها تا جایی که ضرورت دارد برای مجرمان غیرخطرناک و غیرامنیتی مجازات جایگزین زندان در نظر بگیرند که در قانون جدید ظرفیت بیشتری برای مجازات جایگزین زندان در نظر گرفته شده است. دادستان کل کشور ادامه داد: این دستورالعمل ۲۹ ماده است که برای افراد و دستگاه‌های مختلف در قوه قضائیه وظیفه‌ای را تعیین کرده است. نظارت و پیگیری در اجرای این دستورالعمل نیز بر عهده دادستان کل کشور است. سخنگوی دستگاه قضا سپس به آزادی تعدادی از محکومان و زندانیان امنیتی دادگاه انقلاب اشاره کرد و گفت: طبق قانون اساسی هر مجرمی که محکوم شود با پیشنهاد رییس قوه‌قضائیه و موافقت مقام معظم رهبری مشمول عفو قرار می‌گیرد، حال این عفو ممکن است مربوط به کل یا بخشی از محکومیت زندانی باشد. آیین‌نامه عفو در گذشته نوشته شده و طی سال‌های اخیر تغییراتی نیز در آن داده شده است. در ماده ۱۷ این آیین‌نامه مشخص شده که در چه مناسبت‌هایی عفو محکومان را داشته باشیم. وی ادامه داد: همچنین بر اساس ماده ۶ این آیین‌نامه رییس دادگستری محل دادستان حوزه قضایی، قاضی ناظر زندان، رییس زندان، خود محکوم علیه و خانواده یا بستگان او می‌توانند درخواست عفو را مطرح کنند. محسنی اژه‌ای ادامه داد: در خصوص این مناسبت‌ها که ۱۴ مورد است، می‌شود به صورت معیار یا مصداقی محکومان را مورد عفو قرار داد. برای نمونه شرایطی را در نظر می‌گیرند که هر کسی این شرایط را داشت به رهبری برای عفو او پیشنهاد می‌شود که در این خصوص امکان دارد تعداد افرادی که مشمول عفو قرار می‌گیرند، متغیر باشند. طی سال‌های اخیر تعداد عفوهای موردی بیشتر شده است. همچنین عفو می‌تواند از یک یا چند حوزه قضایی باشد.

معیارهای درخواست برای عفو

وی خاطرنشان کرد: محکومانی که مشمول عفو قرار می‌گیرند بر مبنای چند معیار برای آنها درخواست عفو می‌شود، اینکه فرد تحت چه شرایطی مرتکب جرم شده، در طول تحمل کیفر چه رفتاری را داشته، وضعیت جسمی و همچنین میزان محکومیت و میزان گذراندن آن از جمله این مبانی برای درخواست عفو است. سخنگوی دستگاه قضا در خصوص آزادی اخیر محکومان امنیتی نیز گفت: در مورد اخیر تعدادی از محکومان امنیتی دادگاه انقلاب، برخی مرتکبان جرائم فتنه نیز در میان آنها بودند، دادستان تهران پیشنهاد عفو کرد که این موضوع در هیاتی بررسی و آنهایی که می‌توانستند مورد رافت اسلامی قرار گیرند، مشخص شدند. حال وقتی که مقام معظم رهبری با عفو موافقت کنند، این موضوع از سوی رییس قوه‌قضائیه به سازمان زندان‌ها ابلاغ می‌شود و اگر فرد، پرونده یا قرار دیگری نداشته باشد بلافاصله آزاد می‌شود. در میان عفو شدگان اخیر برخی مجازات حبس داشتند که مورد عفو قرار گرفتند، برخی نیز مجازات‌های دیگر مانند جزای نقدی داشتند. دادستان کل کشور تاکید کرد: محکومان جریان فتنه سال ۸۸ در سه نوبت در سال‌های ۹۰، ۹۱ و ۹۲ مورد عفو قرار گرفتند، البته عفو صورت گرفته در سال ۹۲ طی دو مرحله در اردیبهشت ماه و این مورد اخیر بود.

برخی دیگر از محکومان امنیتی به زودی آزاد خواهند شد

وی در خصوص تعداد افرادی که مورد عفو قرار گرفتند اظهار کرد: ۸۰ نفر از محکومان امنیتی مورد عفو قرار گرفتند که مجازات همه آنها زندان نبود. تعدادی از این افراد آزاد شده و برخی دیگر نیز به زودی آزاد خواهند شد. باید توجه داشته باشیم فردی که محکوم می‌شود و به زندان می‌رود باید پس از آزادی شرایط برای بازگشت او به جامعه وجود داشته باشد. خبرنگاری پرسید آیا در روزهای آینده شاهد آزادی تعدادی دیگر از محکومان جرائم امنیتی خواهیم بود که محسنی اژه‌ای در پاسخ گفت: امسال هنوز دو مناسبت دیگر را داریم که در آنها می‌توان برای محکومان درخواست عفو کرد. وی در مورد اینکه برخی رسانه‌های بیگانه گفته‌اند آزادی محکومان فتنه ۸۸ نوعی عقب‌نشینی قوه‌قضائیه بوده است، گفت: این را قبول ندارم، زیرا این افراد بر اساس قانون و طبق روال معمول مشمول رافت اسلامی شده‌اند. محسنی اژه‌ای در پاسخ به اینکه آیا گشاده دستی قوه‌قضائیه در مورد برخی محکومان امنیتی همزمان با سفر روحانی به نیویورک نوعی سیگنال مثبت در سیاست خارجی است و آیا قوه‌قضائیه با دولت در تعاملات خارجی همکاری می‌کند، گفت: ما روال کار خود را داریم و این افراد بر اساس قانون مشمول عفو شده‌اند.

تکذیب خبر ملاقات شمخانی با میرحسین موسوی

دادستان کل کشور در پاسخ به خبرنگار مهر مبنی بر اینکه فرزند مهدی کروبی در صفحه فیس بوک خود خبر احتمال لغو حصر خانگی پدرش را منتشر کرده بود و امروز هم خبر دیدار شمخانی دبیر شورای امنیت ملی را با میرحسین موسوی منتشر شده است، آیا بهتر نیست این اخبار را قوه‌قضائیه منتشر کند، گفت: اصلا باید دید که اصل خبر صحیح است یا خیر. بنده تا ظهر امروز(دوشنبه) تا جایی که مطلع هستم خبر صحیح نبوده است. همانند وزیری که آمد و گفت من صفحه فیس بوک ندارم و از طرف من مطلب و عکس منتشر کرده‌اند و به جای من حرف می‌زنند که گفتم اگر شکایتی دارید مطرح کنید البته خود دولت هم افرادی را گذاشته تا بررسی کنند. خبرنگاری در مورد ضعف اطلاع‌رسانی قوه‌قضائیه بعد از آزادی زندانیان امنیتی گفت: این را قبول دارم و امیدواریم با ساز و کاری که در مرکز رسانه قوه‌قضائیه دیده شده است این گونه اخبار به سرعت اطلاع‌رسانی شود. خبرنگاری سوال کرد شنیده شده قرار است پرونده موسوی و کروبی به شورای‌عالی امنیت ملی منتقل شود که محسنی اژه‌ای در پاسخ گفت: مطلب جدیدی اتفاق نیفتاده است. دادستان کل کشور در پاسخ به اینکه شنیده شده است سعید مرتضوی از متهمان پرونده پالیزدار، در دسترس نیست، گفت: وی مفقود نیست و در تهران است.