امکان رسیدن به توافق در 6 ماه وجود دارد

گروه دیپلماسی: وزیر امور خارجه ایران بامداد گذشته برای آغاز دور جدید گفت‌وگوهای ایران و ۱+۵ با هدف مذاکرات درباره گام نهایی توافق‌نامه ژنو عازم وین شد؛ این در شرایطی است که محمد جواد ظریف، در آستانه این سفر و در گفت‌وگو با بخش خبری ۲۱، مذاکرات پیش‌روی ایران و ۱+۵ در وین را «سخت و فشرده» توصیف کرد؛ اما گفت که اگر «طرف مقابل از خود حسن نیت نشان دهد»، امکان دستیابی به «توافق کامل» در ۶ ماه نخست مذاکرات وجود دارد. وزیر امور خارجه ایران امشب، دوشنبه با کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در شام کاری مشترک در محل رزیدانس جمهوری اسلامی ایران حضور خواهند یافت. همچنین به گفته عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‏ای ایران، مذاکرات ایران و ۱+۵ برای دور نهایی از روز سه‌شنبه ۲۹ بهمن‌ماه ساعت ۱۱ صبح به صورت رسمی در (UN) مقر سازمان ملل در وین آغاز خواهد شد. قرار است در این گفت‌وگوها چارچوب مذاکرات و موضوع‌های گفت‌وگو برای اجرایی کردن گام نهایی توافق‌نامه ژنو که در برنامه اقدام مشترک آمده است، مشخص شود. ظریف و اشتون توافق کرده‌اند که هر ماه برای ادامه مذاکرات یک نشست در سطح عالی داشته باشند.

به گزارش «ایسنا»، خبرگزاری فرانسه درباره مذاکرات هسته‌ای پیش رو نوشت: «پس از یک دهه شکست و افزایش تنش‌ها، باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا شانس موفقیت مذاکرات را ۵۰-۵۰ توصیف کرده و ظریف، وزیر امور خارجه ایران پیش‌بینی کرده که مذاکرات پیش‌رو «دشوار» باشد.» نشست سه روزه برنامه‌ریزی شده در وین بین دیپلمات‌های عالی‌رتبه ایران و آمریکا، چین، روسیه، بریتانیا، فرانسه و آلمان (گروه ۱+۵) اولین گفت‌وگوها از مجموعه گفت‌وگوهایی است که انتظار می‌رود در ماه‌های آینده برگزار شود. این گفت‌وگوها پس از آن برگزار می‌شود که وزیران امور خارجه دو طرف در ۲۴ نوامبر سال ۲۰۱۳ به توافقی در ژنو دست یافتند که بر اساس آن ایران موافقت کرد در ازای لغو برخی تحریم‌های اقتصادی، بخشی از فعالیت‌های هسته‌ای حساسش را متوقف کند. ایران در ازای این اقدام در طول ۶ ماه حدود ۶ تا ۷ میلیارد دلار از لغو تحریم‌ها به دست می‌آورد که شامل ۴/۲‌میلیارد دلار دارایی‌های مسدود شده‌اش در بانک‌های خارجی است، ولی تعلیق فعالیت‌های هسته‌ای ایران موقتی است (گرچه می‌تواند تمدید شود) و بخش اعظم تحریم‌های غرب و سازمان ملل در جای خود باقی می‌ماند.

انتقاد ظریف از «گزینه روی میز» آمریکا

در این راستا، ظریف روز شنبه ۲۶ بهمن، در گفت‌وگو با بخش خبری ساعت ۲۱ سیما، گفت مذاکرات وین، شروع مذاکراتی است که بر اساس تفاهم ژنو «باید ظرف حداکثر یک سال به برنامه اقدام نهایی منتهی شود که در مرحله نخست ۶ ماهه خواهد بود.» به گفته ظریف، دستور کار مذاکرات و روش پیگیری موضوع، دو محور کار جلسه نخست مذاکرات در وین خواهد بود. وزیر امور خارجه ایران، بررسی چارچوب‌های لازم و ضروری برای مذاکرات سازنده را یکی دیگر از موضوعات این مذاکرات عنوان کرد و گفت: «اقداماتی صورت نگیرد که باعث بیشتر شدن شکاف بی‌اعتمادی در میان مردم ایران به غرب شود.» وزیر خارجه ایران همچنین بررسی اقدامات نامناسب و صحبت‌های بی‌معنی را دیگر دستور مذاکرات وین دانست. او با انتقاد از طرح بحث همه گزینه‌ها روی میز است توسط برخی مقام‌های دولت آمریکا، گفت: «من نمی‌دانم آمریکایی‌ها از این گزینه چه نفعی در عراق و افغانستان برده‌اند و این گزینه چه فایده‌ای برای آنها داشته که کماکان اصرار دارند به روش قرن پیش این حرف‌ها را تکرار کنند.» وزیر امور خارجه ایران این‌گونه موضع‌گیری‌های دولتمردان آمریکایی را جدید ندانست و افزود: «در طول ۳۰ سال گذشته، آمریکایی‌ها همواره این اظهارات بی‌مورد را داشته‌اند. مردم و مسوولان ایران همیشه نشان داده‌اند که این اظهارات برای آنها جایگاهی ندارد و ما حاضر نیستیم این‌گونه حرف‌ها را بپذیریم.» او درباره دستور کار مذاکرات پیش رو گفت: «باید در وین موضوعاتی که در برنامه اقدام ژنو مشخص شده است و همچنین موضوعاتی را که درباره آن توضیح داده شد، دسته‌بندی کنیم و برای بحث کردن درباره آن برنامه‌ریزی کنیم تا در طول چند ماه آینده که این مذاکرات به صورت فشرده ادامه خواهد داشت، مورد بحث قرار گیرند. از دیدگاه ما در صورتی که طرف مقابل از خود حسن‌نیت نشان دهد، امکان رسیدن به تفاهم در طول ۶ ماه وجود دارد.»

ایران و گروه ۱+۵ شامل آمریکا، فرانسه، بریتانیا، چین، روسیه و آلمان که به سرپرستی کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی و امور دفاعی اتحادیه اروپا فعالیت می‌کند، سوم آذر ۱۳۹۲ و پس از ۱۰ سال به توافقی ۶ ماهه بر سر موضوع هسته‌ای ایران دست یافتند. بر مبنای این توافق که در شهر ژنو سوئیس صورت گرفت، جمهوری اسلامی ایران بخش‌هایی از برنامه هسته‌ای خود از جمله غنی‌سازی بالای پنج درصد اورانیوم را تعطیل می‌کند و در مقابل، صدور تحریم‌های جدید علیه تهران متوقف می‌شود و برخی تحریم‌ها مانند صادرات فلزات گرانبها و قطعات خودرو به ایران نیز لغو می‌شود. این توافق به علت ۶ ماهه بودن، موقتی بوده و قرار است تا در این مدت، گفت‌وگوهای دو طرف برای رسیدن به توافقی جامع و نهایی به‌منظور یافتن راه‌حلی برای پایان دادن به پرونده اتمی ایران ادامه پیدا کند. سید عباس عراقچی، معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه، مجید تخت روانچی، معاون اروپا و آمریکا، حمید بعیدی‌نژاد، مدیرکل امور سیاسی وزارت امور خارجه، امیری و رحیمیان از مدیران سازمان انرژی اتمی در این سفر ظریف را همراهی خواهند کرد.

عراقچی: رحیمیان به تیم ایران اضافه شد

همچنین در آستانه مذاکرات جدید ایران و گروه ۱+۵، عباس عراقچی، مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران، درباره ترکیب تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای، با اشاره به اینکه تیم هسته‌ای ایران همان نفرات قبلی خواهند بود، گفت: تنها آقای رحیمیان از مدیران سازمان انرژی اتمی ایران به تیم مذاکره‌کننده هسته‎ای افزوده شده است. عراقچی در مورد تیم مذاکره‌کننده طرف مقابل نیز به خبرگزاری مهر گفت: «تاکنون خبری مبنی‌بر تغییر تیم مذاکره‌کننده به ما اعلام نشده و تا جایی که در جریان هستیم، تیم مذاکرات طرف مقابل نیز همان نفرات هستند.»

صالحی: ۱+۵ از فرصت تعامل با ایران استفاده کند

از دیگر سو علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، در مراسم گرامیداشت سی و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی که با حضور تعدادی از روسای نمایندگی‌های سیاسی و خبری مقیم تهران در مرکز همایش‎های بین‌المللی صدا و سیما برگزار شد، گفت: امیدواریم کشورهای ۱+۵ پیام ملت را دریافت کرده باشند و از فرصت تعامل با ایران استفاده کنند. او افزود: «اگر موضوع هسته‌ای حل و فصل شود قطعا ان‌پی‌تی تقویت می‌شود و این به نفع ما، آنها و جامعه بین‌المللی خواهد بود.»

کمالوندی: مذاکره با قدرتمندترین قدرت‎های دنیا شرایط خاصی دارد

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر راجع به لغو گام به گام تحریم‎ها و پرداخت پول‌های ایران به صورت اقساط گفت: «این موضوع که پول‎ها به صورت اقساط پرداخت می‎شود و یک بخشی از تحریم‎ها برداشته می‌شود، یک بحث جداگانه است. البته که خیلی خوب بود همه تحریم‎‌ها یا حداقل تحریم‎های بانکی به‌طور کامل برداشته می‌شد. حتما تیم مذاکره‌کننده دوست داشت که به‌جای ۶۰درصد ۱۰۰ درصد را بگیرد، اما یک شرایطی وجود دارد. تیم مذاکره‌کننده با تمام قدرت‎های دنیا وارد مذاکره شده است؛ از این افراد، قدرتمندتر در دنیا وجود ندارد. زمانی‌که قدرتمندترین افراد دنیا پشت میز هستند و شما می‎خواهید حقوق کشور خود را از گلوی آنها در بیاورید، کار بزرگی انجام می‎شود و نباید اینها نادیده گرفته شود.»

نتانیاهو: خواستار برچیده شدن ظرفیت غنی‌سازی ایران هستیم

رژیم صهیونیستی که همواره در آستانه مذاکرات هسته‎ای تلاش‌های فشرده‌ای را برای کارشکنی در مذاکرات آغاز می‌کند، این بار هم ساکت ننشست. در این رابطه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی روز یکشنبه در آغاز نشست هفتگی کابینه رژیم صهیونیستی بار دیگر به موضوع برنامه هسته‎ای ایران پرداخت و گفت: اسرائیل برچیده‌شدن ظرفیت غنی‌سازی ایران را خواستار است. به گزارش خبرگزاری فارس، نتانیاهو با بیان اینکه ایران از توافق هسته‌ای موقت «تنها منفعت برده و در مقابل هیچ چیز نداده»، گفت: «ایران حتی نمی‎خواهد از یک سانتریفیوژ خود چشم پوشی کند.»