طرح تازه اوباما برای صنعت خودروسازی

مونا مشهدی رجبی

از دو سال گذشته که باراک اوباما در آمریکا دوره ریاست‌جمهوری خود را آغاز کرد صنعت خودروسازی تحولات زیادی را تجربه کرد. اوباما با شعار کاهش وابستگی به نفت روی کار آمد و از همان ابتدا تلاش کرد تا پرمصرف‌ترین صنعت یعنی صنعت خودروسازی را به سمت کاهش وابستگی سوق دهد. تلاش‌های اوباما با ارائه وام‌های کلان به دست‌اندرکاران صنعت خودروسازی همراه بود که سبب شد تا سرمایه‌گذاری در تولید خودروهای الکتریکی یا به اصطلاح خودروهای دوستدار محیط زیست افزایش یابد. نتیجه این سرمایه‌گذاری‌ها تولید خودروی الکتریکی ولت و عرضه خودروی تمام الکتریکی لیف به بازار مصرف بود. حال اوباما طرح تازه‌ای را ارائه کرده است که به موجب آن از انتشار گاز مونوکسید کربن کاسته می‌شود.

نیویورک تایمز در شماره اخیر خود با اشاره به طرح‌هایی که اوباما در سال‌های اخیر برای کاهش وابستگی صنعت خودروسازی به نفت و فرآورده‌های نفتی اجرا کرده است نوشت: یکی از مهمترین گام‌هایی که اوباما در این سال‌ها برداشت تلاش در جهت سبز کردن صنعت خودروسازی و سرمایه‌گذاری در تولید خودروهای هیبریدی و الکتریکی بود. حال دولت آمریکا طرح تازه‌ای ارائه داده است که با مخالفت تمامی مسوولان صنعت خودروسازی روبه‌رو شد. طبق این طرح تا سال ۲۰۲۵ میلادی راندمان مصرف سوخت در خودروها باید دو برابر شود که اغلب شرکت‌های خودروسازی اجرای این طرح را غیرممکن می‌دانند. هم‌اکنون متوسط مصرف سوخت هر خودرو برای طی ۲/۲۷ مایل مسافت برابر یک گالن بنزین است و دولت اوباما اعلام کرده است تا ۱۵ سال آینده باید با هر گالن بنزین ۲/۵۶ مایل مسافت طی شود. طبق این طرح تا سال ۲۰۱۶ میلادی هر خودرو با استفاده از یک گالن بنزین باید ۳۵/۵ مایل مسافت طی کند که نسبت به راندمان مصرف سوخت در حال حاضر بیش از ۳۰ درصد رشد خواهد داشت و در صورت تحقق این طرح موفقیت بزرگی برای صنعت خودروسازی محسوب می‌شود.

طبق طرح تازه‌ای که دولت اوباما ارائه کرده است تا سال ۲۰۲۵ میلادی باید تمامی خودروهای فروخته شده در آمریکا دارای موتورهای هیبریدی الکتریکی - بنزینی باشند و باتری‌های مورد استفاده برای موتورهای الکتریکی آنها توانایی لازم برای طی مسافت بیش از ۷۰ مایل را داشته باشد. دولت اوباما برای ایجاد این تغییر بزرگ در باتری‌های خودروها بیش از ۱۵ میلیارد دلار بودجه در نظر گرفته است که این بودجه برای ساخت در مراکز شارژ باتری در خیابان‌ها و فعالیت‌های تحقیق و توسعه در تولید باتری‌های باکیفیت‌تر صرف خواهد شد. از طرف دیگر دولت اوباما اعلام کرده است شرکت‌های خودروسازی برای تولید این مدل خودروها می‌توانند بین یک هزار تا سه هزارو پانصد دلار به قیمت خودروهای خود بیفزایند تا جبران هزینه‌های مربوط به این تغییر بزرگ در صنعت خودروسازی را بکنند. دولت آمریکا قرار است بودجه‌ای را برای تشویق مردم به خرید خودروهای دارای موتورهای هیبریدی الکتریکی-بنزینی در نظر بگیرد که مبلغ آن و چگونگی پرداختش هنوز مشخص نیست. گلوریا بگکویست سخنگوی اتحادیه صنعت خودروسازی آمریکا در این مورد می‌گوید: پیش‌بینی می‌شود در سال‌های آینده قیمت نفت و فرآورده‌های نفتی در دنیا رشد کند. پیش‌بینی‌ها از رسیدن قیمت هر بشکه نفت تا مرز ۱۳۵ دلار تا پنج سال آینده خبر می‌دهد و این به معنای افزایش ۲۵ درصدی هزینه واردات نفت به آمریکا است. رشد قیمت نفت سبب می‌شود تا قیمت تمام شده خودروها بین ۶۰۰۰ تا ۷۵۰۰ دلار آمریکا افزایش یابد در حالی‌که سرمایه‌گذاری در ساخت خودروهایی که موتورهای الکتریکی- بنزینی دارند قیمت تمام شده خودروها را حداکثر ۳۵۰۰ دلار اضافه می‌کند که نصف رشد قیمت ناشی از افزایش قیمت سوخت است. وی تاکید کرد که حداقل افزایش قیمت خودرو ۷۷۰ دلار آمریکا خواهد بود.

این طرح که هفته گذشته به اتحادیه صنعت خودروسازی آمریکا ابلاغ شده بود با مخالفت‌های زیادی از طرف خودروسازان مواجه شد. مدیرعامل شرکت خودروسازی کرایسلر در مصاحبه‌ای با وال استریت ژورنال گفت: تحقق این هدف برای صنعت خودروسازی اهمیت زیادی دارد ولی واقعیت این جاست که تحولی به این بزرگی ظرف ۱۵ سال اتفاق نمی‌افتد. شرکت‌های خودروسازی برای تغییر نظام تولید خودروهای خود نیازمند زمان بیشتری هستند. این مخالفت‌ها در شرایطی اعلام شد که گروه‌های حافظ محیط زیست آمریکا از طرح دولت استقبال زیادی کرده بودند. طبق گزارش منتشر شده توسط این گروه‌ها باید استاندارد مصرف سوخت در خودروهای آمریکا به اندازه‌ای افزایش یابد که هر خودرو برای طی مسافت ۶۲ مایل از یک گالن بنزین استفاده کند.

کارشناسان بازار خودرو دلیل ارائه این طرح را آسیب‌پذیری زیاد اقتصاد آمریکا در برابر تغییرات قیمت نفت در دنیا می‌دانند. کایل هندرسون یکی از این کارشناسان در مصاحبه‌ای با سایت دیترویت گفت: رشد قیمت نفت هزینه تمام شده تمامی صنایع را افزایش می‌دهد و اقتصاد را دچار نوسان‌های بیمارگونه می‌کند. هر چه وابستگی اقتصاد یک کشور به نفت کمتر باشد آن کشور کمتر تحت تاثیر تغییرات قیمت نفت قرار می‌گیرد.

مخالفت شرکت‌های خودروسازی با این طرح سبب شد تا اخباری در مورد تجدید نظر در مورد آن مخابره شود، ولی کارشناسان بازار خودرو بر این باورند که احتمال تغییرات بزرگ در صنعت خودروسازی در سال‌های پیش رو بسیار زیاد است.