طرح جدید سایپا برای ارتقای ایمنی پراید

گروه خودرو - پراید که هم اکنون جای پای پیکان ایران خودرو گذاشته هر چند به لحاظ طراحی و پلت فرم قدمتی ۲۰ ساله دارد، اما تیراژ بالا و سوده بودن آن موجب شده تا خداحافظی از این خودرو نیز به این راحتی‌ها امکان‌پذیر نباشد. تولید پیکان نیز پس از ۳۸ سال آن هم با اصرار مسوولان وقت متوقف شد و با توجه به ضرری که با خداحافظی پیکان متوجه ایران خودرو شد می‌توان گفت خروج پراید از سایپا سخت‌تر از خداحافظی پیکان خواهد بود‌، به همین دلیل مسوولان سایپا با توجه به انتقاداتی که به خودرو پراید می‌شود تغییر و تحول و اخذ استانداردهای داخلی روی این خودرو را در دستور کار خود قرار داده‌اند تا به این طریق بتوانند با جلب رضایت مسوولان و مردم و با توجه به اخذ استانداردها، گاو شیرده خود را حفظ کنند.

براساس برنامه شرکت سایپا و به گفته معاون مهندسی این شرکت از ابتدای سال جاری تولید نسیم (پراید‌ هاچ‌بک) متوقف و خودرو سایپا ۱۱۱ به عنوان خودرو جایگزین وارد بازار شده‌، X۱۳۲ نیز به عنوان جایگزین ۱۳۲ روی پلت فرم X۱۰۰ از مرداد ماه وارد بازار خواهد شد. علاوه بر دو خودرو مذکور‌، ۱۴۱ جدید نیز جایگزین ۱۴۱ قدیمی‌می‌شود . از سوی دیگر ۱۳۱ به عنوان خودرو جایگزین صبا (‌پراید صندق‌دار) از دی ماه سال جاری وارد بازار خواهند شد.

تغییرات صورت گرفته نشان دهنده آن است که سایپا سعی دارد تا با استانداردسازی پراید و ایجاد تغییرات ظاهری و فنی خودرو تنها با مدل‌های قدیمی‌پراید خداحافظی کرده‌، اما همچنان پلت فرم این خودرو را حفظ کند.

مرتضی شفیعی معاون مهندسی سایپا روز گذشته در نشست خبری که به منظور بررسی پروژه X۱۰۰ (محصولات بهینه شده پراید) برگزار شد در خصوص ارتقای ایمنی پلت‌فرم پراید اظهار داشت: طرح به‌روزرسانی و ارتقای استانداردهای پراید از سه سال پیش آغاز و این خودرو به منظور اخذ استانداردهای کرش تست (تست تصادف)‌، تست‌ترمز و‌ترمز ضد قفل به کشورهای دارای مراکز تست فرستاده شد و براساس نتایج تست، طرح X۱۰۰ برای ارتقای پلت‌فرم پراید در دستور کار قرار گرفت که هم اکنون تغییر خطوط تولید در حال انجام است.

به گفته شفیعی در مجموع ۳۰ درصد خطوط تولید پراید تغییر خواهد کرد که تغییر خطوط تا پایان سال جاری به اتمام می‌رسد.

معاون مهندسی شرکت سایپا در ادامه گفت: تا پایان سال جاری ۶۵۰ هزار دستگاه انواع پراید با ارتقای ایمنی و کیفیت تولید خواهد شد.

وی در ادامه افزود: در طرح X۱۰۰‌، تقویت بدنه خانواده پراید به منظور پاسخگویی به استانداردهای تصادف و تغییرات طراحی نیز صورت گرفته است.

معاون مهندسی شرکت سایپا همچنین از جایگزینی سیستم‌ترمز ABS در انواع خودرو پراید خبر داد و گفت: در طرح X۱۰۰‌ ترمزها به طور کامل به ABS مجهز می‌شوند.

وی با بیان این که پروژه X۱۰۰ پراید بدون ایربگ و‌ترمز ABS موجب افزایش هزینه حدود ۵۵۰ تا۶۰۰ هزار تومان در هر دستگاه خودرو شده است، تصریح کرد: این هزینه از خریدار گرفته نخواهد شد. در واقع حاشیه سود شرکت در پروژه X۱۰۰ حدود ۲۰ درصد کاهش یافته و افزایش هزینه‌ محصولات پراید با پلت فرم X۱۰۰ مربوط به امکانات اضافی خواهد بود.

شفیعی در خصوص تاثیر این تغییرات در قیمت تمام شده انواع خودرو پراید افزود: تغییرات مربوط به بخش ارتقای ایمنی محصول است و هزینه ای از مردم مطالبه نخواهد شد‌، بنا براین هیچ تاثیری روی قیمت تمام شده برای مشتری ندارد، اما در خصوص هزینه‌هایی که مربوط به تزئینات داخل می‌شود اندکی افزایش قیمت خواهیم داشت.

به گفته او وزن پراید در پروژه X۱۰۰ حدود ۵۰ تا ۶۰ کیلوگرم افزایش یافته است که متناسب با آن قدرت موتور این خودرو نیز افزایش می‌یابد.

هر ۳۰ ثانیه یک پراید

تغییرات صورت گرفته به منظور حفظ پلت‌فرم پراید در حالی است‌ که هم اکنون بیش از پنج خودرو در رنج قیمتی ۵هزار دلار به عنوان خودرو ارزان قیمت در دنیا تولید می‌شوند، اما ظاهرا سود ده بودن خودرو پراید و تقاضای بالا برای آن موجب شده تا مسوولان به فکر جایگزین برای این خودرو نباشند.

به گفته شفیعی هر ۳۰ ثانیه یک دستگاه از مجموعه پراید در گروه خودروسازی سایپا تولید می‌شود که آمار مذکور بیانگر آن است که روزانه ۲۵۰۰ دستگاه انواع پراید در این شرکت به تولید می‌رسد و توقف هر دقیقه خط تولید، میلیون‌ها تومان ضرر و زیان متوجه سایپا خواهد کرد .

معاون مهندسی با بیان این مطلب اظهار داشت: در حال حاضر ۳۰۰ کارخانه قطعه‌ساز درگیر تولید قطعات انواع خودرو پراید هستند که این امر بیانگر تعطیلی ۳۰۰ کارخانه در صورت توقف تولید پراید است. شفیعی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره علل سرمایه‌گذاری برای ارتقای خودرو پراید و عدم از رده خارج کردن این خودرو و سرمایه‌گذاری برای تولید محصول جدید آن گفت:‌ در حال حاضر ما با شرایط ویژه‌ای مانند شرایط بانکی در ایران تولید می‌کنیم.

بنابراین عرضه پراید روی پلت‌فرم X۱۰۰ به این سادگی‌ها هم نیست. وی همچنین عنوان کردکه ورود پلت فرم جدید نیازمند حمایت مالی از سوی دولت است.

شفیعی در ادامه اظهارات خود تاکید کرد: در تمام دنیا خودروسازان برای ورود خودرو جدید از سوی دولت حمایت مالی می‌شوند، اما در کشور ما در این خصوص نه تنها حمایتی از سوی دولت صورت نمی‌گیرد، بلکه بانک‌ها نیز از پرداخت وام به خودروسازان امتناع می‌کنند که این امر موجب می‌شود تا خودروسازان با مشکلات مالی مواجه شوند.

وی افزود: خودروسازان زمانی می‌توانند برند جدید وارد بازار کنند که به تیراژ یک‌میلیون دستگاه در سال دست پیدا کنند‌، اما تاکنون ما نتوانسته ایم به این تیراژ برسیم.

شفیعی در پاسخ به این پرسش که آیا سایپا برنامه‌ای برای تعیین جایگزین پلت فرم پراید دارد نیز اظهار داشت: بهترین کار در این خصوص این است که به مرور استانداردهای این خودرو را ارتقا داده و پس از آن وارد مقوله بدنه شده و در نهایت محصول جدید را وارد کنیم.

وی در خصوص اینکه چرا از خودروهای ارزان قیمت موجود در دنیا به عنوان جایگزین پراید در نظر گرفته نمی‌شوند نیز افزود: ارزان‌ترین خودرویی که ما پس از بررسی به آن رسیدیم، خودرو ریو بود که در حال حاضر نیز این خودرو با حاشیه ضرر و زیان وارد بازار می‌شود و سایر خودروهای ارزان قیمت نیز به لحاظ کیفی در سطح قابل قبول قرار ندارند.

دو جایگزین برای زانتیا

خداحافظی زانتیا از خط تولید و خودرو جایگزین آن یکی دیگر از سوالات مطرح شده از سوی خبرنگاران بود. به گفته شفیعی جایگزین زانتیا ۳ سال پیش انتخاب شد‌، اما تغییر برخی از مقررات موجب شد تا خودرو انتخاب شده نتواند وارد خطوط تولید شود. در آن زمان مسوولان وزارت صنایع و معادن اعلام کردند که نباید خودرو لوکس وارد کشور شود، به همین دلیل مذاکرات با وجود صرف هزینه کلان متوقف شد. وی در ادامه افزود : اما با تغییر مسوولان وزارت خانه رویه خودرو جایگزین نیز تغییر کرد و این مجوز به شرکت سایپا داده شده تا خودرو با رنج قیمتی زانتیا وارد بازار کند‌، به همین منظور نیز تولید دو خودرو در دستور کار قرار گرفت.

هرچند معاون مهندسی شرکت سایپا از بردن نام خودروهای جایگزین امتناع کرد‌، اما شنیده‌ها حکایت از آن دارد که سیتروئن C۳ و کیا سراتو به عنوان خودروهای جایگزین وارد خط تولید شرکت سایپا خواهند شد.

تیبا آبان ماه می‌آید

هرچند مسوولان شرکت سایپا چندی پیش ۲۷ مهرماه را زمان تحویل تیبا اعلام کرده بودند، اما در این نشست تحویل این خودرو به اوایل آبان ماه موکول شد .به گفته شفیعی برای تولید سالانه۱۵۰ هزار دستگاه تیبا ظرفیت سازی شده و تولید این خودرو بستگی به کشش بازار و ظرفیت تولید قطعه سازان دارد.وی در ادامه افزود: سری اول این خودرو به منظور سنجش بازار صورت می‌گیرد و پس از باز خورد تعداد تولید در نظر گرفته می‌شود.