شماره روزنامه ۶۰۱۴
|
آرشیو روزنامه شماره ۵۹۷۷ دنیای اقتصاد

اخبار خودرو - روزنامه شماره ۵۹۷۷

  • ریل‌گذاری جدید خروج فرسوده‌ها

    دنیای اقتصاد: آیین‌نامه اجرایی اسقاط خودروهای فرسوده ششم فروردین‌ماه در تعطیلات نوروزی در نهایت پس از حدود ۱۱ ماه تاخیر ابلاغ شد. این آیین‌نامه در چارچوب قانون ساماندهی صنعت خودرو تهیه شده و دولت برای تصویب آن تا اردیبهشت‌ماه سال گذشته زمان داشت، اما ابلاغ آن تا هفته گذشته به طول انجامید. آیین‌نامه‌ای که فعالان حوزه اسقاط خودرو اعتقاد داشتند که ابلاغ آن می‌تواند به سرعت‌گیری خروج خودروهای فرسوده کمک کند.
  • ۲۰هزار خودرو در راه گمرک

    دنیای اقتصاد: مطابق اعلام سخنگوی اقتصادی دولت، ۲۰هزار دستگاه خودرو در آستانه ورود به گمرکات کشور قرار دارند. احسان خاندوزی با اعلام این خبر گفته که در سال گذشته نیز ۱۷هزار و ۳۰ دستگاه خودرو وارد گمرکات کشور شد. به گفته وی، از این تعداد، ۱۱هزار و ۳۰۰ دستگاه ترخیص و نیمی از آنها پلاک شده است. سخنگوی اقتصادی دولت همچنین در مورد تامین ارز موردنیاز برای واردات خودرو، تاکید کرده که لازم است طی تفاهم‌نامه‌ای میان وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی، سقف سهمیه ارزی واردات از کل ارز تخصیص‌یافته مشخص شود. خاندوزی گفته که پس از امضای این توافق‌نامه، میزان تامین ارز [برای واردات خودرو] از سوی وزارت صمت اعلام خواهد شد.
  • ضرر شیائومی از فروش خودروی برقی

    دنیای اقتصاد: ارزش بازار شرکت شیائومی چین به واسطه عرضه خودروهای الکتریکی تا ۷.۶میلیارد دلار افزایش می‌یابد. به گزارش ایسنا، سهام شیائومی چین دیروز تا ۱۶درصد افزایش یافت زیرا خودروی الکتریکی این شرکت که هفته گذشته عرضه شد، توجه زیادی را به خود جلب کرد. این البته در حالی است که یک کارگزار پیش‌بینی کرد شیائومی در سال جاری نزدیک به ۱۰هزار دلار برای هر خودرو ضرر خواهد کرد.محصول شیائومی با قیمت زیر ۳۰هزار دلار آمریکا برای مدل پایه وارد بازار شلوغ خودروهای برقی چین می‌شود. قیمت این خودرو کمتر از تسلا مدل ۳ در چین است. بزرگ‌ترین بازار خودروی جهان برای تازه‌واردان چالش‌برانگیز است، زیرا جنگ شدید قیمت و کاهش تقاضا در آن به چشم می‌آید. شیائومی به خریداران بالقوه سدان خود اعلام کرده که ممکن است بین چهار تا هفت ماه خودروی خود را تحویل بگیرند. این شرکت اعلام کرد در ۲۴ ساعت اول فروش، ۸۸هزار پیش‌سفارش برای این خودرو دریافت کرده است. شیائومی می‌گوید انتظار دارد در فروش این خودرو ضرر کند. طبق گزارش رویترز، پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۲۴، حدود ۲۴۰مدل خودروی الکتریکی در بازار چین با یکدیگر رقابت کنند که نسبت به ۲۰۲۳، تقریباً یک‌پنجم نسبت افزایش یافته است.
  • رشد ۱۰۰۰ دلاری قیمت تسلا

    دنیای اقتصاد: شرکت خودروسازی تسلا قیمت خودروهای مدل Y را در بازار ایالات‌متحده ۱۰۰۰ دلار افزایش داد. به گزارش ایسنا، قیمت مدل اولیه مدل Y اکنون ۴۴هزار و ۹۹۰دلار خواهد بود. بر اساس گزارش رویترز، تسلا در ماه مارس اعلام کرد که قیمت تمام خودروهای مدل Y در ایالات‌متحده را در اول آوریل ۱۰۰۰ دلار افزایش خواهد داد. تسلا حدودا یک ماه پیش از مشوق‌های جدیدی از جمله یارانه‌های بیمه رونمایی کرد تا مصرف‌کنندگان را در بزرگ‌ترین بازار خودروی جهان و جایی که غول خودروی الکتریکی ایالات‌متحده در یک جنگ طولانی‌قیمت با رقبایی مانند بی‌وای‌دی است، جذب کند. تسلا در آن مقطع اعلام کرد خریداران خودروهای سدان مدل ۳ و شاسی‌بلندهای مدل Y تا پایان ماه مارس مشمول حداکثر ۳۴۶۰۰ یوان (۴۸۰۷.۷۶دلار) مشوق خواهند بود. از جمله این مشوق‌ها تخفیف ۸۰۰۰یوانی در محصولات بیمه خودرو با مشارکت تسلا و ۱۰هزار یوان تخفیف در صورت انتخاب تغییر رنگ توسط خریدار بود.
  • تحویل خودرو بدون دریافت پول

    دنیای اقتصاد: فیسکر، خودروساز نوپای آمریکایی، هفته گذشته تولید تنها خودروی برقی خود را متوقف کرد، زیرا شایعاتی مبنی بر ورشکستگی قریب‌الوقوع آن در حال گسترش بود. فقدان رویه‌های حسابداری قوی در فیسکر سبب شده این شرکت برخی از وسایل نقلیه را بدون دریافت وجه تحویل دهد. در نوامبر سال گذشته، فیسکر اعتراف کرد که مشکلاتی را در بخش حسابداری خود پیدا کرده است. درحالی‌که به نظر می‌رسد این مشکلات برطرف شده‌اند، ممکن است برای برند خیلی دیر شده باشد. فیسکر در‌حال‌‌حاضر ۱۵درصد از کارکنان خود را کاهش داده است. بورس نیویورک مجبور شد این شرکت را پس از ۸۰درصد کاهش قیمت سهام، از فهرست خارج کند.
  • فراخوان کیا برای نیم میلیون خودرو

    دنیای اقتصاد: کیا برای حدود نیم‌میلیون دستگاه خودروی شاسی‌بلند تلوراید مدل ۲۰۲۴-۲۰۲۰ فراخوان داده است، زیرا ممکن است در هنگام پارک کردن دچار مشکل شوند. به گفته اداره ملی ایمنی ترافیک بزرگراه آمریکا، مونتاژ نامناسب شفت میانی و میل محرک جلوی سمت راست می‌تواند باعث شود خودرو پس از قرار گرفتن در پارک، دچار مشکل شود. این دو شفت ممکن است به طور کامل درگیر نشوند و به مرور زمان به خطوط شفت میانی آسیب بزنند. اگر راننده نتواند ترمز دستی را درگیر کند، این مشکل می‌تواند منجر به حرکت ناخواسته خودرو شود.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر