پنتاگون در پی مداخله نظامی در سوریه

دنیای اقتصاد: در حالی که کمتر از ۱۰۰ روز تا پایان ریاست‌جمهوری باراک اوباما باقی مانده است روز جمعه شورای امنیت ملی این کشور به منظور حمله به سوریه تشکیل جلسه داد. به گزارش رویترز، باراک اوباما و مشاوران ارشد سیاست خارجی آمریکا روز جمعه درباره بررسی چگونگی برخورد با قدرت‌نمایی ارتش سوریه و جنگنده‌های روسیه در هفته‌های اخیر و همچنین تصمیم درمورد گزینه نظامی یا گزینه‌های دیگر تشکیل جلسه دادند. خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات دولتی آمریکا اعلام کرد: باراک اوباما و مشاوران ارشد سیاست خارجی آمریکا روز جمعه درباره بررسی چگونگی برخورد با قدرت‌نمایی ارتش سوریه و جنگنده‌های روسیه در هفته‌های اخیر و همچنین تصمیم درمورد گزینه نظامی یا گزینه‌های دیگر تشکیل جلسه داد.

مقامات دولت اوباما در گفت‌وگو با رویترز گفتند: برخی از مقامات ارشد دولت عقیده دارند که درباره سوریه، دولت آمریکا در برخورد با پیشروی‌های ارتش سوریه و جنگنده‌های روسیه یا باید اقدامات شدیدتر و محکم‌تری اتخاذ کند یا در غیر این‌صورت این خطر را بپذیرد که نفوذ باقی مانده خود را بر معارضان سوری و هم‌پیمانان عربی، کردی و ترکی خود در مبارزه علیه داعش از دست دهد. یکی از این مقامات ارشد دولتی که نخواست نامش فاش شود، گفت: در چگونگی برخورد با ارتش سوریه گزینه‌های متفاوتی مطرح است ازجمله اقدام مستقیم نظامی آمریکا همچون حمله هوایی به پایگاه‌های نظامی سوریه، انبارهای مهمات یا سیستم‌های ضدهوایی و راداری. این گزینه در حالی مطرح می‌شود که باراک اوباما تا پیش از این به متحدان خود گفته بود حاضر نیست که خود را به‌طور مستقیم وارد جنگ با دولت سوریه کند. این مقام دولتی آمریکا دراین باره تصریح کرد: حمله هوایی جنگنده‌های آمریکا به نیروهای ارتش سوریه این پیچیدگی را دارد که نیروهای روسیه و سوریه معمولا درکنار هم قرار دارند و اقدام به بمباران مواضع ارتش سوریه خطر رویارویی مستقیم با روسیه را با خود دارد که اوباما تلاش می‌کند از این رویداد اجتناب کند.

این مقامات ارشد و تصمیم‌سازان سیاست خارجی آمریکا همچنین درگفت‌وگو با رویترز اضافه کردند: اقدام نظامی علیه ارتش سوریه تنها در صورتی اجرایی می‌شود که اوباما دستور شروع آن را صادر کند. برخی از دولتمردان آمریکا درباره احتمال رد گزینه حمله نظامی می‌گویند که یکی از گزینه‌های ممکن، اجازه دادن به کشورهای هم‌پیمان برای مجهز کردن نیروهای مخالف دولت بشار اسد به جنگ‌افزارهای پیشرفته است. شبکه سی‌ان‌ان آمریکا هم روز جمعه از برنامه‌ریزی وزارت دفاع این کشور (پنتاگون) به منظور مداخله نظامی احتمالی در سوریه خبر داد. به گزارش سی‌ان‌ان به نقل از یک مقام ارشد دولت آمریکا که نخواست نامش فاش شود، اعلام کرد: واشنگتن در حال رایزنی با همسایگان سوریه درباره تحولات این کشور است. این مقام دولتی آمریکا خاطرنشان کرد: طرح حمله به سوریه با چراغ سبز باراک اوباما رئیس‌جمهوری آمریکا اجرا می‌شود؛ اما چنین اقدامی با چالش‌های نظامی خطرناکی مواجه خواهد شد. این منبع تصریح کرد: آمریکا در صورت مداخله نظامی، از نیروی زمینی استفاده نمی‌کند بلکه به شلیک موشک‌های کروز از دریا دست می‌زند و زرادخانه نظامی یا مراکز نظامی سوریه را با استفاده از هواپیماهای جنگی نابود می‌کند.

سی‌ان‌ان مدعی شد واشنگتن در حال بررسی خطر سلاح شیمیایی برای مردم سوریه و رژیم اسرائیل، ترکیه و اردن و اتخاذ تدابیر فوری در صورت سرنگونی ناگهانی نظام سوریه است. به گفته این منبع، اعلام خبر استقرار نیروهای واحد زرهی اول آمریکا در اردن، در چارچوب طرح‌های نظامی جاری است. این در حالی است که اریک شولتز، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت که باراک اوباما در جلسه شورای امنیت ملی این کشور چند هدف را دنبال کرده و در پی اجرای آنها است. او مدعی شد که رئیس‌جمهوری ایالات‌متحده به دنبال کاهش خشونت‌ها در سوریه است و قصد دارد راهی را برای برقراری صلح پیدا کند. به گفته شولتز برای باراک اوباما این مسیری صلح‌آمیز برای انتقال قدرت در سوریه خواهد بود. این در حالی است که خبرگزاری رویترز پس از اتمام جلسه شورای امنیت ملی آمریکا نوشت: مشخصا ایالات‌متحده از روسیه قطع امید کرده اما راه برای سایر گزینه‌ها از جمله گزینه نظامی و حمله به مقرهای نیروهای سوری باز است. این در شرایطی است که هنوز خبر ویژه‌ای از جلسه روز جمعه این کشور به بیرون درز پیدا نکرده و تنها حدس و گمان‌هایی است که پیش‌تر درخصوص آن مطرح شده است.

لوزان، برگی دیگر از بحران سوریه

روز گذشته در لوزان سوئیس جلسه‌ای بسیار مهم باحضور وزرای خارجه آمریکا، روسیه و کشورهای منطقه از جمله ایران و ترکیه برگزار شد تا راهی جدید برای پیدا کردن آرامش در سوریه بیابند. به گزارش رویترز، پس از مسکو، ژنو، واشنگتن، لندن و پاریس، کشورهای مرتبط با بحران سوریه و در راس آنها روسیه و آمریکا روز شنبه در لوزان سوئیس گردهم آمدند تا این بار نام لوزان نیز به کتاب هزار صفحه‌ای بحران سوریه اضافه شود. در این راستا روز شنبه وزرای خارجه آمریکا و روسیه به همراه کشورهای منطقه خاورمیانه از جمله همسایگان سوریه در شهر لوزان سوئیس گردهم آمدند تا شانس دیگری را برای توقف جنگ و خونریزی در سوریه امتحان کنند. پس از توقف مذاکرات پیشین درباره سوریه به وضوح مشخص است که جان کری، وزیر خارجه آمریکا از برگزاری نشست دوجانبه با سرگئی لاوروف، همتای روس خود خودداری می‌کند برای همین از وزرای خارجه ایران، روسیه، آمریکا، ترکیه، عربستان، عراق، مصر و قطر نیز برای حضور در نشست لوزان دعوت کرد.

وجه تمایز این نشست با نشست‌های پیشین غیبت اروپایی‌ها و جمع شدن قوی‌ترین حامیان دولت سوریه و سرسخت‌ترین مخالفان این کشور دور یک میز است. نشست لوزان بعد از سه هفته از شکست آمریکا و روسیه در رسیدن به توافق آتش‌بس درباره سوریه برگزار می‌شود. سایه سنگین این شکست بر مذاکرات لوزان نیز سایه افکنده و انتظار خاصی از نشست امروز نمی‌رود. مارک تونر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این باره به خبرنگاران گفت: می‌دانید من هیچ‌گونه گشایشی در مذاکرات لوزان پیش‌بینی نمی‌کنم اما ما تلاش می‌کنیم تا این اقدامات چندجانبه درباره سوریه به شکل طبیعی پیش برود. اظهارات تونر تقریبا شبیه اظهارات لاوروف است. وزیر خارجه کهنه‌کار روسیه نیز پیش‌تر به خبرنگاران گفته بود: من انتظار ندارم که از این نشست چیزی حاصل شود. ما تنها تلاش می‌کنیم تا میزان آمادگی شرکا برای اجرای قطعنامه شورای امنیت را بسنجیم.

لاوروف تاکید کرده قصد ندارد دیدگاه‌ها یا طرح‌های جدیدی را در لوزان مطرح کند اما گنادی گاتیلوف، معاون وی تاکید کرد که روسیه می‌خواهد طرح استفان دی‌میستورا، فرستاده سازمان ملل به سوریه و اصول توافق آتش‌بسی که ماه گذشته شکست خورده بود را بار دیگر بررسی کند. وی به خبرگزاری اینترفاکس گفت: زمان آن رسیده که تحرکات در راستای روند سیاسی فراگیر را شروع کنیم. در این میان ترکیه به‌عنوان یکی از بازیگران اصلی در جنگ سوریه می‌گوید طرحی ۵ماده‌ای را برای این نشست آماده کرده است، گرچه خود مسوولان آنکارا نیز امید چندانی به اجرایی شدن این طرح ندارند. با توجه به وخامت اوضاع انسانی در حلب موضوع مهم نشست لوزان چاره‌جویی برای این شهر استراتژیک است که در هفته‌های اخیر زیر بمباران شدید قرار داشته است. برقراری آتش‌بس فوری و امکان رساندن کمک‌های امدادی به صدها هزار غیرنظامی محاصره‌شده در این شهر خواست اصلی جامعه جهانی است.