تلفات نیروهای آمریکایی از دو هزار نفر گذشت

عکس: AFP

گروه بین‌الملل- به گفته مقامات سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو- یک سرباز آمریکایی و یک غیرنظامی در جریان حمله‌ای خودی از سوی یک پلیس افغان کشته شدند. با احتساب این حمله میزان تلفات نیروهای آمریکایی در افغانستان از مرز ۲ هزار نفر گذشت. به گزارش دویچه‌وله، در پی حمله‌ای در شرق افغانستان که روز شنبه رخ داد، یک سرباز آمریکایی از سوی یکی از مأموران امنیتی افغان هدف قرار گرفت و کشته شد. در این حمله همچنین یک غیرنظامی نیز جان خود را از دست داد.

به گفته مقامات افغان، این حمله در یکی از ایستگاه‌های بازرسی در استان وردک رخ داد و دست‌کم دو سرباز افغان نیز کشته شدند. در سال جاری میلادی تا کنون ۵۲ سرباز ناتو از سوی نیروهای امنیتی افغان کشته شده‌اند. شمار این حملات که «سبز بر آبی» خوانده می‌شوند، در ماه‌های اخیر به طور بی‌سابقه‌ای افزایش داشته و این مساله به‌طور جدی باعث بی‌اعتمادی ناتو به نیروهای افغان شده‌است.

ناتو ۲۵ درصد این حملات را به نفوذ طالبان در صفوف ارتش و پلیس ملی افغانستان نسبت می‌دهد و بقیه را نتیجه تفاوت‌های فرهنگی، انتقام‌جویی‌های شخصی و تبلیغات اسلام‌گرایان افراطی می‌داند. هرچند که برخی از عوامل این حملات نفوذی‌های شورشیان معرفی شده‌اند، هم نیروهای بین‌المللی و هم افغان می‌گویند انگیزه‌های شخصی در وقوع بیشتر آنها نقش داشته است.

مقامات افغان در واکنش به افزایش حملات خودی مامورانشان اعلام کردند که پس از بررسی پرونده‌های سربازان ارتش و پلیس صدها تن را از نیروهای مسلح اخراج و شماری از افراد مشکوک را نیز بازداشت کرده‌اند. طالبان در استخدام نیروهای امنیتی افغانستان فعال بوده‌اند و علنا اعلام کرده‌اند که حمله‌های درون‌سازمانی، بخشی مهم از استراتژی آنها علیه نیروهای تحت امر ناتو در افغانستان است. بی‌اعتمادی حاصل از حملات خودی باعث صدور دستوری شده است که به موجب آن نیروهای بین‌المللی حتی در قرارگاه‌های خود نیز بایستی مسلح باشند. در همین راستا ناتو به تازگی اعلام کرده که میزان عملیات مشترک خود با پلیس افغانستان را به شدت کاهش داده‌است.

بر اساس آمار منتشر شده، از آغاز سال جاری میلادی در افغانستان بیش از ۵۰ سرباز خارجی به دست ماموران افغان کشته شده‌اند. در حال حاضر حدود ۱۳۰ هزار نیروی ناتو (آبی) در کنار ۳۵۰ هزار نیروی امنیتی افغان (سبز) در افغانستان خدمت می‌کنند.

از سوی دیگر یکی از مقامات ارشد ناتو در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه گفت که در «۸۰ درصد» خاک افغانستان آرامش برقرار است و ساکنان این مناطق با مشکلات امنیتی یا درگیری‌های خشونت‌آمیز روبه‌رو نیستند.

در همین شرایط «اشپیگل آنلاین» به نقل از یک گزارش داخلی تهیه شده از سوی سرویس اطلاعاتی آلمان، آورده‌است که پس از خروج نیروهای بین‌المللی از افغانستان در سال ۲۰۱۴ همچنان به حضور ۳۵ هزار سرباز خارجی در این کشور نیاز است.

سرویس اطلاعاتی آلمان در گزارش خود که به دست اشپیگل آنلاین رسیده، موقعیت کنونی در افغانستان را بسیار وخیم‌تر از برآوردهای دولت آلمان دانسته و وضعیت امنیتی در این کشور را «بسیار نامناسب» توصیف کرده‌است.

در این گزارش همچنین انتقادهای شدیدی متوجه دولت کنونی افغانستان و حامد کرزای، رییس‌جمهوری این کشور، شده است. در گزارش مذکور ضمن متهم کردن دولت کنونی افغانستان به «فساد مالی و خویشاوندسالاری» از جمله آمده‌است که حامد کرزای قصد دارد در انتخابات سال ۲۰۱۴ برادر بزرگتر خود، عبدالقیوم کرزای را به عنوان نامزد ریاست‌جمهوری معرفی کند.

در کنار کشته شدن دو هزار سرباز آمریکایی در جنگ افغانستان، سازمان «iCasualties.org» نیز اعلام کرده است که در این مدت «دست کم هزار و ۱۹۰ سرباز نیروهای ائتلافی» هم جان خود را از دست داده‌اند. طبق ارزیابی‌های «انستیتوی بروکینگز» که مقر آن در واشنگتن است، ۲/۴۰ درصد از تلفات صورت گرفته میان سربازان، ناشی از انفجار بوده است و دومین عامل مرگبار شلیک آتش بوده است که به گفته این انستیتو عامل ۶/۳۰ درصد از تلفات بوده است.

به رغم آمار ارائه شده در خصوص تلفات نیروهای نظامی، آسوشیتد‌پرس تاکید می‌کند که ارائه آمار دقیقی از شهروندان کشته شده در جنگ افغانستان کار دشواری است.

این خبرگزاری آورده است که طبق ارزیابی سازمان ملل، از سال ۲۰۰۷ تا شهریورماه سال جاری، «نزدیک به ۱۳ هزار و ۵۰۰ شهروند» در افغانستان کشته شده‌اند.

آسوشیتد‌پرس می‌افزاید که با این همه، برخی برآورد کرده‌اند که شمار شهروندان کشته شده در طول ۱۱ سال جنگ افغانستان را «بیش از ۲۰ هزار تن» ارزیابی می‌کنند.

جنگ افغانستان ۱۵ مهرماه سال ۸۰، کمتر از یک ماه پس از واقعه یازده سپتامبر ۲۰۰۱ با هدف سرنگونی حکومت طالبان و ریشه‌کنی شبکه تروریستی القاعده آغاز شد.

آمریکا متعهد شده است که تا پایان سال ۲۰۱۴، بخش بزرگ نیروهای خود را از خاک افغانستان خارج کند. قرار است که نیروهای آمریکایی باقیمانده پس از این موعد، عمدتا آموزش نیروهای افغان را بر عهده بگیرند.

در حال حاضر ۱۰۸ هزار سرباز نیروهای ائتلافی، از جمله ۶۸ هزار سرباز آمریکایی همچنان در افغانستان حضور دارند.