نشست خبری سی‌ویکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران امروز (یکشنبه، ۹ اردیبهشت‌ماه) در موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران برگزار شد.

در این نشست محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی  و رییس سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با بیان این‌که این رویداد یک رویداد بزرگ فرهنگی و نمایشگاهی در سطح کشورمان است، گفت: نمایشگاه کتاب به دلیل گستره فرهنگی زمینه آشنایی نسل جوان با نویسنده، ناشر و به طور کلی کتاب را فراهم می‌کند. معاونت فرهنگی سعی کرده در چارچوب ضوابط و مقرراتی که دکتر صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمان معاونت فرهنگی دنبال می‌کرده است مسائل را دنبال کند و آن هم واگذاری بخش عمده‌ای از فعالیت‌های نمایشگاه کتاب به صنف است و سعی می‌کنیم این سیاست را در آینده تقویت کنیم و واگذاری بخش‌های بیشتری را داشته باشیم.

او با اشاره به این‌که انقلاب اسلامی در آستانه چهل‌سالگی قرار دارد، اظهار کرد: نمایشگاه بین‌المللی کتاب از نه‌سالگی انقلاب اسلامی کار خود را آغاز کرده که نشان‌دهنده هویت فرهنگی انقلاب است. امیدوارم نمایشگاه پرشکوه و خاطره‌انگیزی داشته باشیم و بعد از برگزاری نمایشگاه با افتخار بگوییم نمایشگاه پربار، پرمراجعه، جذاب و پرفروشی را پشت سر گذاشته‌ایم.

سپس امیرمسعود شهرام‌نیا مدیر موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی و قائم‌مقام نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بیان کرد: بنا بر برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده، نمایشگاه کتاب تهران از ۱۲ تا ۲۲ اردیبهشت‌ماه و از ساعت ۱۰ تا ۲۰ آماده پذیرایی از علاقه‌مندان کتاب است که این ساعت‌ در روزهای مختلف قابل تمدید است. افتتاحیه نمایشگاه هم ۱۱ اردیبهشت‌ با حضور رئیس جمهوری همراه خواهد بود.

او با اشاره به شعار نمایشگاه کتاب؛ «نه به کتاب نخواندن» گفت: ما می‌خواستیم با این شعار انگیزه و فضایی را برای تقویت فرهنگ کتاب‌خوانی به‌وجود بیاوریم و خواستیم این فکر را که کتاب در زندگی و سبد خانواده جایی ندارد از بین ببریم. این شعار کمک می‌کند کتاب به عنوان کالای

شهرام‌نیا سپس با اشاره به واگذاری فعالیت‌های نمایشگاه به صنف که از چهار سال قبل آغاز شده است، بیان کرد: امیدواریم این موضوع به شکل فزاینده‌ای جلو برود. یکی از اولویت‌های ما در سال‌های گذشته تقویت دیپلماسی فرهنگی و ایجاد گفت‌وگو با جهان با فرهنگ و کتاب بوده است به همین دلیل برنامه کشور و شهر مهمان را داشتیم که این برنامه‌ها سال به سال تقویت می‌شود و سعی کرده‌ایم در کنار جنبه فروشگاهی نمایشگاه کتاب از جنبه فرهنگی غافل نشویم.

او در ادامه درباره فضای نمایشگاه اظهار کرد: ۱۳۰ هزار مترمربع در اختیار ناشران قرار گرفته است که تقریبا ۷۵ درصد فضاها زیر سقف رفته و شرایط بهتری فراهم شده است، اما از شرایط مطلوب فاصله داریم. علاوه بر بخش عمومی، بخشی از ناشران کودک و ناشران آموزشی به صورت کامل در فضای مسقف جانمایی شده‌اند و فقط ناشران دانشگاهی و دیجیتالی در سازه‌های موقت هستند.

مدیر موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران درباره بخش بین‌الملل نمایشگاه نیز گفت: حضور ۵۳ کشور در نمایشگاه قطعی شده است که برخی از آن‌ها در بخش فروش هستند. مهمان ویژه ما کشور صربستان است که با هیأت ۳۰ نفره (وزیر فرهنگ، رئیس کتابخانه این کشور و هنرمندان و گروه موسیقی) به همراه شهر تونس به عنوان شهر مهمان با یک هیأت ۱۸ نفره (وزیر فرهنگ یا معاونش و همراهان) در نمایشگاه حضور خواهند داشت. همچنین وزیر فرهنگ ایتالیا با یک هیأت چهارنفره در نمایشگاه کتاب حضور خواهد داشت. به طور کلی از کشورهای آلمان، عمان، مجارستان، اتریش، روسیه و... ناشرانی در نمایشگاه شرکت کرده‌اند.  

در ادامه نشست یحیی دهقانی معاون اجرایی نمایشگاه کتاب با بیان اینکه از حدود چهار سال قبل نمایشگاه با حضور فعال صنف برگزار شده است، گفت: در دوره هشت‌ساله ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد صنف از جریان برگزاری نمایشگاه دور شده بود و چهار سال است که به صورت مستقیم در نمایشگاه دخالت می‌کند. دو سال پیش بنا به خواست و علاقه خودمان به شهر آفتاب رفتیم و فکر می‌کردیم محل مناسب و دائمی برای نمایشگاه خواهد بود و امسال نیز بنا به خواست خودمان به مصلا برگشتیم.

او افزود: یکی از مسائلی که به صنف واگذار شده مسئله تبلیغات نمایشگاه است و امیدواریم صنف بتواند به لحاظ مالی به نمایشگاه کمک کند. انتظار ما از وزارت ارشاد این است که بخش‌های دیگر نیز به صنف واگذار شود.

دهقانی با بیان اینکه در حال حاضر غرفه‌های نمایشگاه به ناشران داخلی و خارجی واگذار شده است، گفت: حدود ۲۰۵۰ ناشر داخلی تاکنون به صورت قطعی شرکت کرده‌اند. ناشران آموزشی که در رواق غربی جانمایی شده‌اند، ۱۱۳ ناشر با ۵۳۶ هزار عنوان کتاب هستند. ناشران دانشگاهی هم با ۵۰۱ ناشر و حدود ۶۸ هزار عنوان کتاب در شرق نمایشگاه و در سازه‌های موقت جانمایی شده‌اند. حدود ۲۸۸ ناشر کودک و نوجوان با ۳۳ هزار عنوان کتاب در رواق غربی و بخشی در چادر جانمایی شده‌اند، ناشران عمومی نیز با ۱۱۴۷ ناشر و حدود ۸۶ هزار عنوان کتاب در شبستان مصلا حضور خواهند داشت.

او ادامه داد: بخش خارجی نیز شامل ناشران عرب و لاتین است که ۸۶ ناشر عرب با حدود ۳۷ هزار و ۵۰۰ عنوان کتاب و ۴۶ ناشر لاتین با ۱۲۰ هزار عنوان کتاب در نمایشگاه حضور دارند. به طور کلی مجموع کتاب‌های ناشران خارجی ۴۶ هزار عنوان است. ۸۶ ناشر دیجیتال هم در سالن‌های مجزا و در شمال نمایشگاه جانمایی شده‌اند.

معاون اجرایی نمایشگاه کتاب با اشاره به فعالیت‌های نهادهای دیگر در نمایشگاه گفت: سعی کردیم جنبه فرهنگی نمایشگاه را در کنار جنبه فروشگاهی آن مدنظر داشته باشیم. انجمن‌های دوستی در نیم‌طبقه شبستان جانمایی شده‌اند. همچنین شهرداری تهران و باغ کتاب سالن‌های مجزایی برای فعالیت دارند.

دهقانی گفت: معاونت خدمات شهرداری تهران، ستاد بحران شهری، بازیافت، حمل و نقل، بانک شهر، سازمان زیباسازی شهرداری تهران، سازمان ثبت احوال و حرم مطهر از سازمان‌ها و نهادهایی بودند که با ما همکاری داشتند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.