رای الیوم نوشت: اردوغان عاشق بحرانهاست، بویژه زمانی که ایالات متحده و دیگر دولتهای اروپایی موانعی را در برابر پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا وضع کردند. از این رو، عجیب نیست که روابط ترکیه و آمریکا در سایه خرید موشکهای اس ۴۰۰ از روسیه، بعنوان جایگزین موشکهای باتریو آمریکا، متشنج شد.

جدیدترین حلقه های بحران ترکیه و امریکا در صدور مصوبه کنگره در مورد عدم فروش جنگنده های اف۳۵ آمریکا به ترکیه، در اعتراض به خرید اس ۴۰۰ روسیه است.

رئیس جمهور ترکیه از این تصمیم آمریکا ناخشنود است و همینطور از تهدیدات وقیح ترامپ در مورد اعمال تحریمهایی در صورت ادامه بازداشت اندرو برونسون، که متهم به حمایت از دو سازمان تروریستی حزب کارگران کردستان و حزب «الخدمة» است.

کنگره آمریکا تصمیم مربوط به ممنوعیت فروش اف ۳۵ به ترکیه را در پاسخ به فشارهای لابی اسرائیلی در این مورد اتخاذ کرد؛ بویژه پس از متشنج شدن روابط ترکیه و اسرائیل به دنبال انتقال سفارت آمریکا به قدس.

تنش در روابط ترکیه و آمریکا در ماههای آینده رو به افزایش است؛ زیرا زمانی که دولت ترامپ تحریمهای ایران را اجرایی کند، که شامل توقف واردات نفت آن می شود، از ترکیه بعنوان هم پیمان واشنگتن و عضو ناتو انتظار دارد به این محاصره پایبند بماند.

اما تا زمان نوشته شدن این سطور، ترکیه با توقف واردات نفت ایران و قطع روابط تجاری با تهران، مخالفت کرده است؛ روابطی که طبق توافق روحانی و اردوغان باید از ده میلیارد دلار در سال، در سالهای آینده به ۳۰میلیارد دلار برسد.

مولود چاوش اوغلو وزیر خارجه ترکیه در صحبتهایی تصریح کرده است که این کشور روابط تجاری خود با ایران را به نفع هیچ کس قطع نمی کند.

بحرانی چند شاخه در روابط ترکیه و آمریکا وجود دارد که معامله اف ۳۵ در اوج کوه یخ آن قرار دارد و این بحران تا زمانی که موضع ترکیه در مورد دو مساله روشن شود، باقی می ماند: روابط تجاری با ایران و معامله موشکهای اس ۴۰۰.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.