علی بنیادی نایینی با تاکید بر اینکه قرار نیست با توسعه فناوری یک عده بیکار شوند، افزود: مکانیزم‌های فناورانه مسیر را تسهیل و کارکرد نیروی انسانی را بهتر می‌کند. او زیست‌بوم را فراتر از صنعت برشمرد و ادامه داد: بازیگران اصلی صنعت بیمه باید نگاه پلتفرمی داشته و سرویس‌دهنده و سرویس‌گیرنده را به‌خوبی بشناسند تا فرآیند دریافت و ارائه خدمات تسهیل شود. بنیادی نایینی با بیان اینکه قدیمی‌ترین شبکه فروش در کشور متعلق به صنعت بیمه است، گفت: باید تلاش کنیم شبکه فروش صنعت بیمه توانمند شده و با تغییر از رویکرد متعارف به رویکرد نوین، بهبود پیدا کرده و معیشت شاغلان آن اعم از کارگزاران، نمایندگی‌ها، شرکت‌های بیمه و تمام بازیگران آن بهتر شود. به گفته وی در‌حال‌حاضر میان بازار سرمایه و نظام بانکی اتفاق‌نظر منسجمی وجود دارد تا با توسعه فناوری و به‌کارگیری تحول دیجیتال، صنعت بیمه متحول شده و عزم وزارت اقتصاد و بیمه مرکزی نیز بر این تحول جدی است.

معاون طرح و توسعه بیمه مرکزی در گفت‌وگو با برنامه تلویزیونی چشم‌انداز با موضوع «تحول دیجیتال در صنعت بیمه» درباره بهره‌گیری از توان شرکت‌های دانش‌بنیان در صنعت بیمه خاطرنشان کرد: به منظور استفاده کامل از ظرفیت دانش‌بنیان‌ها، در حال ایجاد مرکز نوآوری صنعت بیمه هستیم تا شرکت‌های بیمه‌ای نیازهای خود را به این مرکز اعلام کنند و از آن سو نیز شرکت‌های دانش‌بنیانی که می‌توانند این نیازها را برطرف کنند قابلیت‌های خود را ارائه دهند. بنیادی نایینی با تاکید بر اینکه در این مرکز، تسهیلگر هستیم و هرگز دخالت نمی‌کنیم، گفت: هم‌اکنون کسانی که ایده استارت‌آپی در حوزه بیمه دارند می‌توانند آن را در صندوق نوآوری و شکوفایی به ثبت برسانند.

او این را هم اضافه کرد که نیازمند نقشه راه در تحول دیجیتال صنعت بیمه هستیم تا مسیر پیش رو روشن‌تر شود. در این مسیر شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند در بازبینی آیین‌نامه‌ها و توسعه محصولات نوین و نوآوری در خدمت و محصول، ایده‌ها و پیشنهادهای خود را درباره بیمه سایبری، بیمه مسوولیت، بیمه اعتباری و اوراق اتکایی و تعامل با بازار سرمایه و نهادهای مالی پیشنهاد دهند؛ چراکه محصول و فرآیند موجب توسعه صنعت بیمه می‌شود. او با اشاره به استفاده از تجربیات جهانی در این صنعت، گفت: صنعت بیمه هدفش این است تا با محاسبه دقیق ریسک بتواند آن را پوشش دهد و برای ذینفع خود اطمینان خاطر ایجاد کند.