مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به گزارش مورخ ۱۴۰۲.۰۶.۲۸روزنامه «دنیای اقتصاد» با تیتر «آمارها و ابهام‌ها» توضیح داد: دولت سیزدهم بعد از یک دهه رکود اقتصادی و سرمایه‌گذاری منفی کشور را تحویل گرفت و وضعیت تورم و چشم‌انداز تورم به گونه‌ای بود که برخی از مدیران قبلی در همان دوره انتقال از احتمال نرخ تورم سه‌رقمی سخن می‌گفتند. اما در دو سال اولیه دولت سیزدهم، رشد‌های اقتصادی بالای ۴درصد ثبت شد و تمام تلاش دولت این است که در سال جاری و سال‌های پیش رو نیز این اتفاق رقم بخورد.

در همین حال در ۳ماهه نخست امسال به استناد گزارش بانک مرکزی اقتصاد کشور با نفت، رشد ۶.۲درصدی و بدون احتساب نفت، رشد ۵.۷درصدی تجربه شد و گزارش مرکز آمار هم موید آماری مشابه یعنی رشد اقتصادی ۷.۹درصدی با نفت و رشد ۶.۱درصدی بدون نفت است. علاوه بر این رشد اقتصادی با افزایش تولید ناخالص داخلی همراه بوده؛ به نحوی که تولید ناخالص داخلی کشور در سال ۱۴۰۱ به قیمت‌های ثابت سال ۱۳۹۵ معادل هزار و ۵۱۵ هزار و ۳۹۹ میلیارد تومان بوده که این رقم بالاترین سطح در تاریخ اقتصادی کشور است. بنابراین از سال ۱۴۰۱ به بعد، هر میزان رشد اقتصادی مثبت، رکورد جدیدی در میزان تولید ناخالص داخلی کشور را رقم می زند.

در همین حال یکی از ویژگی‌های رشد اقتصادی سال ۱۴۰۱ و بهار ۱۴۰۲، رشد مثبت تشکیل سرمایه ثابت است. هرچند در دهه ۹۰ نرخ تشکیل سرمایه ثابت در اقتصاد ایران روندی نزولی داشت و در مجموع تشکیل سرمایه ثابت از سال ۹۱ تا ۱۴۰۰ قریب به ۵۰درصد کاهش یافت، اما از سال ۱۴۰۱ به بعد، خوشبختانه شاهد روند مثبت تشکیل سرمایه ثابت در اقتصاد ایران هستیم که در سال ۱۴۰۱ نرخ تشکیل سرمایه ثابت ناخالص ۶.۷درصد و در بهار ۱۴۰۲ معادل ۲درصد بوده است. مجموع آماری که ارائه شده از دو مرجع آماری مشخص، یعنی مرکز آمار و بانک مرکزی، است که قطعا خدشه‌ای بر هیچ کدام وارد نیست اما البته این آمارها چگونه بر معیشت مردم اثرگذار خواهد بود، باید گفت این مسیر همچنان طولانی است و باید با پایداری در این مسیر، عقب‌ماندگی‌های گذشته به‌مرور برطرف شود.

اقتصاد ایران بدون توجه به ظرفیت‌های داخلی و مغفول‌مانده‌ای که سال‌ها معطل یک نگاه مثبت غرب مانده بود، امروز در شرایط فعلی قرار نداشت. در دوره گذشته از آنجا که همه‌چیز حتی زندگی روزمره مردم معطل ترحم غربی‌ها شده بود، رشد اقتصادی کم و تورم بالا را بدون امید به اصلاح این شرایط داشتیم. ما فقط یک بار در فصل بهار بعد از کرونا رشد اقتصادی داشتیم که به ۶درصد رسید اما امسال همچنان که اشاره شد بانک مرکزی ۹.۷ و مرکز آمار ۲.۶ را اعلام می‌کنند. دولت بارها بر تداوم این مسیر تاکید کرده و در عمل نیز نشان داده با جدیت آن را طی می‌کند چرا که بازگشت اعتماد مردم، رونق سرمایه‌گذاری، رشد اقتصادی و به دنبال آن رونق اشتغال و بهبود معیشت مردم در گرو همین تداوم و استمرار است./شادا