نادر قاسمی سرپرست بانک مسکن با تاکید بر اینکه رژیم پس‌انداز برای خانه‌دار شدن در تمام دنیا رایج است و هنوز بانک مرکزی با ادامه حیات صندوق پس‌انداز یکم موافقت نکرده اعلام کرد که صندوق پس‌انداز مسکن یکم در ۱۸ خردادماه ۹۴ راه‌اندازی شد بر این پایه استوار شد که متقاضیان خانه‌اولی با سپرده‌گذاری ۴۰ میلیون تومانی و دوره انتظار یک‌ساله بتوانند ۸۰ میلیون تومان به‌علاوه سپرده خود با نرخ سود ۱۴ درصد دریافت کنند. باگذشت زمان و ورود رئیس‌جمهور نرخ سود این تسهیلات سه بار دستخوش تغییر و تحول شد؛ اما هیچ‌گاه سقف تسهیلات بنا به دلایلی که مقامات ارشد بانک مسکن آن را منوط به تامین منابع و افزایش سرمایه بانک دانستند محقق نشد.

باگذشت یک سال از آغاز به کار صندوق پس‌انداز مسکن یکم و آغاز فرآیند پرداخت تسهیلات با نرخ سود ۱۴درصد استارت تغییر نرخ سود وام مسکن یکم زده شد؛ ابتدا نرخ سود به ۱۳درصد، سپس به ۱۱درصد و درنهایت به ۶ درصد برای بافت‌های فرسوده و برای سایر بافت‌ها به ۸ درصد رسید.

حال باگذشت پنج سال و اتمام زمان فعالیت صندوق پس‌انداز مسکن یکم در ۱۸ خرداد ۹۹، بانک مسکن پیشنهاد تمدید و احیای فعالیت صندوق مزبور را به بانک مرکزی ارائه کرد. سرپرست بانک مسکن در پاسخ به این پرسش که آیا آماری در دست هست که چه تعداد خانوار از محل صندوق پس‌انداز یکم صاحب مسکن شده‌اند گفت ۱۶۰ هزار نفر از محل صندوق یکم که معادل ۲۰۴ هزار حساب می‌شود تقریباً از محل صندوق پس‌انداز مسکن یکم صاحب مسکن شده‌اند. در حال حاضر نیز ۳۳۰ هزار نفر در حساب صندوق پس‌انداز مسکن یکم سپرده‌گذاری کرده‌اند و باقی‌مانده‌اند که اگر ۲۰ درصد آنها هم انصراف دهند بازهم رقم قابل‌ملاحظه‌ای خواهد شد و تعهد سنگینی هم بابت این موضوع خواهیم داشت.

درعین‌حال بانک مسکن اعلام کرده که بانک مسکن تسهیلات ساخت ۳۰هزار واحد مسکونی تحت مدیریت سازمان ملی زمین و مسکن را با نظارت ادارات راه و شهرسازی استان‌ها در قالب ضوابط و شرایط مصوب دولت، بانک مرکزی و وزارت راه و شهرسازی، پرداخت می‌کند.

پیش‌تر، بانک مسکن موفق شد در تفاهم‌نامه‌های جداگانه و منعقدشده با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) و شرکت عمران شهرهای جدید، گام اول و اساسی برای پرداخت ۷۵ هزار فقره تسهیلات ساخت مختص طرح اقدام ملی مسکن را بردارد. اکنون نیز با تفاهم‌نامه چهارم، این بانک درمجموع از ساخت ۱۰۵ هزار واحد مسکونی ارزان‌قیمت روی زمین‌های دولتی، حمایت اعتباری و تامین مالی می‌کند. روند پرداخت تسهیلات ساخت مسکن اقدام ملی به این صورت تعریف‌شده است که ابتدا با ثبت‌نام متقاضیان و تشخیص واجد شرایط بودن آنها توسط وزارت راه و شهرسازی، نسبت به افتتاح حساب جهت متقاضیان اقدام و آورده اولیه (نقدی) توسط آنها واریز می‌شود. بر این اساس تاکنون ۱۱ هزار نفر به‌عنوان متقاضی واجد  افتتاح حساب صورت گرفته و مبالغی با میانگین ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان به‌عنوان آورده نقدی پرداخت کرده‌اند. از طرفی، سازنده یا پیمانکار پروژه‌های طرح اقدام ملی مسکن برای دریافت قسط اول تسهیلات ساخت باید ۲۰ درصد از پیشرفت فیزیکی پروژه را طی کرده باشند یا معادل هزینه انجام آن،‌ آورده نقدی ارائه کنند. سرپرست بانک مسکن درباره مشخصات تسهیلات ساخت در تفاهم‌نامه امضاشده با سازمان ملی زمین و مسکن گفته که این تسهیلات تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان با نرخ سود ۱۸ درصد به سازنده‌ها پرداخت می‌شود به‌گونه‌ای که طول دوره مشارکت ۲ ساله و طول زمانی بازپرداخت نیز ۱۰ ساله در نظر گرفته‌شده است.