گام‌هایی برای حمایت از نوشت‌افزار ایرانی

محمدابراهیم محمدی، مدیرکل دفتر انتشارات و فناوری آموزشی وزارت آموزش و پرورش نیز در این نشست خبری عنوان کرد: در راستای حمایت از نوشت‌افزار ایرانی در این معاونت چند اقدام را می‌توانیم انجام بدهیم که  نخستین وعده ما در زمینه تضمین کیفیت است.  محمدی ادامه داد: از سوی دیگر ما آمادگی داریم که درباره تبیین تولید نوشت‌افزار ایرانی کار رسانه‌ای انجام بدهیم. در زمینه ترویج نیز می‌توانیم محصولات را به اقصی نقاط کشور ارسال کنیم و از ظرفیت انتشارات مدرسه بهره بگیریم و محصولات را به صورت آنلاین در معرض فروش قرار بدهیم.  محمد یقینی مدیرعامل مجمع نوشت‌افزار ایرانی اسلامی نیز در این نشست عنوان کرد: از سال ۹۱ و ۹۲ بیش از ۹۰ درصد بازار نوشت‌افزار ایران در تصرف خارجی‌ها بود. در مجمع نوشت‌افزار ایرانی اسلامی با کمک دو تولیدکننده تصمیم گرفتیم که از نوشت‌افزار ایرانی با دو دیدگاه حمایت از تولید و طرح ایرانی اسلامی حمایت به عمل آوریم. هم‌اکنون با گذشت ۸ سال از فعالیت این مجمع، بیش از ۱۰۰ تولیدکننده به آن پیوسته‌اند.

یقینی در ادامه با اشاره به گردش مالی بالای نوشت‌افزار در کشور خاطرنشان کرد: گردش مالی نوشت‌افزار در کشور حدود ۶ هزار میلیارد تومان است که در حال حاضر ۶۰ درصد آن به خارجی‌ها و ۴۰ درصد به تولیدکنندگان داخلی اختصاص دارد. مدیرعامل مجمع نوشت‌افزار ایرانی اسلامی همچنین با اشاره به میزان اشتغالزایی در صنعت نوشت‌افزار عنوان کرد: به صورت مستقیم و غیرمستقیم در صنعت و بازار نوشت‌افزار ۲۵ تا ۳۰ هزار نفر مشغول به کار هستند.  وی با اشاره به این موضوع که از سال ۹۵ به صورت جدی‌تر تولیدکنندگان وارد حوزه تولید نوشت‌افزار شده‌اند، گفت: مصرف‌کنندگان ایرانی رضایت ۸۰درصدی از نوشت‌افزار داخلی دارند و این درصد قابل توجهی است. با توجه به افزایش نرخ دلار از نظر قیمت نیز کالای ایرانی قابل رقابت حتی با محصولات چینی است. از سوی دیگر تولیدکنندگان ایرانی در جهت ذائقه ایرانی پیش می‌روند و نوشت‌افزارهایی با ذائقه آنها تولید می‌کنند.

مدیرعامل مجمع نوشت‌افزار ایرانی اسلامی همچنین با اشاره به برگزاری جشنواره سراسری ایران‌نوشت بیان کرد: به مدت هفت سال نمایشگاه نوشت‌افزار ایرانی اسلامی در مرداد ماه برگزار می‌شد، اما امسال به‌دلیل شیوع بیماری کرونا برگزار نخواهد شد و به جای آن جشنواره سراسری ایران‌نوشت برگزار می‌شود. در این جشنواره فروشگاه‌های اینترنتی و فروشگاه‌های محلی، نوشت‌افزار عرضه می‌کنند. همچنین ۲۵ نمایشگاه تخصصی ایران‌نوشت در شهرستان‌های مختلف در این جشنواره شرکت دارند. این جشنواره از ۱۹ مرداد افتتاح شد و تا ۳۱ شهریور ادامه دارد.

 تمایل سرمایه‌گذاران برای تولید نوشت‌افزار ایرانی

همچنین در این نشست ابوالفضل شیرزاد، عضو هیات‌مدیره مجمع نوشت‌افزار ایرانی اسلامی عنوان کرد: کیفیت محصولات نوشت‌افزار ایرانی طی سال‌های گذشته به شدت رشد کرده است و استقبال از محصولات ایرانی نیز با افزایش روبه‌رو شده است. نمونه آن را می‌توان در زمینه خودکار عنوان کرد. شیرزاد در ادامه خاطرنشان کرد: با توجه به ارتقای محصولات نوشت‌افزار داخلی و همچنین استقبال مردم از محصولات داخلی، سرمایه‌گذاران ایرانی نیز تمایل پیدا کرده‌اند که به این حوزه ورود پیدا کنند.

وی با تاکید بر حمایت دولت از کالای ایرانی عنوان کرد: در سال جاری معاون اول رئیس‌جمهوری واردات مداد به کشور را ممنوع  اعلام کرد که امیدواریم برای سایر نوشت‌افزارهایی که امکان تولید آن در داخل فراهم است این اتفاق روی بدهد.

شیرزاد همچنین با  اشاره به مشکلات حوزه تولید نوشت‌افزار عنوان کرد: مسائل مربوط به تولید نوشت‌افزار بین دو وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تقسیم شده است؛ مشکل اصلی آن است که تولید نوشت‌افزار برای وزارت صنعت، معدن و تجارت در اولویت قرار  ندارد و آن نگاهی که برای مثال به خودرو دارد به هیج عنوان به نوشت‌افزار ندارد. تسهیلات لازم را برای احداث کارخانه نوشت‌افزار نمی‌دهد.  وی ادامه داد: در زمینه رویکرد فرهنگی نیز بین وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ناهماهنگی‌هایی وجود دارد که این مساله به تولید کارخانه‌ها ضرر وارد می‌کند، برای نمونه سال گذشته کاغذ با ارز دولتی در اختیار رسانه‌های چاپی قرار گرفت و به تولیدکنندگان نوشت‌افزار اختصاص نیافت و همچنین از سوی دیگر صادرات کالاهای کاغذی ممنوع شد و این موضوع سبب ضرر به تولیدکنندگان نوشت‌افزار شد.