مدیریت یک مجتمع از مولفه‌های متعدد و خاصی تشکیل‌شده و نکته‌های  قابل‌تأملی نیز در قبل از شروع به کار مدیریت وجود داشته که به دوران ساخت‌وساز و احداث برمی‌گردد.  یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در مدیریت مراکز تجاری، اجاره فضا‌های تجاری به بهترین شکل ممکن چه از نظر نوع محصول قابل‌ارائه و چه از نظر افکار و ذهنیت مشتریان در مواجهه با برند است. درگذشته مدیریت مراکز تجاری بدون مطالعه و بررسی‌های دقیق صورت می‌گرفت، شاید در ابتدا نسبت به جذب افراد و بازدیدکنندگان موفق بودند، اما پس از گذشت مدت کوتاهی مشتریان مرکز تجاری تبدیل به بازدیدکنندگان موقتی می‌شدند و این‌یکی از دلایل شکست این مراکز بود. به‌کارگیری دانش راه‌اندازی و بهره‌برداری در مجتمع تجاری از فاز صفر یا به زبان ساده قبل از شروع به فعالیت عمرانی نقطه طلایی این صنعت است. برخی از این نکات کلیدی شامل موارد زیر است:

 مدیریت مجتمع تجاری

مدیریت بهره‌برداری، یک پدیده رو به رشد و در حال تکامل است. تعداد مراکز و بازارهای تجاری خرده‌فروشی به‌سرعت در تمام دنیا در حال افزایش است به همین علت بهره‌برداری صحیح و کارآمد یک فاکتور بسیار مهم در رونق گرفتن و بهبود عملکرد مجتمع‌های تجاری در سراسر جهان شناخته می‌شود. مدیریت بهره‌برداری مراکز تجاری شامل موارد متعددی است که از جمله آنها می‌توان به موقعیت، منطقه‌بندی مجتمع تجاری، تبلیغات و بازاریابی، خدمات و امکانات، مدیریت مالی و حسابداری اشاره کرد.

 موقعیت یک مجتمع تجاری

موقعیت یک مجتمع نخستین قدم و یکی از مهم‌ترین اقدامات در موفقیت آن است. این امر نیازمند بررسی دقیق موقعیت از لحاظ جمعیت، سطح درآمد عمومی منطقه و همچنین نحوه دسترسی مشتریان است. هدف اصلی از این بررسی ایجاد یک مرکز قدرتمند و کاربردی در جهت برطرف کردن نیاز مشتریان و بازدیدکنندگان است، به‌گونه‌ای که بتواند یک تصویر ذهنی قوی در ذهن مشتری و بازدیدکننده حک کند. به‌عنوان‌مثال اگر بازدیدکننده‌ای در فکر خرید یک دوربین دیجیتال است، این تصویر ذهنی را داشته باشد که بهترین انتخاب را می‌تواند در این مجتمع داشته باشد. هدف از موقعیت مجتمع تجاری ایجاد تصویر ذهنی قدرتمند، ایجاد وفاداری در مشتریان و بازدیدکنندگان، جذب برندهای خوب، مقابله قوی با رقبا و جذب مشتریان بیشتر است. به‌طورکلی مراکز خرید بر دو اصل ارائه محصول و برندهای معتبر متمرکز هستند.

 منطقه‌بندی مجتمع تجاری

در دنیای مراکز تجاری مشتریان را می‌توان به دو بخش کلی تقسیم کرد؛ خریداران متمرکز و خریداران  بی‌انگیزه. خریداران متمرکز خریدارانی هستند که باهدف مشخص خود وارد مرکز خرید شده و اقدام به تهیه کالای موردنظر خود می‌کنند. خریداران بی‌انگیزه خریدارانی هستند که بدون نیاز به کالای خاصی واردشده و اقدام به بازدید از آنها می‌کنند. هر دو طیف این مشتریان بسیار مهم است. حال سوال اینجاست که چگونه می‌توان با بهره‌گیری از هر دو نوع این مشتریان سبب افزایش کارآیی و ایجاد رونق کسب‌وکار شد. منطقه بندی جواب این سوال است.