اشتغال‌زایی در بخش گلخانه سریع و ارزان

کشت گلخانه‌ای، بستر مناسبی برای افزایش میزان اشتغال در بخش کشاورزی استان است و بهره‌برداران با این روش می‌توانند با عرضه محصول باکیفیت خود به بازارهای داخلی و خارجی، درآمد خود را افزایش دهند.

هرچند توسعه کشت گلخانه‌ای با حمایت هدفمند از شاغلان این بخش در شرایط کنونی یکی از راهکارهایی است که می‌تواند در توسعه بخش کشاورزی موثر باشد و این مهم باعث افزایش درآمد خانوارهای روستایی و کاهش مهاجرت روستاییان به شهرها می‌شود.

طی سال‌های اخیر اقدامات خوبی برای رونق این گلخانه‌ها در سراسر کشور انجام‌شده است.

 در همین راستا مدیر مجتمع گلخانه صادق‌آباد بیان کرد: این مجتمع در سال ۱۳۹۷ توسط جهادکشاورزی به تیم این مجموعه واگذار شده، اما ما فعالیت اجرایی خود را در این مجتمع به‌طور رسمی از شهریور سال ۱۳۹۸ شروع کرده‌ایم. تاکنون یکی از فازهای آن به‌صورت ۱۰۰ درصد تکمیل‌شده و به مرحله بهره‌برداری رسیده است که شامل حدود ۲/ ۴ هکتار است. سطح باقی‌مانده آن‌هم طی یکی، دو ماه آینده در حجم ۹ هکتار گلخانه، به‌صورت هیدروپونیک به بهره‌برداری می‌رسد.

 کشت گلخانه‌ای باعث صرفه‌جویی در مصرف آب می‌شود

شهریار سهرابی گفت: اشتغال‌زایی در بخش کشاورزی نسبت به سایر صنایع و بخش‌های اداری بسیار سریع‌تر و کم‌هزینه‌تر صورت می‌گیرد و از همین رو نقش بسزایی در ایجاد اشتغال پایدار و تثبیت جمعیت در شهرها و روستاها دارد و از مهاجرت روستاییان به‌دلیل نبود اشتغال جلوگیری می‌کند.

به گفته وی کشت گلخانه‌ای باعث صرفه‌جویی در مصرف آب می‌شود. همان‌طور که مطالعات نشان می‌دهد میزان آب مصرفی در گلخانه‌ها حدود یک لیتر در ثانیه و حتی در برخی جاها کمتر از این میزان است. پس با این اوصاف می‌توان گفت روش کشت گلخانه‌ای واقعا مقرون‌به‌صرفه است و با توجه به اینکه در شرایط کنونی با کمبود آب در سطح کشور مواجه هستیم، اجرای این روش کشت لازم و ضروری است.

سهرابی با بیان اینکه در کشور ما مجتمع‌های گلخانه‌ای زیادی وجود دارند خاطرنشان کرد: برای اینکه یک مجتمع گلخانه‌ای به‌طور واقعی به بهره‌برداری برسد و از حجم تولید مناسبی برخوردار باشد، نیازمند مدیریت واحد و فعالیت گروهی است. سابق بر این، شهرک‌های کشاورزی را به‌صورت قطعه‌بندی به دانشجویان و فارغ‌التحصیلان رشته‌های کشاورزی واگذار می‌کردند؛ اما به‌دلیل نبود مدیریت واحد بیشتر موارد منتج به ورشکستگی و تعطیلی کارگاه‌ها شده است. به‌هرروی اگر تیم‌های کشاورزی دولت سیزدهم نیز بخواهند این روال را ادامه دهند، این مسائل تکرار می‌شود؛ بنابراین باید در خصوص وضعیت مدیریت شهرک‌ها تدابیر جدی اندیشیده شود. به نظر می‌رسد اگر در شهرک‌ها مدیریت واحد و مدیریت جامعی توسط خود شرکت شهرک‌ها یا وزارت جهادکشاورزی انجام شود، بهره‌وری این شهرک‌ها ارتقا می‌یابد.

مدیر مجتمع گلخانه روستای صادق‌آباد گفت: گلخانه ما در حجم ۹ هکتار به‌صورت هیدروپونیک ساخته ‌شده است و تمام مصالح، المان‌ها و ابزار به‌کار رفته در این گلخانه از متریال و مصالح داخلی است.

وی در پاسخ به این سوال که چه مشکلاتی در ایجاد گلخانه‌های کشاورزی وجود دارد گفت: نه‌تنها در کشور ما بلکه در کشورهای دیگر دنیا به‌این‌ترتیب است که برای اجرای یک پروژه و سرمایه‌گذاری در این زمینه، مشکلات و چالش‌های خاصی از جنبه امور اجرایی، بوروکراسی‌های اداری و مسائل مربوط به مرحله تولید و حتی بهره‌برداری وجود دارد. حمایت و پشتیبانی دولت از این سرمایه‌گذاران موجب می‌شود در بین افراد دیگر نیز این انگیزه تقویت شود که به سمت‌وسوی سرمایه‌گذاری حرکت کنند و بتوانند پروژه‌های مفید و موثری را در راستای کمک به بخش تولید و رونق ‌بخش تولید کشور اجرایی کنند.

با توجه به اینکه با مشکلات و مسائل خاصی روبه‌رو بودیم، جا دارد از همکاری اثربخش شرکت شهرک‌های کشاورزی، وزارت جهادکشاورزی و به‌ویژه بانک عامل یعنی بانک کشاورزی تشکر کنم که واقعا صمیمانه ما را در جهت رفع این مشکلات همراهی کرده‌اند.

وی درنهایت درخصوص روزهای آتی این گلخانه گفت: رشد تورم بر روند کار و فعالیت ما تاثیرگذار بود و فشار زیادی به ما وارد کرد و موجب شد نتوانیم در موعد مقرر، پروژه‌ای را که قرار بود انجام دهیم، به مرحله بهره‌برداری برسانیم. بااین‌حال، خوشبختانه هم‌اکنون پروژه ما به اتمام رسیده و مراحل نهایی خود را طی می‌کند. درحال‌حاضر به‌دنبال کشت و بهره‌برداری از سایت‌ها هستیم که بتوانیم با کمک به بخش تولید کشور، نقش اثرگذاری در این زمینه ایفا کنیم.