او اضافه کرد: سال‌گذشته حدود ۱۲‌میلیون‌تن گندم در کشور تولید شد و به مرز خودکفایی رسیدیم. چیزی که نظام از ما انتظار داد امنیت غذایی نیست بلکه اقتدار غذایی است. رئیس سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی بیان کرد: ۱۵ محصول اساسی داریم که ۷ تا ۸ محصول آن راهبردی و استراتژیک است و باید در مکان مناسب و در شرایط اقلیمی و بازه زمانی مناسب در کشور تولید شود.

خیام‌نکویی با اشاره به اینکه تولید غذایی کشور در حال‌حاضر ۱۲۵‌میلیون‌تن است، گفت: تولید غذای کشور از ابتدای پیروزی انقلاب‌اسلامی ۱۰۰‌میلیون‌ تن افزایش پیدا کرده‌است، بخشی از این افزایش تولید ناشی از افزایش سطح زیرکشت بود، بخش دیگر نیز ناشی از رسوخ فناوری و دانش در بخش کشاورزی است.

او بیان کرد: ۲۵ تا ۳۰‌درصد محصولات بخش کشاورزی از مزرعه تا سفره ضایعات می‌شود و غذای ۲۵‌میلیون نفر را در کشور به ضایعات تبدیل می‌کنیم که این شایسته یک کشور شیعی نیست. رئیس سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی با بیان اینکه ضریب خودکفایی در بخش کشاورزی ۸۰‌درصد است، بیان کرد: برای جبران کمبود ۲۰‌درصد تولید در بخش کشاورزی سالانه بین ۱۰ تا ۱۵‌میلیارد دلار ارز از کشور خارج می‌شود. بیش از ۹۰‌درصد روغن کشور وارداتی است و الگوی نامناسبی برای مصرف در این حوزه داریم.

او با اشاره به اینکه دانش و فناوری روز باید به حوزه دانش بومی در بخش کشاورزی رسوخ پیدا کند، تاکید کرد: باید بهره‌‌‌‌‌‌‌‌‌وری بخش کشاورزی افزایش پیدا کند، تولید باید از طریق دانش افزایش پیدا کند، بر این اساس به‌دنبال افزایش سطح زیرکشت نیستیم. خیام نکوئی گفت: با اجرای الگوی کشت سالانه تا ۲/ ۲میلیارد دلار صرفه‌‌‌‌‌‌‌‌‌جویی ارزی خواهیم داشت. توسعه کشت گیاهان علوفه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای کم‌آب‌‌‌‌‌‌‌‌‌بر مانند ارزن در دستور کار قرار دارد و اصلاح کشت سبزی و صیفی نیز در دستور کار قرار گرفته‌است.

رئیس سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی اظهار کرد: اگر بتوانیم با اجرای الگوی کشت ظرف دو سال‌آینده آمار واقعی از سطوح زیرکشت، میزان تولید و تمام داده‌های تاثیرگذار در بخش کشاورزی را بهینه کنیم، یعنی برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ریزی درست بوده‌است. چند رویکرد برای تدوین سند الگوی کشت درنظر گرفته ‌شده‌است. طبق توافق با وزارت نیرو ۷۲‌میلیارد مترمکعب آب در حال‌حاضر به بخش کشاورزی در کشور اختصاص پیدا کرده که باید ظرف چهار سال‌به ۶۰‌میلیارد متر‌مکعب برسد، یعنی سالانه ۳‌میلیارد متر‌مکعب آب باید در بخش کشاورزی صرفه‌‌‌‌‌‌‌‌‌جویی کنیم. وی ادامه داد: الگوی کشت برای ۱۳۳ محصول تدوین‌شده اما تمرکز ما بر ۱۵ محصول است که این محصولات ۹۰‌درصد سطح زیرکشت را به خود اختصاص داده‌اند. ۱۴ محصول در استان مرکزی وجود دارد که ۹۶‌درصد سطح زیرکشت استان را به خود اختصاص داده‌است. خیام‌نکویی با بیان اینکه ایران ۹۵‌درصد زعفران دنیا را تولید می‌کند و تنها کشور تولید زرشک بدون دانه است، گفت: گردش مالی زعفران در دنیا ۱۰‌میلیارد دلار است که سهم کشور ما از این گردش مالی ۴۵۰‌میلیون دلار است.