شش گوشه ایرانی فستیوال جهانی فجر

دنیای اقتصاد: دومین دوره مستقل جشنواره جهانی فیلم فجر و سی و پنجمین دوره مداوم آن هفته آینده از اول اردیبهشت در پردیس سینمایی چهارسو در تهران کلید می‌خورد. این جشنواره در حالی به آستانه برگزاری نزدیک می‌شود که هنوز انتقادات و حاشیه‌های مربوط به بخش ملی جشنواره فیلم فجر و تغییرات ناشی از آن در سازمان سینمایی موضوع بسیاری از گزارش‌ها و تحلیل‌های رسانه‌ای است.

رضا میرکریمی، دبیر سی‌وپنجمین دوره جشنواره جهانی فیلم فجر که برای دومین سال پیاپی این مسوولیت را پذیرفته،‌سعی کرده است تا در این دوره با حضور حداکثری فیلم‌های خارجی، دعوت از چهره‌های شناخته شده و اکران بعضی از فیلم‌های هنوز اکران نشده برای نخستین‌بار، اعتبار این جشنواره را حفظ کند و آن را از ترکش‌های حاشیه‌ای جشنواره ملی دور نگاه دارد. به‌تازگی اسامی فیلم‌های ایرانی حاضر در جشنواره که در دو بخش سینمای سعادت و جلوه گاه شرق با فیلم‌های خارجی حاضر به رقابت می‌پردازند نیز اعلام شده است و در این گزارش آنها را مرور خواهیم کرد.در بخش سینمای سعادت یا بخش مسابقه بین‌الملل فیلم‌های «نگار»، «پایان رویاها» و «خانه» و در بخش مسابقه جلوه‌گاه شرق، پانورامای فیلم‌های کشورهای آسیایی و اسلامی فیلم‌های «خانه کاغذی»، «آپاندیس» و «برگ جان» به نمایش درمی‌آیند.

نگار؛ از ملی به بین‌المللی

فیلم سینمایی «نگار» ساخته رامبد جوان که در سی‌وپنجمین جشنواره ملی فیلم فجر برای اولین‌بار از آن رونمایی شد در بخش‌های کارگردانی، فیلمبرداری، موسیقی متن، تدوین، صدابرداری،‌صداگذاری، عکس و طراحی صحنه و لباس نامزد دریافت سیمرغ شد اما تنها سیمرغ موسیقی متن را گرفت. این فیلم، داستان نگار، دختر خانواده‌ای نیمه‌مرفه و اصیل است. پدر لوطی او در یک معامله اقتصادی شکست می‌خورد و به دلیل فشارهای زیاد می‌میرد. البته این تحلیل پلیس از مرگ پدر است و نگار آن را باور ندارد، از این‌رو او تصمیم می‌گیرد روزهای پایانی زندگی پدرش را مرور کند تا شاید به اصل ماجرا پی ببرد.جوان که پیش از این فیلم‌های «اسپاگتی در هشت دقیقه»، «پسر آدم، دختر حوا» و «ورود آقایان ممنوع» را در کارنامه دارد، اولین نمایش جهانی فیلمش را در جشنواره بین‌المللی فجر پشت‌سر خواهد گذاشت. نگار جواهریان، محمدرضا فروتن، مانی حقیقی و آتیلا پسیانی از بازیگران این فیلم هستند.

رونمایی از «پایان رویاها»

این فیلم را محمدعلی طالبی ساخته است. او فیلمساز کهنه‌کاری است که بیشتر با آثارش درباره کودکان و نوجوانان شناخته می‌شود. او که فعالیت‌های هنری‌اش را از سال ۱۳۵۶ با دستیاری کارگردان در تلویزیون و مستندسازی آغاز کرده است، تا امروز فیلم‌هایی مانند «چکمه»، «کیسه برنج»، «تیک‌تاک»، «تو آزادی»، «باد و مه»، «دیوار» و… را ساخته و به جشنواره‌های جهانی مهمی مانند برلین، مونترال، تورنتو، توکیو، لندن و... رفته و جوایزی را هم به‌دست آورده است. در خلاصه داستان ساخته محمدعلی طالبی آمده است: پسربچه‌ای که با خانواده‌اش در یکی از روستاهای شمالی کشور زندگی می‌کند، علاقه‌ شدیدی به اسبی پیدا می‌کند که تازه وارد خانه‌شان شده است. اشتباهی از پسر سر می‌زند و مشکلی به‌وجود می‌آید اما او مشکل را از خانواده‌اش پنهان می‌کند و همین موضوع باعث گسترش گرداب دردسرها می‌شود.

بار دیگر ائو

ائو فیلمی به کارگردانی اصغر یوسفی‌نژاد است که به زبان ترکی ساخته شده است. این کارگردان که کارش را از فعالیت‌های مطبوعاتی و مجله‌های سینمایی به‌خصوص ماهنامه «فیلم» آغاز کرد، در این سال‌ها چند فیلم کوتاه، یک مجموعه مستند و فیلمی با عنوان «باران رؤیاها را نمی‌شوید» را در مقام فیلمساز ساخته است.ائو نیز مانند فیلم نگار اولین نمایش خود را در جشنواره فیلم فجر پشت‌سر گذاشت و با استقبال بسیار زیادی از سوی مخاطبان مواجه شد اما در کمال تعجب در هیچ‌یک از بخش‌های دریافت سیمرغ، نامزد هم نشد. ندیدن این فیلم انتقاد بسیاری از سینماگران و روزنامه‌نگاران را برانگیخت. در خلاصه داستان «خانه/ ائو» می‌خوانیم: مردی از دنیا رفته است و همه دور جسدش جمع شده‌اند. متوفی وصیت کرده است جسدش را در اختیار دانشکده پزشکی به منظور استفاده علمی قرار دهند اما دخترش به‌شدت مخالف است.

یک فیلم اولی در جشنواره جهانی

آپاندیس، اولین فیلم بلند کارنامه‌ حسین نمازی که مدرک کارشناسی سینما دارد و پیش از این چند فیلم کوتاه ساخته، محسوب می‌شود و قرار است در جشنواره جهانی برای اولین‌بار روی پرده سینما برود. آنا نعمتی، امیرعلی دانایی، رضا اکبرپور، پردیس منوچهری، مرجان مؤمنی و محمدعلی کیانی بازیگران این درام ۸۴ دقیقه‌ای هستند. در خلاصه داستان آن آمده است: یک عمل جراحی آپاندیس انجام و در نتیجه آن رازهای چند نفر برملا می‌شود.

خانه کاغذی؛ بازمانده از ملی

ساخته مهدی صباغ زاده که در جشنواره ملی فجر نتوانسته بود وارد رقابت اصلی شود،‌ در جشنواره جهانی روی پرده می‌رود. این فیلم داستان پدر و دختر روزنامه‌نگاری است که همپای یکدیگر کار می‌کنند و هیچ‌کدام به خاطر دیگری ازدواج نکرده‌اند. دختر در یک نشریه کار می‌کند و پدر هم بعد از مدتی دوباره دست به قلم شده است. پرویز پرستویی، تینا پاکروان، ستاره اسکندری، مهدی پاکدل، علیرضا کمالی، حسین پاکدل، ثریا قاسمی، محسن قاضی‌مرادی، ارد زند و شقایق فراهانی از بازیگران این فیلم هستند. مهدی صباغ‌زاده متولد اول تیر ۱۳۳۰ در مشهد کارگردان، فیلمنامه‌نویس، تهیه‌کننده و تدوینگری است که فعالیت هنری را با تئاتر و شرکت در سینمای آزاد و فیلمسازی تجربی آغاز کرد. «آفتاب‌نشین‌ها»، «سناتور»، «خانه خلوت» و «صبحانه‌ای برای دو نفر» از جمله فیلم‌های صباغ‌زاده در مقام کارگردان هستند.

برگ جان؛ درباره یک فیلم

ابراهیم مختاری که متولد بابل است و فارغ‌التحصیل مدرسه عالی تلویزیون و سینما، مستندسازی را از سال ۱۳۵۱ در تلویزیون آغاز کرد و اولین فیلم سینمایی‌اش با نام «زینت» در سال ۱۹۹۴ در بخش دوهفته منتقدان جشنواره کن به نمایش درآمد.در خلاصه داستان فیلم «برگ جان» به کارگردانی ابراهیم مختاری آمده است: کارگردانی با سهل‌انگاری در حال ساختن فیلمی گزارشی از کاشت و برداشت زعفران در شهرستان است. او این کار را برای تامین کسری پول خرید خانه پذیرفته است ولی از سوی دیگر، قیمت خانه‌ها در حال بالا رفتن است و... «برگ جان» با الهام از ماجراهای پشت صحنه مستند «زعفران» (۱۳۶۹) خلق شده است و مهدی احمدی، سعید پورصمیمی، مریم مقدم و سحر سلحشور از بازیگران آن هستند.