ستون استوار موسیقی ایران

علیزاده با ذکر نقشی که دهلوی در تعالی موسیقی کشورمان داشت، توضیح داد: «من تمام عمرم هیچ وقت کسی را ایرانی‌تر از استاد دهلوی ندیدم. او کسی بود که همه چیز به درستی به او سپرده شده بود. زمانی که عهده‌دار مدیریت هنرستان موسیقی شد، سرنوشت موسیقی ایرانی عوض شد. البته پیش از آن هیچ‌گاه موقعیت نبود که به آن صورت به موسیقی ایرانی پرداخته شود.» این موسیقیدان ادامه داد: «اکنون با درگذشت این استاد بزرگ موسیقی می‌توان مکانی را به اسم او نامید. حتی می‌توان نام تالار وحدت را که پیش از این رودکی بود و من نمی‌دانم به چه دلیل آن را به وحدت تغییر دادند، دهلوی گذاشت. منتها این چیزها همیشه آرزو می‌ماند و افرادی که صاحب قدرت هستند درک این را ندارند که به این چیزها توجه کنند و من نیز از هیچ مدیری این درخواست را نمی‌کنم. زمانی که رهبری ارکستر صبا پس از استاد ابوالحسن صبا به استاد دهلوی سپرده شد نام آن نیز مانند تالار وحدت، رودکی بود. حال پس از آن سال‌ها پیکر استاد دهلوی در این تالار قرار دارد و چه بهتر است که نام آن را دهلوی بگذارند. البته در وضعیت حاضر همین که این محل را برای برگزاری مراسم در اختیار ما قرار داده‌اند، باید سپاسگزار باشیم.»

علیزاده تاکید کرد تا زمانی که مسوولان نتوانند فردی مانند او را درک کنند، وضع همین خواهد بود. افراد زیادی هستند که او را درک می‌کنند؛ ولی در جایگاه دولتی قرار ندارند. به گزارش «ایسنا» در بخش دیگری از این مراسم، محمد سریر آهنگساز و عضو شورای‌عالی خانه موسیقی ایران گفت: «امروز آمده‌ایم با هنرمندی وداع کنیم که بیش از شش دهه ستونی بسیار استوار در موسیقی ملی ایران بود و برای حفظ و گسترش این موسیقی بسیار زحمت کشید. او در زمینه‌های مختلف موسیقی کارهای بسیاری را انجام داد تا بتواند بستر مناسبی را برای موسیقی ملی ایران فراهم کند. او دلسوزانه دنبال ریشه‌ها بود و بر پایه همین ریشه‌ها مبانی نوین موسیقی ایران را پی‌ریزی کرد. مهم این بود که نمی‌خواست در گذشته بماند و برای تداوم این پایه‌ها به تحول جامعه نگاه می‌کرد و در اندیشه ارتقای موسیقی ایرانی بود تا با زمانه خود پیش رود.»

کامبیز روشن‌روان، آهنگساز نیز درباره این استاد موسیقی تازه درگذشته اظهار کرد: «استاد حسین دهلوی جزو نسل موسیقیدانانی است که مورد بی‌مهری زیادی قرار گفت. او تنها معلم، آهنگساز، مولف کتاب موسیقی، رهبر ارکستر و... نبود؛ چراکه نمی‌توان وجه‌های هنری او را به یک‌باره بیان کرد. او در دوره مدیریت خود در هنرستان موسیقی شکوفاترین دوره موسیقی ملی را داشت و مدیریت او استثنایی بود و این امر را می‌‍‌‌‌‌شد در رهبری ارکسترش نیز دید. او نظم خاصی داشت و می‌دانست با هر هنرجویی چگونه برخورد کند. هر چیزی را بسیار منظم و دقیق انجام می‌داد. به جرات می‌توانم بگویم او یکی از بهترین و شاخص‌‌ترین آهنگسازان موسیقی ملی است و هرچه که نوشته از فرهنگ دقیق ادبی ایرانی برآمده است. هر چه که از او می‌شنوید رگه‌های موسیقی ملی در آن وجود دارد. او از ادبیات ایران در آثار خود استفاده زیادی کرده و با شناختی که از فرهنگ موسیقی ایران داشت، آثار شاخصی را ساخته است.»

هومن دهلوی، پسر استاد دهلوی نیز در این مراسم گفت: امروز یکی از تلخ‌ترین روزهای زندگی من و خانواده‌ام است. پدرم تنها یک بُعد نداشت و از جهات مختلف سعی می‌کرد خلأهای موسیقی را پر کند. او آنقدر دقیق بود که به گفته یکی از استادان از بتهوون و موتسارت نیز در زمینه پیوند موسیقی دقیق‌تر بود. امروز تنها با یک معلم و موسیقیدان خداحافظی نمی‌کنیم، بلکه ما به عنوان خانواده او با یک پدر، همسر و برادر خداحافظی می‌کنیم و این بار مضاعفی را بر دوش ما می‌گذارد. همچنین در این مراسم اعلام شد که دوشنبه از ساعت ۱۴ تا ۱۵:۳۰ در مسجد جامع شهرک غرب مراسم ختم این استاد موسیقی برگزار خواهد شد.