زیرزمینی‌ها روی استیج

اکنون ماجرای برگزاری کنسرت‌ها وارد فصل تازه‌ای شده، فصلی که در آن برخی از خوانندگان پرطرفدار اما بدون مجوز را سرانجام به صحنه‌های برگزاری کنسرت رساند و ایجاد‌کننده جریانی شد که به واسطه همکاری دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و دستگاه‌های ذی‌ربط در این زمینه شکل گرفت. نظام اقتصادی موسیقی ایران شاهد ظهور و بروز خوانندگانی شد که تا همین چند وقت پیش اصلا فکر نمی‌کردند بتوانند روزی در ایران کنسرت برگزار کنند.

به هر حال اسامی منتشرشده در سامانه‌های فروش بلیت کنسرت‌های موسیقی کشورمان نمایانگر نسل تازه‌ای از خوانندگانی است که به واسطه رایزنی‌ها، حمایت‌ها و تلاش‌هایی که از سوی صاحبان آثار موسیقایی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت گرفته اکنون می‌توانند کنسرت برگزار کنند. خوانندگانی که تا همین چند سال پیش از برخی آن‌ها به عنوان خوانندگان زیرزمینی یاد می‌شد و برخی دیگر هم پس از برگزاری تلنت‌ها و مسابقه‌ها وارد جریان برگزاری کنسرت‌ها می‌شدند.

نکته مهم در این میان حضور خوانندگان نوظهوری است که اگرچه در کیفیت اجراها و محتوای آثارشان می‌توان به نکات انتقادی زیادی اشاره کرد، اما حضورشان نشان از نگاهی می‌دهد که گویا تصمیم دارد در سال ۱۴۰۲ واقع‌بینانه‌تر به خواسته مخاطبان توجه داشته باشد؛ مخاطبانی که نوع شنیدن موسیقی آن‌ها با نسل میانی جامعه ایرانی تفاوت‌هایی دارد.

معین زندی (زِد): معین زندی که در این چند وقت مخاطبان او را با نام هنری «معین زِد» می‌شناسند، گرچه از یکی دو سال پیش موفق به دریافت مجوز برای برخی از تک‌آهنگ‌های خود شده بود، اما تا همین بهمن‌ماه کنسرتی را برگزار نکرده بود. اما به واسطه برگزاری جشنواره موسیقی فجر سرانجام موفق شد اولین کنسرت رسمی و دارای مجوز خود را در تهران برگزار کند. این خواننده ۳۲ساله که عمده شنوندگانش را نسل‌های نوجوان جامعه ایران تشکیل می‌دهند، با صدا و فرم خاصی که به صدای خود داده در همین چند مدت حضورش هم توانسته طرفدارانی را برای خود پیدا کند و به نظر می‌رسد این ماه‌ها روزهای پررونقی برای این خواننده است. او به‌تازگی برای مسابقه «پدرخوانده» قطعه‌ای خواند که با استقبال مخاطبان روبه‌رو شد. این شرایط موجب شده که فعلا معین زد را در ردیف خوانندگانی قرار بدهیم که در سال ۱۴۰۲ می‌توانند به واسطه حرکت از زیر زمین به روی زمین حرف‌های تازه‌ای برای گفتن داشته باشند. حرف‌هایی که باید دید تا چه زمانی تاریخ مصرف دارد و مخاطبان کنسرت‌هایش می‌توانند تا مدت‌های زیادی او را بپذیرند یا خیر؟

مجید رضوی: این خواننده طی روزهای گذشته خود را به‌عنوان یکی از پرطرفدارترین خواننده‌ها در میان مخاطبان معرفی کرده و می‌توان او را یکی از محصولات مسعود جهانی تنظیم‌کننده بسیاری از آثار خواننده‌های محبوب نسل تین‌ایجر دانست. این خواننده جوان موسیقی که سبک و سیاق تقریبا متفاوت‌تری را نسبت به خوانندگان نسل میانی موسیقی پاپ به کار گرفته، با انتشار چند آهنگ پرطرفدار بود که خود را میان طرفداران معرفی کرد. او اکنون جزو خوانندگانی است که فعلا برای برگزاری کنسرت‌هایش مخاطب وجود دارد، مخاطبانی که رده سنی آنها عمدتا مشتمل بر گروه سنی نوجوان است و حالا که فرصت تازه‌ای پس از اخذ مجوزهای لازم برای کنسرت پیدا کرده می‌تواند در مسیر موفقیت‌های مالی و مخاطب‌پسند حرکت کند.

آرمین زارعی: او هم از جمله خوانندگان مطرح این روزهای موسیقی کشورمان است که عمده سبک خوانندگی‌اش متمرکز بر موسیقی «رپ» و موسیقی تلفیقی است. خواننده‌ای که از سال ۱۳۸۶ با نام هنری «آرمین ۲AFM»  خیلی زود به جامعه مخاطبان البته به صورت زیرزمینی معرفی شد و توانست به واسطه آثارش به شهرت زیادی دست پیدا کند. این خواننده تا سال ۱۳۹۸ عمده کارهای خود را به صورت زیرزمینی در اختیار مخاطبان قرار داد، تا اینکه در اسفندماه همین سال به واسطه مجوزی که از دفتر موسیقی وزارت فرهنگ دریافت کرد ابتدا موفق به انتشار تک‌آهنگ شد و حالا بعد از مدت‌ها صبر و حوصله‌ای که در این زمینه به خرج داده، قرار است اولین کنسرت رسمی خود را در تهران برگزار کند. این کنسرت که بلیت‌هایش به طور کامل فروش رفته، از پس تعطیلی چندماهه اجراهای زنده می‌تواند شروع مناسبی برای فصل تازه فعالیت‌های آرمین باشد.

رضایا: امیررضا طاری معروف به «رضایا» هم یکی از خوانندگان شناخته‌شده در این سال‌هاست که تا اردیبهشت ۱۴۰۰ نزدیک به ۱۵ سال یک خواننده زیرزمینی محسوب می‌شد. خواننده‌ای که در کارنامه فعالیت‌های خود همکاری با خوانندگان تازه‌مهاجرت‌کرده از ایران نیز به چشم می‌خورد. این خواننده ۳۵ساله اما ترجیح داد با یک صبر ۱۵ساله برآمده از فعالیت در موسیقی به اصطلاح زیرزمینی که در آن قالب هم طرفداران زیادی داشت، شرایطی را برای فعالیت رسمی پیدا کند. دغدغه‌ای که در اردیبهشت‌ماه سال ۱۴۰۰ بالاخره محقق شد و رضایا توانست پس از تولید چندین اثر غیررسمی، اولین آهنگ دارای مجوز خود را با نام «منو آروم کن» منتشر کند؛ فرآیندی که فعلا نتیجه‌ای جز انتشار رسمی این اثر نداشته اما می‌تواند مقدمه‌ای طولانی برای کسب مجوز کنسرت به حساب آید. فرآیندی که می‌تواند سال ۱۴۰۲ را تبدیل به آغاز فصل تازه فعالیت‌های این خواننده پرطرفدار کند.

زانکو: «زانکو» از خوانندگان نوظهور دهه ۹۰ موسیقی ایران است که اوایل بهمن‌ماه سال جاری بالاخره مجوز برگزاری کنسرت را دریافت کرد و به نوعی یکی از خط‌شکنان طلسم برگزار نشدن کنسرت‌ها بعد از یک تعطیلی چندماهه لقب گرفت. زانکو یکی از خوانندگان موسیقی کشورمان است که اغلب او را با آهنگ «مثلا [مثلا روم زوم کنی، بوم بوم کنه قلبم]» می‌شناسند؛ قطعه‌ای که در اقدامی جالب توجه و البته عجیب گویا در دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز گرفت و در کنار سایر قطعه‌های تولید‌شده وی، مقدمه‌ای برای برگزاری کنسرت شد. زانکو از جمله خوانندگانی است که سبک آهنگسازی، تنظیم و خوانش قطعاتش طی ماه‌های اخیر مورد توجه طیفی از مخاطبان به‌ویژه مخاطبان کم‌سن‌و‌سال در فضای مجازی قرار گرفته و اگرچه کم‌‌وکیف فعالیت این خواننده از منظر هنری می‌تواند در شرایط مناسب‌تری مورد واکاوی قرار گیرد اما دریافت مجوز از دفتر موسیقی یکی از نکات جالب‌توجهی است که درباره این خواننده می‌توان برشمرد.

سعید شریعت: سعید شریعت هم یکی دیگر از خوانندگان نوپای موسیقی است که به واسطه همراهی‌اش با بابک زرین، آهنگساز شناخته‌شده این سال‌های سریال‌های تلویزیونی، توانست مسیر خوبی را برای خود در مارکتینگ موسیقی انتخاب کند. این خواننده که طی ماه‌های گذشته موفق به اخذ مجوزهای لازم برای حضور رسمی در فعالیت‌های موسیقایی‌اش شده، به واسطه جنس صدایی که دارد می‌تواند در ردیف خواننده‌های پرطرفدار موسیقی ایران قرار گیرد که اگر اتفاقات اخیر و البته ماجرای کرونا نبود وی پیش از اینها در این فرآیند معرفی می‌شد.تک‌آهنگ «تنها» اثر جدید این خواننده بود که طی روزهای گذشته با ترانه صابر قدمی و آهنگسازی بابک زرین در دسترس مخاطبان قرار گرفت.