نویسنده: کارل استایب

مترجم: سیدحسین علوی لنگرودی

alavitarjomeh@gmail.com

قسمت یازدهم

من پس از خواندن ده‌ها مقاله معتبر در زمینه روانشناسی که اتفاقا بسیاری از آنها مقالاتی خشک و خسته‌کننده بودند، به این نتیجه رسیده‌ام که بهترین مثال برای نشان دادن مسری بودن شادی در بین افراد به خنده مربوط می‌شود. خنده چیزی است که همه ما آن را تجربه کرده‌ایم و شاهد بوده‌ایم که خندیدن ما بر دیگران و خندیدن دیگران بر ما چه تاثیر مثبت و شادی‌آوری دارد. شادی و شعف ناشی از خندیدن و خنداندن یکی از بخش‌های بنیادین انسانیت به‌شمار می‌آید؛ چراکه وقتی دیگران را به خندیدن و شاد شدن وادار می‌کنید، مثل این است که در کارش به او کمک می‌کنید و به‌طور غیرمستقیم از او می‌خواهید از نگرانی و ناراحتی درباره کار و زندگی‌اش خودداری کند و روی چیزهای شادی آور تمرکز کند که اگر چنین شود، احساس رضایت و شادکامی شما نیز چند برابر خواهد شد.

خنده روابط بین افراد را مستحکم‌تر می‌سازد. ما همدیگر را می‌خندانیم تا شادی و انرژی را به زندگی تزریق کنیم. کمتر چیزی به اندازه لطیفه‌ای که تمام حاضران در اتاق را به خنده می‌اندازد، انرژی‌زا است. خیلی‌ها هستند که فکر می‌کنند جدی بودن در محل کار نشانه مصمم بودن و پشتکار داشتن در کار است؛ اما باید دانست که شاد و خندان بودن در محل کار به هیچ عنوان به معنای کم‌کاری و طفره رفتن از کار نیست. تحقیقات نشان داده است که افراد بیش از حد جدی و عبوس در محل کار خیلی زود دچار خستگی می‌شوند و این خستگی را به همکارانشان نیز منتقل می‌کنند. در طرف مقابل، افرادی که در محل کارشان لبخند بر لب دارند و هم خود می‌خندند و هم دیگران را می‌خندانند، به ندرت احساس خستگی و ملالت از کار دارند. وجود چنین افرادی در هر محیط کاری یک موهبت و فرصت ارزشمند به‌شمار می‌آید و موجی از انرژی مثبت را در فضا پراکنده می‌کند. به عقیده من، می‌توان با کمک تعریف لطیفه و داستان‌های خنده‌دار، هم اطرافیان را سرگرم کرد و به آنها انرژی مثبت داد و هم چیزهای بسیاری را به‌طور غیرمستقیم به آنها آموخت. یک مدیر می‌تواند با تعریف لطیفه‌ها و داستان‌های خنده‌دار و البته معنادار، بسیاری از نکات و مسائل را برای کارمندانش توضیح و تذکر دهد؛ بدون اینکه احساس منفی و دلخوری در آنها به وجود بیاورد.

آنچه مسلم است اینکه افراد در هنگام شادی و پرانرژی بودن، همه چیز را بهتر و کامل‌تر می‌آموزند. اگر شما با رئیس یا همکاران و مشتریان خود بخندید، از کاری که انجام می‌دهید لذت خواهید برد و روابطی پایدار و سازنده با دیگران برقرار خواهید کرد. پس همیشه آن چیزهایی را که لبخند بر لبان شما و دیگران جاری می‌کند به یاد داشته باشید و در هر فرصتی آنها را به‌کار ببندید. همیشه این سوال را از خود بپرسید که چگونه می‌توانید خنده و شادی را برای محل کارتان هدیه ببرید و برای این کار برنامه‌ریزی کنید. گسترش چنین روحیه‌ای در یک شرکت یا سازمان، خنده را به بخشی جدایی‌ناپذیر از فرهنگ شرکتی آنجا تبدیل خواهد کرد و محل کار را به محیطی دل انگیز و زیبا و جایی شبیه به خانه برای کارکنان تبدیل می‌کند.

منبع: کتاب Work Happy Now