گروه مسکن: رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک با تاکید بر ضرورت رعایت حقوق اجتماعی و قانونی خانوارهای تک‌نفره متقاضی خرید یا اجاره آپارتمان در بنگاه‌های املاک شهر تهران، اعلام کرد: بازاریاب‌ها و واسطه‌های معاملات مسکن در بنگاه‌های املاک در مقابل آن دسته از متقاضیان مسکن که به هر دلیل همچون زندگی دانشجویی، فوت همسر، عدم ازدواج، طلاق و ... مجبور هستند به شکل خانوار تک‌نفره و مجردی زندگی کنند، وظیفه دارند، با در نظر گرفتن شرایط خاص این گروه از متقاضیان، پیشنهاد خرید یا اجاره را به آنها ارائه کنند. به گزارش «دنیای اقتصاد»، حسام عقبائی گفت: همان‌طور که پیش‌تر اطلاعات وزارت راه‌وشهرسازی نیز خبر داده بود، تعداد خانوارهای تک‌نفره رو به افزایش است اما این وضعیت نباید دلیلی برای کم‌توجهی یا سوءرفتار در بازار مسکن نسبت به تقاضای سکونتی این دسته از خانوارها شود بلکه برعکس، باید موجران و همچنین مشاوران املاک، با آگاهی از شرایط ویژه این گروه، نیازشان را تامین کنند. رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران با تایید رشد روزافزون تعداد خانوارهای تک‌نفره در پایتخت و همچنین در سایر شهرهای کشور، تامین مسکن این اقشار را نیز از حقوق مدنی و مطابق با قانون اساسی کشور دانست.

حسام عقبایی در این باره گفت: همان طور که براساس قوانین کشور به ویژه قانون اساسی داشتن سرپناه ایمن و مناسب حق هر خانوار ایرانی است، تامین مسکن برای آحاد جامعه اعم از زن و مرد، پیر و جوان، مجرد و متاهل و... نیز جزو حقوق مدنی و اجتماعی تک‌تک شهروندان و هموطنان ما است و کسی حق سلب این حق را ندارد. وی افزود: بر این اساس، هیچ نهادی از جمله مشاوران املاک نمی‌تواند به صرف مجرد بودن افراد یا تمایل به زندگی مستقل، در تامین مسکن مورد نیاز این افراد خدشه وارد کرده یا ایجاد مانع کند. وی با اشاره به نقش مشاوران املاک در برخورد مناسب با این اقشار، توضیح داد: در حوزه معاملات به ویژه در بازار اجاره مسکن، با توجه به حساسیت‌هایی که از جانب برخی مالکان برای اجاره مسکن به افراد مجرد یا خانوارهای تک‌نفره وجود دارد، بنگاه‌های مسکن لازم است ضمن پیگیری و شناسایی هویت دقیق این گروه از موجران، نگرانی مالکان ناشی از برخی حساسیت‌های موجود را برطرف کنند.

رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران ادامه داد: موجران و مشاوران املاک باید توجه داشته باشند که در حال حاضر قوانینی وجود ندارد که حق تامین مسکن را از خانوارهای تک‌نفره یا افراد مجرد سلب کند و در این فرآیند مشاوران املاک هستند که باید ضمن شناسایی دقیق این متقاضیان، آنها را نسبت به حساسیت‌های موجود آگاه کرده و زمینه را برای یک معامله بدون مشکل فراهم کنند. وی افزود: از سوی دیگر مشاوران املاک باید در این معاملات که بین یک مستاجر مجرد یا خانوار تک‌نفره و موجر منعقد می‌شود تمام موارد را به صورت دقیق و شفاف در اجاره‌نامه درج کنند. به خصوص اینکه تعداد دقیق افراد و همچنین هویت آنها را به صورت کامل و مشخص، در متن اجاره‌نامه ذکر کنند.

عقبایی تصریح کرد: همچنین مشاوران املاک وظیفه دارند پس از اطمینان از هویت این متقاضیان، شرایط و مشخصات و هویت دقیق آنها را به صورت کاملا شفاف برای موجر توضیح دهند و رضایت وی را برای اجاره واحد مسکونی به این متقاضیان جلب کنند.

وی تاکید کرد: اگر واحد مسکونی معرفی شده به بازار اجاره در ساختمانی قرار دارد که نسبت به سایر مجتمع‌های مسکونی از حساسیت‌های بالاتری نسبت به سکونت خانوارهای تک‌نفره در آن برخوردار است، مشاور املاک باید با بیان این حساسیت به متقاضی اجاره آن واحد، حقوق همسایگان و نظر آنان را به عنوان موضوعی مهم مد نظر قرار دهد و آن واحد را به شخصی اجاره دهد که هویت وی از همه نظر مشخص و قابل تایید باشد.

عقبایی افزود: مشاوران املاک با نگارش دقیق، منطقی و اصولی قراردادهای اجاره به خصوص قراردادهایی که واحد مسکونی قرار است به شخصی مجرد اجاره داده شود، باید موجبات کاهش تخلف در این حوزه را فراهم کنند. وی تاکید کرد: علاوه بر تمام این موارد، هیچ موجر یا مشاور املاکی حق ندارد به صرف مجرد بودن افراد در هنگام اجاره، نسبت به فرد متقاضی تفتیش بیش از حد داشته باشد یا از وی حق و حقوقی بالاتر از عرف پورسانت بنگاه‌های مسکن مطالبه کند. علاوه بر این، مالکان نیز حق دریافت اجاره بیشتر از افراد مجرد به صرف تک‌نفره بودن این خانوارها را ندارند.