شماره روزنامه ۶۰۰۲
|

  • «ارومیه» واقعا احیا شد؟

    دنیای اقتصاد-فاطمه باباخانی: حوالی نیمه دهـــه ۷۰ یــعنی سال ۱۳۷۴ دوران طلایی دریاچه ارومیه بود. آن زمان ۳۲میلیارد متر مکعب آب در دریاچه وجود داشت. شاید اگر آن موقع به کسی می‌‌‌گفتید کمتر از سه دهه بعد یعنی در سال ۱۴۰۳ رسیدن به حجم یک میلیارد و ۷۷۰ میلیون متر مکعب آب جزو دستاوردهای دولت باشد و نشان‌دهنده افزایش ۱۷۰میلیون متر مکعبی آب دریاچه نسبت به سال قبل(!‌‌‌‌) آن را گزاره‌‌‌ای اغراق‌‌‌آمیز می‌‌‌دانست که با بدبینی مفرط آمیخته است.
  • افق پرچالش صنعت ایران

    دنیای اقتصاد: بررسی صنعت ۱۷ کشور در حال توسعه در خاورمیانه و شمال آفریقا (MPO)، نشان از رشد صنعتی در سه‌سال اخیر دارد. صنعت ایران پس از رشد ۷.۸درصدی در ۲۰۲۰ و افزایش ۳.۲‌درصدی در ۲۰۲۱، در سال ۲۰۲۲ با نرخ رشد ۷.۴‌درصدی یکی از بالاترین ارقام رشد صنعتی در منطقه را داشته است. با این حال، پیش‌بینی می‌شود این رشد برای سال‌های ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵ به تدریج کاهش یابد که نشان از چالش‌‌‌های اساسی اقتصاد دارد.
  • مصائب کودکان سرراهی

    دنیای اقتصاد-فاطمه علي‌اصغر: یک روز تابستانی بود یا زمستانی سرد نمی‌داند، اما تلخ‌ترین اتفاق زندگی‌اش افتاد. پدرومادرش او را جلوی دادگاهی در تبریز رها کردند و برای همیشه رفتند دنبال زندگی‌شان. او هیچ تصویری از این لحظه هولناک رهاشدگی ندارد. احتمالا چون ۱۴ ماه بیشتر نداشته. در ذهن او هیچ ردی هم از خاطرات آن روزها نمانده، مثلا او هرگز نفهمیده که چه کسی یا کسانی او را به شیرخوارگاه هلال‌احمر تبریز آوردند و نامش را گذاشتند: مهدیه. زندگی او تا ۶ سالگی در تاریکی مطلق می‌گذرد، بعد از آن اما دوران فرزندخواندگی جهنمی آغاز می‌شود.
  • کیش دستوری به پیامک بانکی

    دنیای اقتصاد: به‌‌‌تازگی نامه‌‌‌ای به دست دنیای اقتصاد رسیده که نشان می‌‌‌دهد بهمن سال گذشته، بانک مرکزی به تمامی مدیران عامل بانک‌‌‌ها دستور داده تا با در نظر گرفتن تمهیدات مناسب، بستر جایگزینی پیام‌رسان‌های داخلی را به جای سیستم ارسال پیامک‌‌‌های انبوه بانکی ایجاد کنند. اما این موضوع آن‌طور که به نظر می‌رسد ممکن است نه‌‌‌تنها به حل مشکل هزینه‌‌‌های بالای پیامک‌‌‌های بانکی کمک نکند، بلکه مشکلات دیگری را هم برای بانک و هم برای کاربران این اپلیکیشن‌‌‌ها ایجاد کند. اگر بتوان مساله بی‌‌‌اعتمادی عمومی کاربران به این اپلیکیشن‌‌‌ها به سبب مشکلات مربوط به حریم خصوصی را کنار گذاشت، باز هم همچنان نمی‌توان به امنیت کامل حساب‌‌‌های کاربری این پیام‌رسان‌ها اعتماد داشت.
  • جدال‌های توزیعی جدید در اقتصاد

    ترجمه و تنظیم: جعفر خیرخواهان
    دارون عجم‏‏‏‌اوغلو یکی از ۹ استاد برگزیده دانشگاه ام‏‏‏‌آی‏‏‏‌تی با بالاترین رتبه علمی است. یکی از همکاران پیشین او، رابرت سولو که به‌تازگی درگذشته، در دهه‌۱۹۵۰ یک مدل ریاضی راهگشا برای رشد اقتصادی ایجاد کرد. امروزه عجم اوغلو می‌گوید؛ من کاملا طرفدار رشد اقتصادی هستم، اما او همچنین نگران است که انتخاب‏‏‏‌های سیاستگذاران و شرکت‌ها، منافع حاصل از رشد را از کارگران برباید. طبق نظر وی، فناوری‌های قدرتمند هوش‌مصنوعی که طی چند سال‌گذشته نقش مهمی بازی کرده‌اند و در محصولاتی مانند چت‏‏‏‌جی‏‏‏‌پی‎تی کار گذاشته شده‌اند، باید با درنظرگرفتن منافع اقتصادی کارگران تنظیم‌گری شوند.
  • چگونه رقابت را در محیط کار سالم نگه داریم؟

    مترجم: مریم مرادخانی
    در یک محیط کار ایده‌‌‌آل، به هر جا که نگاه کنید کارکنانی می‌‌‌بینید که به شدت انگیزه دارند. آنها عملکرد بالایی دارند، با دیگران به خوبی همکاری می‌‌‌کنند و تلاش می‌‌‌کنند با عملکرد برتر، از دیگران متمایز شوند. بعضی شرکت‌‌‌ها برای برانگیختن تلاش فردی کارکنان، یک فضای سختگیرانه ایجاد می‌‌‌کنند و عملکرد آنها را در مقایسه با یکدیگر می‌‌‌سنجند. به عبارت دیگر، فرهنگ رقابتی را انتخاب می‌‌‌کنند.
  • جزئیات بر‌‌گزاری نمایشگاه کتاب تهران

    دنیای اقتصاد: پس‌فردا سی‌وپنجمن دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران میزبان کتاب‌خوانانی می‌شود که دوست دارند تازه‌‌‌‌های نشر را درمیان انبوهی از کتاب‌دوستان تورق کنند، نقد و نظرها را بشنوند و سرانجام کتاب‌های دلخواهشان را با تخفیف‌های ۱۰ و ۲۰‌درصدی بخرند. نمایشگاه امسال از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ماه در مصلای امام‌خمینی برگزار می‌شود والبته تفاوت‌‌‌‌هایی با دوره‌‌‌‌های پیشین دارد، مهم‌ترینش اینکه ‌بار مالی این رویداد بزرگ بین‌المللی تا حد قابل‌توجهی از دوش دولت برداشته شده و ردیف بودجه‌دولتی‌‌‌‌اش از ۶۰ به ۲۰‌درصد رسیده‌است. دیروز یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد‌اسلامی و رئیس این دوره از نمایشگاه کتاب تهران گفت؛ سی‌‌‌‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از چهارشنبه، ۱۹ اردیبهشت آغاز می‌شود و تا پایان روز شنبه، ۲۹ اردیبهشت در مصلای تهران ادامه خواهد داشت.
  • آخرالزمان نزدیک است

    در سال۱۹۴۰، به دنبال شکست تحقیرآمیز فرانسه در حمله رعدآسای آلمان نازی، مارک بلوخ، تاریخدان فرانسوی نخبگان گوشه‌نشین را به‌دلیل ناتوانی در پیش‌بینی و مواجهه با تهدید پیش روی کشور محکوم کرد. امروز امانوئل مکرون با یادآوری سخنان بلوخ، هشدار می‌دهد، نخبگان اروپا گرفتار همان رضامندی و خشنودی مهلک شده‌اند.رئیس‌جمهور فرانسه در مصاحبه با نشریه اکونومیست از کاخ الیزه، به تشریح این دیدگاه آخرالزمانی خود پرداخت.
  • با «ساخت ایران» مشکل دارند!

    دنیای اقتصاد: صادرات، یکی از مولفه‌های مهم اقتصاد و صنعت هر کشوری محسوب می‌شود چرا که مزایای بسیار زیادی برای سازنده دارد. در ایران با اینکه بسیاری از کالاها در سطح کیفی خوب تولید می‌شوند اما به دلیل وجود تحریم‌ها ورود آنها به بازار کشورها به سختی انجام می‌شود. در این میان برخی کشورها که خواهان کالای ایرانی هستند به دلیل تحریم‌ها تقاضا می‌کنند عبارت«ساخت ایران» از روی کالا حذف شود!
  • وضعیت قرمز صادرات لوازم‌خانگی

    دنیای اقتصاد- سید سجاد موسوی: صنعت لوازم‌خانگی در سال‌های اخیر در زمینه تولید، رشد قابل‌توجهی را رقم زده و برخلاف گذشته که برندهای بازار صرفا خارجی بودند، امروز برندهای ایرانی بخش بزرگی از مغازه‌های فروشنده این محصولات را به خودشان اختصاص داده‌اند. با وجود این، صنعت لوازم‌خانگی نتوانسته است در زمینه صادرات موفقیت چندانی کسب کند و تولیدکنندگان، مشکلاتی از جمله صدور مجوزهای بی‌رویه، فقدان تخصیص ارز در زمان مناسب، بی‌توجهی دولت به دیپلماسی اقتصادی و از طرفی ناآشنایی شرکت‌های ایرانی با برندینگ را از مهم‌ترین علل ناکامی شرکت‌های ایرانی عنوان می‌کنند. همزمان با برگزاری نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ تهران، «دنیای‌اقتصاد» میزگردی با حضور فعالان صنعت لوازم‌خانگی برگزار کرده و به بررسی موانع صادراتی این صنعت پرداخته است.
  • آفت کم فروشی در بوم‌گردی‏‏‌ها

    دنیای اقتصاد-فاطمه باباخانی: تعطیلات سال نو ۱۴۰۳ فصل سرد کسب و کارهای بوم‌گردی بود. بسیاری از صاحبان‌‌‌ خانه‌های بوم‌گردی نتوانستند در نوروز به اندازه‌‌‌ای که انتظار داشتند گردشگر داشته باشند. در برخی استان‌‌‌ها مانند خراسان رضوی ضریب اشغال به ۱۸‌درصد رسید و در استانی مانند مرکزی با وجود نزدیکی به مراکز جمعیتی حتی نتوانست به ۴۰‌درصد نزدیک شود، در آذربایجان غربی هم این عدد ۳۰‌درصد بود. این اعداد و ارقام نشان می دهد این شیوه از کسب و کار در حوزه گردشگری در معرض آسیب جدی قرار دارد. کارشناسان این حوزه در گفت و گو با «دنیای اقتصاد» دلایل این امر را شرح دادند.
  • اولین سخنگوی وزارت خارجه؛ زاده‌ هوش مصنوعی

    دنیای اقتصاد: هوش مصنوعی با سرعتی احتمالا جلوتر از تصورات اغلب ما در حال رشد و نفوذ به بخش‌های مختلف است. شاید خلق یک کارمند توسط هوش مصنوعی، آن هم در بدنه دولت یک کشور، اتفاقی نبود که حالا آمادگی شنیدن آن را داشته باشیم؛ اما واقعیت این است که روز چهارشنبه هفته گذشته دولت اوکراین چنین خبری را به‌طور رسمی اعلام کرد.
  • اخلاق آزادی

    دنیای اقتصاد-رویا خوشنویس: از نظر مترجمان کتاب «اخلاق آزادی» در دوران مدرن، هیچ واژه‌ای به اندازه «آزادی» مورد توجه اندیشمندان و جریان‌های سیاسی قرار نگرفته است. اما واضح است که آنچه موجب بروز اختلاف می‌شود نه آزادی، بلکه تعریف آزادی و حدود آن است. کنکاش در مفهوم آزادی در فضای سیاسی و اقتصادی جوامع امروز، ما را با یکی از جریان‌های فکری مدافع آزادی‌های فردی، یعنی «مکتب اتریشی اقتصاد» آشنا می‌کند. مکتبی که طرفداران خاص خود را در بین اقتصاد‌دانان ایرانی که خود را «اتریشی‌ها» می‌خوانند پیدا کرده است. اخلاق آزادی را انجیل «مکبت اتریشی‌ها» می‌دانند و موری روتبارد را به‌عنوان «آقای لیبرتارین» می‌شناسند؛ چراکه او بنیان‌گذار، پدر و خالق تمام جنبش لیبرتارین است. این گزارش ارائه‌ای از سه کتاب انتشارات «دنیای‌اقتصاد» است.
  • چه کنیم که دیگران رشد ما را ببینند؟

    مترجم: منا اختیاری
    در فرآیند رشد و تغییر ما، گذارهای هویتی‏‏‌مان اغلب نامرئی هستند، مگر اینکه خودمان دست‏‏‌ به ‏‏‌کار شویم و این امکان را برای دیگران فراهم کنیم که تغییراتمان را ببینند.
  • اجلاس اتاق‌های ‌بازرگانی آسیایی با معاهده اصفهان پایان یافت

    دنیای اقتصاد، اصفهان: اجلاس اتاق‌های بازرگانی عضو مجمع گفت‌وگوی همکاری آسیا (ACD) در حالی به کار خود در اصفهان ادامه داد که چهار میزگرد تخصصی با موضوعاتی چون فناوری‌های نوین، کشاورزی و امنیت غذایی، مشارکت در تحقق اهداف توسعه پایدار و درنهایت گردشگری در آسیا را دنبال کرد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر