شماره روزنامه ۶۰۱۴
|
آرشیو روزنامه شماره ۵۹۸۵ دنیای اقتصاد

اخبار مطالب توصیه شده - روزنامه شماره ۵۹۸۵

  • تورم مسکن ۲۰۲۳ در ۵۶ کشور

    دنیای اقتصاد -نیلوفر ادیب‏‏‌نیا: طبق جدیدترین گزارش فصلی (سه‌‌‌ماهه چهارم ۲۰۲۳) شاخص جهانی قیمت مسکن که توسط شرکت مشاور املاک نایت فرانک منتشر شده است، قیمت خانه در سراسر دنیا با سرعتی بی‌‌‌سابقه در حال افزایش است؛ به طوری که میانگین رشد ۱۲ماهه طی سال ۲۰۲۳ در کشورهای ارزیابی شده توسط نایت‌‌‌فرانک به ۳.۹ درصد رسیده است. این شتاب در رشد قیمت‌‌‌ها، از اواخر سال ۲۰۲۲ تاکنون بی‌‌‌سابقه بوده است.
  • جلیقه نجات بورس

    دنیای اقتصاد: شب گذشته به دنبال پاسخ متقابل ایران به اسرائیل، شاهد نوساناتی در بازارهای مالی بودیم. به دنبال این رخداد، سازمان بورس و اوراق بهادار در نخستین ساعات بامداد روز گذشته با تشکیل جلسه اضطراری، اطلاعیه‌ای با هدف حمایت از حقوق سهامداران و جلوگیری از تاثیر هیجانات بر روند بازار، خبر محدود شدن دامنه نوسان کلیه نمادهای سهام و حق تقدم سهام قابل‌معامله در بازارهای بورس و فرابورس برای مدت سه روز متوالی به مثبت و منفی یک‌درصد و دامنه نوسان صندوق‌های سهامی به مثبت و منفی دو درصد را صادر کرد. در دو هفته گذشته بازارهای مالی روزهای معاملاتی را با شک و نااطمینانی سپری کردند.
  • تنش در تامین مصارف آبی

    دنیای اقتصاد: ارتفاع کل ریزش‏‏‌های جوی کشور از ابتدای سال آبی تا ۲۵ فروردین‏‏‌ماه نسبت به میانگین دوره‏‏‌های مشابه درازمدت، ۱۶‌درصد و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته ۴‌درصد کاهش نشان می‌دهد. براساس این آمار همچنین ۴۰‌درصد مخازن سدهای کشور خالی است. ذخیره آب مخازن تامین‏‏‌کننده آب شرب استان تهران نیز از ابتدای سال آبی تاکنون نسبت به دوره مشابه سال قبل حدود ۷‌درصد کاهش داشته است. از طرفی بررسی شاخص‏‏‌های‏‏‌ مهم‏‏‌ هواشناسی‏‏‌ در سه‏‏‌ماه‏‏‌ ابتدایی‏‏‌ سال آبی‏‏‌ ۱۴۰۳-۱۴۰۲ (اول مهرماه تا انتهای‏‏‌ آذرماه سال ١٤٠٢)، اگرچه بیانگر افزایش‏‏‌ ٧درصدی‏‏‌ بارش نسبت‏‏‌ به‏‏‌ مدت مشابه‏‏‌ سال آبی‏‏‌ گذشته‏‏‌ است‏‏‌، اما نسبت‏‏‌ به‏‏‌ میانگین‏‏‌ بلندمدت کشور طی‏‏‌ این‏‏‌ مدت، حدود یک‏‏‌سوم کاهش‏‏‌ داشته‏‏‌ که‏‏‌ با توجه‏‏‌ به‏‏‌ تداوم خشک‌سالی‏‏‌، نشان‌دهنده ادامه چالش‏‏‌های‏‏‌ اساسی‏‏‌ مرتبط‏‏‌ با تامین‏‏‌ منابع‏‏‌ آب کشور است‏‏‌. مرکز پژوهش‏‏‌های مجلس در گزارشی با بررسی وضعیت شاخص‏‏‌های بخش آب کشور و با توجه‏‏‌ به‏‏‌ اینکه‏‏‌ رودخانه‏‏‌های‏‏‌ اصلی‏‏‌ کشور دارای‏‏‌ منشأ ذوب برفی‏‏‌ هستند، عنوان می‌کند کم‏‏‌آبی‏‏‌ و تنش‏‏‌ در تامین‏‏‌ مصارف مختلف‏‏‌ و نیز وقوع تنش‏‏‌های‏‏‌ ثانویه‏‏‌ متاثر از آن به‏‏‌ویژه در فصل‏‏‌ تابستان ۱۴۰۳، دور از انتظار نخواهد بود و همین‏‏‌ امر لزوم تجدیدنظر جدی‏‏‌ در برخی‏‏‌ سیاستگذاری‏‏‌های‏‏‌ کلان بخش‏‏‌ آب و کاهش‏‏‌ سهم‏‏‌ برداشت‏‏‌ از منابع‏‏‌ آب به‏‏‌ نفع‏‏‌ تامین‏‏‌ پایدار مصارف اساسی‏‏‌ را نشان می‌دهد.
  • ارتباط سازنده تجاری در «ایران اکسپو»

    ایران‌اکسپو ۲۰۲۴ طی روزهای آینده آغاز به کار می‌کند و براساس گفته مسوولان برگزاری نمایشگاه در این دوره روسای اتاق بازرگانی بیش از ۲۰ کشور دنیا و حدودا ۲۵ وزیر صنعت، تجارت و بازرگانی در این نمایشگاه حضور دارند، حضور هیات تجاری در این سطح در نمایشگاه توانمندی‎‌های صادراتی ایران، فرصت‌های تعامل بی‌نظیری برای رایزنی با تجار بزرگ دنیا در راستای تنوع‌بخشی به بازارهای صادراتی ایجاد می‌کند. در همین زمینه دیاکو حسینی، معاون بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» معتقد است برگزاری رویداد ایران‌اکسپو می‎تواند زیان تحریم را کاهش دهد و فرصت‌های جدید برای تجارت ایجاد کند. به گفته او اگر چه این رویداد در کشور ما سابقه چندان طولانی ندارد، اما دریچه‌ای به سوی فرصت‌هایی است که در دهه‌های گذشته به دلیل تحریم‌ها از شرکت‌های ایرانی سلب شده است. از نظر او برگزاری اکسپو ۲۰۲۴ از این نظر حائز اهمیت است که می‌تواند به اصلاح شناخت نادرست از توانایی‌های اقتصادی کشور در بیرون مرزها کمک کند.
  • پرسودترین بازارهای ۱۴۰۳

    بشیر قبدیان/غزل البرزیان *
    با آغاز سال جدید، شاید بزرگ‌ترین سوال همه افراد این باشد که با سرمایه‌گذاری دارایی‏‌های خود در چه بازاری می‌توانند بیشترین بازده ممکن را کسب کنند. این گزارش به دنبال آن است تا با بررسی وضعیت کلان اقتصاد و عوامل موثر بر بازارها، دورنمایی کلی از آینده بازارها و تغییرات قیمتی در هرکدام را ارائه دهد تا در نهایت بتوان با اطلاعات ارائه شده بهترین گزینه سرمایه‌گذاری را انتخاب کرد. بانک مرکزی از ابتدای سال ۱۴۰۲ با اتخاذ سیاست‏‌های پولی انقباضی، تا حدودی در کنترل نرخ سود در بازار بین بانکی موفق عمل کرده است به طوری که نرخ سود در بازار بین بانکی از ۲۳.۳۶‌درصد در ابتدای سال ۱۴۰۲ به ۲۳.۶۶‌درصد در انتهای سال‌ رسیده است. هر چند که طی سال‌ گذشته نرخ بازار بین بانکی افت و خیزهای متعددی را تجربه کرده است اما با بررسی روند نرخ بازار بین بانکی به نظر می‌رسد بانک مرکزی در سال پیش رو نیز سیاست‏‌های انقباضی و هدف‏‌گذاری نرخ رشد ۲۳ درصدی نقدینگی با دامنه مثبت و منفی ۲‌درصد را تا جایی ادامه دهد که دالان نرخ سود از ۲۴‌درصد گذر نکند.
  • ردپای عوامل سیاسی در توسعه

    نوشته: سویاش رای / ترجمه و تنظیم: جعفر خیرخواهان
    بسیاری از کسانی که در زمینه توسعه اقتصادی پژوهش می‌کنند، عمدتا بر سیاست‌هایی که دولت‌ها اتخاذ می‌کنند یا باید اتخاذ کنند، تمرکز می‌کنند. تعداد کمتری از پژوهشگران تمرکز خود را روی عوامل سیاسی و عرصه سیاست که این سیاست‌ها را شکل می‌دهد تمرکز می‌کنند، بنابراین ادبیات گسترده‌ای در مورد اقتصاد توسعه وجود دارد، اما ادبیات بسیار کمتری در مورد عوامل سیاسی توسعه وجود دارد. علاوه‌بر این، بسیاری از پژوهش‌های منتشره در مجلات علمی که ادعاهای علمی در مورد توسعه را مطرح می‌کنند، از تجزیه و تحلیل کمی استفاده می‌کنند که معمولا بر اساس کارآزمایی‏‏‏‌های تصادفی کنترل‏‏‏‌شده یا آزمایش‌های طبیعی است. هر دوی این روندها به مدت چندین دهه‌تفکر توسعه را شکل داده‌اند.
  • روستای «اشیان» یا تابلوی نقاشی؟

    دنیای اقتصاد-صدیقه نژادقربان: تابلوهای نقاشی که گاهی ساعت‌‌‌ها به تماشای طبیعت فرازیبای آن می‌‌‌نشینیم، از طبیعت‌‌‌هایی واقعی اما بکر و دست نخورده الهام گرفته و به تصویر کشیده شده‌‌‌اند. اگر به‌‌‌دنبال سفرهای پایدار (همگام با طبیعت) هستید، «روستای اشیان»، تماشای تابلوهای نقاشی را به واقعیت تبدیل کرده است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر