نفت و پتروشیمی: روز گذشته قیمت نفت در بازارهای جهانی در شرایطی متاثر از گزارش‌های منتشره از اقتصاد چین با افزایش دوباره روبه‌رو شد که چالش‌های منطقه خاورمیانه نیز همچنان مساله‌ساز است. روز گذشته در بازار نایمکس قیمت نفت آمریکا با ۳۸ سنت افزایش به ۱۰۵ دلار و ۷۵ سنت رسیده است. در بازار لندن نیز قیمت نفت برنت ۲۶ سنت افزایش یافت و به ۱۱۲ دلار و ۶۲ سنت رسید. به عقیده کارشناسان بازار نفت بحران عراق همچنان مهم‌ترین‌ وزنه در بازار جهانی نفت است. به گزارش «شانا»، با تشدید بحران عراق و کاهش تولید نفت لیبی به کمتر از ٢٠٠ هزار بشکه در روز قیمت نفت در بازارهای جهانی تقویت شده است. طی هفته گذشته با تشدید انتقال نفت‌خام‌ آمریکای لاتین به سمت اروپا قیمت نفت‌خام‌ آمریکای لاتین در اروپا تحت فشار قرار گرفت. از سوی دیگر ضعف پالایشی و احتمال کاهش بهره‌برداری از پالایشگاه‌های کره‌جنوبی باعث شد که قیمت نفت‌خام‌ منطقه خلیج‌فارس نیز تحت فشار قرار بگیرد.

براساس این گزارش، با تشدید بحران عراق قیمت‌ نفت‌خام نیز تقویت شد. بازار نگران است که درگیری‌ها در عراق به میدان‌های نفتی در جنوب این کشور کشیده شود و صادرات نفت‌خام آن تحت تاثیر قرار گیرد. حتی برخی تحلیلگران این نکته را مطرح کردند که در صورت وقفه عرضه نفت عراق ممکن است آمریکا و کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه (OECD) به برداشت از ذخیره‌سازی‌های راهبردی خود دست بزنند.

در این شرایط عمر الشکمک، وزیر نفت لیبی اعلام کرد که تولید نفت‌خام این کشور به کمتر از ٢٠٠ هزار بشکه در روز کاهش یافته است. البته این کشور توانست برای نخستین بار در این ماه از ترمینال «زویتینا» نفت‌خام صادر کند. در این ماه صادرات نفت لیبی به ٦٣ هزار بشکه در روز رسید. تولید نفت‌خام لیبی پیش از درگیری‌های داخلی در سطح ۶/۱میلیون بشکه در روز قرار داشت.

در این میان، قیمت نفت‌خام متوسط و ترش در آمریکا کاهش یافت، زیرا احتمال می‌رفت که دولت آمریکا به برداشت از ذخیره‌سازی‌های راهبردی نفت‌خام اقدام کند. اما به هرحال مقام‌های این کشور چنین اقدامی نکردند، این در حالی است که ضعف قیمت نفت‌خام‌ ترش و متوسط همچنان ادامه یافت.

به این ترتیب قیمت‌های پایین نفت‌خام‌ ترش و متوسط سبب کاهش انگیزه برای خرید نفت‌خام‌ آمریکای لاتین توسط مشتریان آمریکایی و در این شرایط روند انتقال نفت‌خام‌ آمریکای لاتین به سمت اروپا تشدید شد. این روند از مدتی پیش به‌دلیل افزایش تولید نفت‌خام آمریکا شروع شده بود و اکنون با وجود ضعف تقاضا در اروپا این روند تشدید شده است. به همین دلیل قیمت نفت‌خام‌ آمریکای لاتین در اروپا تحت فشار قرار گرفت. به عنوان مثال قیمت نفت‌خام Vasconia کلمبیا در مدیترانه به میزان ۷/۵ دلار در بشکه کمتر از نفت‌خام اورال روسیه معامله شد.

از سوی دیگر، ضعف پالایشی و احتمال کاهش بهره‌برداری از پالایشگاه‌های کره‌جنوبی سبب فشار بر قیمت نفت‌خام‌ منطقه خلیج‌فارس شد. در عین حال در منطقه آسیا پاسیفیک نیز ضعف سود پالایشی منجر به کاهش مطلوبیت محموله‌های غرب آفریقا شد که تاثیر آن عمدتا بر نفت‌خام‌ متوسط و سنگین آنگولا بیشتر مشهود است. حتی تقاضای پالایشگران اروپایی برای انواع نفت‌خام‌ سبک غرب آفریقا نیز دچار ضعف شده است.

به این ترتیب تقاضا برای محموله‌های ماه ژوئیه نیجریه کاهش یافت در این میان انتظار می‌رود که تولید نفت‌خام آنگولا افزایش یابد، زیرا این کشور اعلام کرده است که درنظر دارد نفت‌خام جدیدی را از فلات قاره خود به نام(Clove) به بازار عرضه کند. انتظار می‌رود در ماه اوت ١٣٠ هزار بشکه در روز از این نفت‌خام به بازار صادر شود همچنین عرضه نفت‌خام این کشور در ماه اوت نیز به ۶۸/۱ میلیون بشکه در روز برسد.