رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی، گاز و پتروشیمی با اعلام اینکه شیوه تعیین شده برای سوآپ فرآورده نفتی توسط وزارت نفت غیر اقتصادی است، گفت: به همین دلیل سوآپ فرآورده نفتی متوقف است. حسن خسروجردی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، با اعلام اینکه سوآپ فرآورده نفتی در یک سال گذشته تقریبا متوقف شده است گفت: به‌دلیل اینکه باید سوآپ فرآورده نفتی بر‌اساس تناژ انجام شود، این عملیات صرفه اقتصادی ندارد.

وی با اظهار اینکه باید سوآپ هر تن فرآورده بین ۱۰ تا ۲۰ دلار سود داشته باشد، گفت: بخش خصوصی هم‌اکنون برای سوآپ هر تن فرآورده نفتی حدود ۴۰ دلار بیشتر هزینه پرداخت می‌کند.

وی توضیح داد: هم‌اکنون اگر سوآپ‌کننده ۲۰ هزار تن فرآورده دریافت کند باید معادل آن را در جنوب تحویل دهد؛ این در حالی است که به‌دلیل بالا بودن کیفیت فرآورده نفتی، کشور ترکمنستان نسبت به فرآورده‌های تولید داخل، هزینه این عملیات افزایش یافته و به همین دلیل حجم سوآپ کاهش چشمگیری داشته و در واقع می‌توان گفت متوقف است.

وی ادامه داد: به مدیران وزارت نفت پیشنهاد داده‌ایم که مبنای سوآپ فرآورده نفتی از «تناژ» به «ارزشی» تغییر کند؛ یعنی اگر سوآپ‌کننده ۱۰ میلیون دلار فرآورده تحویل گرفت، معادل ۱۰ میلیون دلار فرآورده تحویل دهد، ضمن اینکه سوآپ فرآورده به‌طور غیر‌همنام هم یکی دیگر از پیشنهادهای این اتحادیه بود؛ یعنی در مقابل فرآورده دریافتی، فرآورده مورد نیاز کشور طرف قرارداد تحویل داده شود.خسروجردی گفت: متاسفانه اصل غیرهمنام را وزارت نفت نپذیرفته است؛ چرا که عنوان می‌کنند مخالف قانون است؛ اما سوآپ فرآورده نفتی بر اساس ارزش محموله، پیش از این در سال گذشته در مقاطعی از زمان انجام شده است.رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی از سه کشور ترکمنستان،‌ آذربایجان و عراق به عنوان کشورهای طرف قرارداد با ایران در عملیات سوآپ فرآورده نفتی نام برد و گفت: حجم سوآپ با کشور ترکمنستان بیشتر از دو کشور دیگر است.

وی درمورد کیفیت فرآورده‌های سوآپ شده گفت: کیفیت فرآورده‌های نفتی ترکمنستان بالا است؛ به طوری که گوگرد آنها کم و ارزش حرارتی آن بالا است و به همین دلیل قیمت مازوت آن ۶۰ تا ۷۰ دلار بالاتر از قیمت این محصول در ایران است.