او که معتقد است برای مقابله با کم‌آبی خیلی دیر اقدام کردیم و با وجود شرایط بحرانی کشور همچنان برخی دستگاه‌ها توجهی به این مساله ندارند، گفت: کشورهایی که کمتر از ۲۵‌درصد از آب تجدیدپذیر خود استفاده می‌کنند، تنش آبی ندارند. کشورهایی که ۲۵ تا ۵۰‌درصد منابع آبی خود را مصرف می‌کنند کم‌تنش، کشورهایی که بین ۵۰ تا ۷۵‌درصد آب خود را مصرف می‌کنند تنش آبی در آنها متوسط و کشورهایی که ۷۵ تا ۱۰۰‌درصد آب‌های خود را استفاده می‌کنند با تنش آبی زیادی مواجه بوده و کشورهایی که بیش از ۱۰۰‌درصد منابع آبی خود را مصرف می‌کنند، بحرانی هستند.

اسفندیاری با بیان اینکه ایران در دهه ۱۳۴۰ «کم‌‌‌تنش» محسوب می‌‌‌شد، ادامه داد: بی‌توجهی به مساله برداشت آب موجب شده که در دهه ۱۳۷۰ به کشورهای با «تنش متوسط» بپیوندیم. اما حالا در میان کشورهایی با «تنش زیاد» هستیم و ممکن است چند سال بعد به شرایط بحرانی برسیم.

او معتقد است اگر از همان دهه ۷۰ روی مساله مدیریت برداشت آب و برنامه‌ریزی برای مصرف اقدام می‌‌‌کردیم تا امروز دچار چنین تنش آبی نبودیم. البته در آن سال‌ها هم هشدارهایی در این‌باره داده شد، اما متاسفانه گوش کسی بدهکار نبود و حتی در برخی مواقع عکس هشدارها و راه‌حل‌های اعلامی دولت‌ها رفتار کردند.

این کارشناس حوزه آب با بیان اینکه اقتصاددانان سال‌هاست درباره شش ابرچالش اقتصادی که آب یکی از آنهاست هشدار می‌دهند اما سیاستمداران نسبت به آن بی‌‌‌اعتنا هستند، ادامه داد: اگر دیر بجنبیم و سبک زندگی و چیدمان توسعه را تغییر ندهیم و به سمت تغییر ریل اقتصاد کشور از سیاست‌‌‌های آب‌‌‌محور به سیاست‌‌‌های تولید اقتصاد غیرآب‌‌‌محور نرویم وضعیت زیست در ایران به مراتب خطرناک‌‌‌تر خواهد شد.

کاهش ۶ درصدی موجودی سدها

بر اساس تازه‌‌‌ترین گزارش دفتر اطلاعات و داده‌‌‌های آب شرکت مدیریت منابع آب ایران، حجم آب موجود در سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری در حالی به رقم ۱۹ میلیارد و ۹۶۰ میلیون مترمکعب رسیده که این رقم در سال آبی گذشته ۲۱ میلیارد و ۱۹۰ میلیون مترمکعب بوده است و کاهش ۶ درصدی دارد.

میزان آب ورودی به سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهر) تا ۸ بهمن‌‌‌ماه ۷ میلیارد و ۳۶۰ میلیون مترمکعب بوده که نسبت به مدت مشابه در سال آبی گذشته ۲۱‌درصد کاهش نشان می‌دهد.

میزان آب ورودی به سدهای کشور در سال آبی گذشته (ابتدای مهر ۱۴۰۰ تا آخر شهریور ۱۴۰۱) طی مهر تا اول بهمن‌‌‌ماه سال گذشته ۹ میلیارد و ۲۷۰ میلیون مترمکعب بوده است که مقایسه آن با مدت مشابه سال آبی جاری کاهش ورودی به سدها را نشان می‌دهد.

حجم خروجی آب از سدها نیز از ابتدای سال آبی جاری تا ۸ بهمن‌‌‌ماه رقم ۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب است، در حالی که این میزان در مدت مشابه سال گذشته ۷ میلیارد و ۳۸۰ میلیون مترمکعب بوده و کاهشی ۱۲‌درصدی داشته است. ‌درصد پرشدگی سدها تا ۸ بهمن‌‌‌ماه به ۴۰‌درصد رسیده است.