تشکیل بازار بزرگ ملی

به گفته او ضریب نفوذبیمه نشان دهنده توسعه یافتگی کشورهاست و این توسعه یافتگی بدون توجه به شرایط بازار، تقویت بخش خصوصی و ورود منابع جدید به صنعت بیمه ممکن نیست و یا خیلی سخت و زمان براست. کاردگر به صراحت حل مشکل نبود مکانیزم برای ترغیب و یا حتی مجاب نمودن سهامداران برای تحقق برنامه افزایش سرمایه شرکت‌های بیمه درحالی که بازده  سرمایه‌گذاری‌ها در این صنعت پایین است را وسعت دید مسوولان دانست و گفت: تصمیم گیران ارشد اقتصادی کشور باید دربرنامه‌های توسعه‌ای، صنعت بیمه را جدی‌تر بگیرند و بیمه را بیشتر درگیر چرخ دنده‌های اقتصاد کنند. کاردگر به مناسبت ۱۳ آذر روز بیمه گفت و گو با دنیای اقتصاد را به دو بخش تقسیم کرد. دربخش اول درباره کلیات بازار بیمه کشور گفت و دربخش دوم به مناسبت سالروز تاسیس بیمه دانا فرازهای مهم سند راهبردی این شرکت را تشریح کرد.

کاردگردرباره چگونگی بازار بیمه درکشور یادآورشد: روزی که خصوصی‌سازی درصنعت بیمه اتفاق افتاد، به‌دلیل نوپایی شرکت‌های خصوصی و داشتن سهم اندک در بازار، یک بازار «رهبری قیمت» شکل گرفت. درحالی که بسیاری به اشتباه از این بازار با نام بازار رقابتی یاد می‌کردند. صنعت بیمه این دو را با هم اشتباه گرفت. زیرا در آن شرایط شرکت‌های بیمه همه باید پیرو بیمه ایران می‌بودند نه اینکه با بیمه ایران رقابت می‌کردند. مدیرعامل بیمه دانا با بیان اینکه اگر ما جنس بازار صنعت بیمه را می‌شناختیم مبتلا به دامپینگ نمی‌شدیم. گفت: لازمه یک صنعت بیمه پویا و کارآمد، اقتصاد رقابتی است که در آن بی نهایت عرضه کننده و بی نهایت متقاضی باشد و رهبر بازار باید طوری آن را هدایت کند که هیچ شرکت بیمه‌ای دچار چالش نشود. اگر یک شرکت بیمه‌ای در بازار دچار چالش شود این نشانه عملکرد نامناسب رهبر بازار بیمه است. وی ادامه داد: خصوصی‌سازی صنعت بیمه کشور با ادبیات خصوصی‌سازی هماهنگی ندارد، یک شرکت بیمه دولتی باید در حوزه‌هایی فعالیت کند که بیمه‌های خصوصی توان فعالیت در آن حوزه‌ها را ندارند؛ به عبارتی باید ریسک‌های بزرگ را بپذیرد و ریسک‌های کوچک را به شرکت‌های خصوصی بسپارد.

کاردگر درباره بحث بازار و ساختار بازاریادآورشد: اولین بار بحث رهبری قیمت را من در صنعت بیمه مطرح کردم دوستان خیلی به ساختار بازار اعتقادی نداشتند. ما نمی‌توانیم چرخ دیگری بسازیم به اعتقاد من چرخ ساخته شده، ما می‌خواهیم چرخی را در کشور بیاوریم و بومی‌سازی اش کنیم. بنابراین تجربه دنیا را وقتی بررسی می‌کنیم و دانش اقتصاد بازار دانشگاه‌ها و مراکز آکادمیک را بررسی می‌کنیم، باید اول مشخص شود بازارمان چه شکلی است. بازار بیمه ما دارای سی و یک تولید کننده است که یک تولیدکننده سهم بالایی دارد، در دنیا به این وضع می‌گویند بازار رهبری قیمت. ساختار این بازار کاملا مشخص است. بنابراین برای این ساختار بازار باید قاعده و مقرره نوشته شود. ما نمی‌توانیم مقرره و قاعده‌ای را بنویسیم برای بازاری که ساختارش رقابت کامل نیست و بخواهیم با رویکرد رقابت کامل در آن کار کنیم. این تناقض ایجاد می‌شود.

مدیرعامل بیمه دانا ادامه داد: در صنعت بیمه چهار شرکت کار می‌کردند، بازار کاملا انحصاری بود و بازار انحصار قواعد و مقرره خودش را دارد، نظام کنترل خودش را دارد، در بازار انحصاری می‌گوید تولید کننده، شما به این قیمت بفروش، ما به التفاوتش را می‌دهم. حاکمیت می‌آید ورود پیدا می‌کند ابزار نظارتی بازار انحصار با این بازار کاملا فرق می‌کند! چه اشتباهی در صنعت بیمه اتفاق افتاده؟ زمانی که پایه‌گذاری شده در صنعت بیمه به نظر دوستان بازار دیگر رقابتی شده یعنی یک حلقه مفقوده‌ای در بازار صنعت بیمه دیده نشده! آن حلقه مفقوده بازار رهبری قیمت بوده! بازار رهبری قیمت قواعد و مقررات خاص خودش را دارد.

او ادامه داد: کسانی که قاعده، مقرره و قوانین حاکم بر این صنعت را نوشته‌اند، نگاهشان این بود که بازار رقابتی شده، ما نرخ‌ها را آزاد می‌کنیم، ما می‌آییم نظارت را از حالت نرخی بر می‌داریم و به سمت نظارت مالی می‌رویم، پس، بازار رقابتی است! خب این اشتباه شکل گرفته، چون بازار را با نگاه رقابتی دیده‌اند، قاعده و مقرره را بر اساس نظام رقابتی نوشته‌اند. نایب رئیس هیات مدیره بیمه دانا دربخش دوم صحبت هایش به برنامه‌های توسعه‌ای بیمه دانا پرداخت و گفت: نوآوری، آینده‌پژوهی و فناوری‌های نوین در فضای دیجیتال از راهبردهای اصلی سند راهبردی این شرکت است. وی گفت: بیمه دانا به عنوان اولین بیمه تخصصی اشخاص و زندگی در صنعت بیمه کشور و دارا بودن بیش از ۴۵ میلیون نفر سهامدار به واسطه سهم ۵۵ درصدی سهام عدالت از شرکت بیمه دانا، علاوه بر گسترش چتر بیمه در بین آحاد جامعه از طریق ارائه طرح‌ها و محصولات جدید، با اولویت اقشار متوسط و کم‌درآمد جامعه که عمدتاً در مجموعه سهامداران سهام عدالت قرار دارند، رسالت مهمی را نیز در گام دوم انقلاب که زمینه‌ساز ایجاد تمدن نوین اسلامی است، در حوزه‌های مورد تاکید مقام معظم رهبری بر عهده خواهد داشت که در سند راهبردی خود طراحی و برنامه‌ریزی کرده است.

دکتر کاردگر، بهره‌مندی از ظرفیت‌های مهم کشور، رشد اخلاق و معنویت، علم و پژوهش و مردمی کردن اقتصاد کشور را از سرفصل‌های اصلی سند راهبردی عنوان و تاکید کرد: توجه به ظرفیت سرمایه انسانی، اولویت اول بیمه دانا است. هدف ما ظرفیت‌سازی حداکثری از فرصت‌ها و فضاهای متکثر بیمه‌ای در کشور با هدف توسعه بازار بزرگ ملی و اقتصاد بزرگ کشور است.

محورهای مهم سند راهبردی

مدیرعامل بیمه دانا، توسعه بیمه‌های زندگی را یکی از راهبردهای مهم سند راهبردی شرکت دانست و با اشاره به اینکه بیمه‌های زندگی موتور پیشران تحول صنعت بیمه و مردمی کردن اقتصاد محسوب می‌شود، افزود: طراحی و تدوین بسته‌های فراگیر بیمه‌های زندگی برای جامعه هدف، برنامه‌ریزی و سیاستگذاری تحولگرا بر مبنای نگرش توسعه‌ای در حوزه بیمه زندگی و طراحی روش‌های نوین عرضه بیمه‌های زندگی در ایجاد نظام تامین مالی پایدار و درون‌زا مبتنی بر توسعه بخش حقیقی اقتصاد، از محورهای این سند راهبردی است. وی، بیمه‌های زندگی را ابزار تامین مالی بخش حقیقی اقتصاد دانست و اظهار کرد: طی بررسی‌های انجام شده در ۳۹ کشور، نتایج حاکی از این بود که ساختار مالی بر رشد کشورهای توسعه یافته اثر معناداری ندارد و فقط بر رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه و نوظهور اثر معناداری می‌گذارد. به عبارت دیگر عملکرد بخش حقیقی در کشورهای در حال توسعه و نوظهور در نظام مالی بازارمحور بهتر از نظام مالی بانک‌محور است. به علاوه توسعه مالی بر رشد اقتصادی تمام کشورها اثر مثبت و معناداری دارد که این اثر در کشورهای در حال توسعه و نوظهور بیشتر از کشورهای توسعه یافته است. دکتر کاردگر افزود: درکشورهای توسعه یافته، بخش‌های مالی و حقیقی ارتباط معناداری با یکدیگر دارند. به خصوص بخشی از فعالیت‌های مالی که به تجهیز منابع و هدایت آن به سوی طرح‌های سرمایه‌گذاری می‌پردازد، تاثیر بسزایی در رشد بخش حقیقی دارد. دستیابی به رشد بلند مدت و مداوم اقتصادی، نیازمند تجهیز و تخصیص بهینه منابع در سطح اقتصاد ملی است و این مهم بدون کمک بازارهای مالی به سهولت امکان پذیر نیست.

وی در توضیح مطلب افزود: شرایط و ساختار مناسب نظام بیمه‌ای کشور را می‌توان از طریق تامین مالی بخش حقیقی اقتصاد(تولیدواشتغال) توسط سرمایه‌های بیمه‌ زندگی به بازار سرمایه مرتبط کرد و جریان سرمایه‌گذاری‌های هدفمند و نظام‌مندی را برای هم‌افزایی بخش مالی با بخش توسعه‌ای اقتصاد کشور ساماندهی کرد.

اهمیت مطالعات میان رشته ای

مدیر عامل بیمه دانا، مطالعات میان رشته‌ای را از مباحث مورد توجه در حوزه علم و سایر حوزه‌های کاربردی دانست که به طور قابل اعتنایی در حال گسترش است و افزود:. طراحی محصولات بیمه‌ای میان رشته‌ای، مستلزم ایجاد زمینه‌ها و زیرساخت‌های علمی و تحقیقاتی است. بر این اساس در ۳ حوزه اقدام به ایجاد بنیان‌های علمی و عملیاتی معطوف به توسعه طرح‌های میان رشته‌ای بیمه‌ای کردیم که ایجاد بخش تحقیقات میان رشته‌ای در ساختار جدید دفتر پژوهش و توسعه، ارتباط با پژوهشکده بیمه به منظور ایجاد فضای فرصت مطالعاتی اساتید دانشگاهی با رویکرد میان رشته‌ای و نیز تعریف طرح پایان‌نامه‌های ارشد و دکتری و در نهایت طراحی موضوعات میان رشته‌ای در قالب مقالات علمی، از جمله حوزه‌هایی است که برخی از آن‌ها به سمینار بیمه و توسعه ارسال شده است.