روی خوش بارش‏‏‌ها به یزد

هر چند که استا‌‌‌ن‌‌‌هایی همچون سیستان و بلوچستان در نتیجه این بارندگی‌‌‌ها همچنان با مشکلات سیل و روان‌آب دست و پنجه نرم می‌کنند ولی مردم یزد با وجود برخی آبگرفتگی‌‌‌ها و نشست‌‌‌های خیابان‌‌‌ها و کوچه‌‌‌ها کمتر مشکل داشته و امیدوار هستیم حداقل در تابستان امسال، کمتر با مشکل کم‌آبی مواجه شویم. در خصوص آخرین وضعیت بارندگی‌های اخیر در اردیبهشت، کارشناس پیش‌بینی اداره کل هواشناسی یزد با اشاره به بارش ۹۹.۳ میلی‌متر باران طی هفت روز ابتدای این ماه گفت: در این مدت میزان بارندگی‌‌‌ها در گل‌‌‌افشان، همیجان و قطروم هم به ترتیب ۸۵.۸، ۸۱.۶ و ۸۱.۵ میلی‌متر بوده است. سیدعباس میرحسینی افزود: همچنین در اسلامیه ۸۱.۵، دره شیرسانیج ۷۶.۹، دربید ۷۴.۲، پرک ۷۴، هامانه ۶۹، ده بالا (توده) ۶۹، خضرآباد ۶۱.۵، بهاباد ۶۰.۶، آسفیج ۵۹.۵، ده بالا (آمحسن) ۵۹، طزرجان ۵۸.۴، خودسفلی ۵۷ و منشاد ۵۶.۶ میلی‌متر باران گزارش شده است.

وی ادامه داد: همچنین در قوام‌‌‌آباد ۵۲.۷، کوشک ۴۹.۵، سلطانب سانیج ۴۸.۵، چاه متک ۴۸.۱، کذاب ۴۶.۹، بروئیه ۴۴.۵، بنادک سادات ۴۲.۸، خویدک ۴۲، سخوید ۳۹.۷، خمسیان ۳۹ و مهریز ۳۷.۸ میلی‌متر باران به ثبت رسید. درباره بارندگی‌‌‌های بالا در شهرستان تفت، شیرغلامی، رئیس گروه توسعه هواشناسی کاربردی اداره کل هواشناسی استان یزد، بارش باران در این شهرستان را طی ۲۷ سال گذشته بی‌‌‌سابقه اعلام کرد و گفت: این بارندگی‌‌‌ها از سال ۷۶ تاکنون در این شهرستان بی‌‌‌سابقه بوده است. به گفته وی، همچنین در ۲۴ ساعت گذشته در خرانق ۱۲.۳، دره زرشک ۶.۵، دربید ۵.۸، بنادکوک دیزه ۳، باجگان ۱.۵ و قطروم ۱.۵ میلی‌متر باران گزارش شده است. مدیرعامل شرکت آب منطقه‌‌‌ای یزد هم درباره وضعیت بارندگی‌‌‌های امسال گفت: در سال آبی جاری یعنی از ابتدای مهرماه ۱۴۰۲ تا امروز، ۱۰۹.۵ میلی‌متر بارندگی در استان یزد داشتیم که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۸.۶‌درصد و نسبت به متوسط دوره آماری بلندمدت ۲۷.۲‌درصد افزایش داشته است.

جواد محجوبی افزود: این در حالی است که متوسط بارندگی کشور ۱۹۰ میلی‌متر بوده و استان یزد به لحاظ بارندگی رتبه ۲۷ را بین ۳۱ استان داشته است. وی با اشاره به تاثیر بارش باران بر کاهش برداشت از سفره‌‌‌های زیرزمینی تصریح کرد: این بارش‌‌‌ها سبب پر شدن چشمه‌‌‌ها و قنوات می‌شود، اما نباید انتظار داشت که سبب بالا آمدن دائمی سطح آب شود. رئیس هیات‌مدیره شرکت سهامی آب منطقه‌‌‌ای یزد ادامه داد: با وجود بارندگی‌‌‌های خوبی که اتفاق افتاده به دلیل افت بالای کسر حجم مخازن تجمعی، اثرات این بارش‌‌‌ها به صورت موقت است. محجوبی گفت: در استان یزد ۲۵ پروژه تغذیه مصنوعی با حجم ۲۷ میلیون مترمکعب وجود دارد که علاوه بر کنترل سیلاب، تغذیه مصنوعی سفره‌‌‌های آب زیرزمینی را انجام می‌دهد. وی در عین حال بر لزوم حفاظت و صیانت از سفره‌‌‌های آب زیرزمینی و جلوگیری از برداشت‌‌‌های بی‌‌‌رویه از آبخوان‌‌‌ها و اجرای برنامه سازگاری با کم‌آبی تاکید کرد.

البته بارندگی‌‌‌های تا این حجم که فقط در هفت روز در یک شهرستان استان یزد حدود ۱۰۰ میلی‌متر بارندگی را شاهد باشیم خسارت‌‌‌هایی به برخی زیرساخت‌ها همچون جاده‌ها به دنبال داشته و موجب شده در سطح شهرهایی همچون یزد برخی از چاه‌‌‌های فاضلاب، چاه‌‌‌های جذبی عمومی، قنات‌‌‌های قدیمی و دیوار‌‌‌های فرسوده در محلات مختلف از جمله ایرانشهر، میدان امام حسین، خیرآباد، عیش‌‌‌آباد، بلوار آزادگان و بلوار دهه فجر فرو ریخته و سبب ایجاد فروچاله شود. درباره وضعیت خسارت‌‌‌ها هم مدیرکل بحران استانداری یزد گفت: خوشبختانه خسارات این بارندگی‌‌‌ها کم بود و بیشترین خسارات در بخش راه، به دلیل گستردگی بارش‌‌‌ها گزارش شده است. علی ملک‌‌‌زاده با بیان اینکه تاکنون خسارت به ۲۱ رشته قنات گزارش شده است، افزود: در بخش منابع طبیعی ۲‌هزار و ۲۰۰ سازه آبی و خاکی داشته‌‌‌ایم که ۳۰‌درصد از این سازه‌‌‌ها آبگیری کامل شده که برای تغذیه سفره‌‌‌های زیرزمینی از این آب‌‌‌ها استفاده می‌شود.

مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان یزد هم درباره بازسازی کامل راه‌‌‌های آسیب‌‌‌دیده گفت: چند روز بارندگی اخیر بسیاری از محورهای استان را تحت‌تاثیر قرار داد و عمده خرابی‌‌‌ها و خسارت برای شبکه راه‌‌‌های استان، مربوط به آب‌‌‌شستگی شانه راه‌‌‌ها،  آسیب دیدن ابنیه فنی و آب‌‌‌روهای راه‌‌‌ها بوده است. محمد رستگاری افزود: بر اثر بارندگی اخیر محور یزد - دربید بیشترین آسیب را دیده و تقریبا سه کیلومتر از این جاده به طور کامل تخریب شده است و محورهایی همچون اردکان- هامانه، مهریز به انار، محورهای روستایی بهاباد از جمله ده‌‌‌جمال، کمکوئیه، ترکان و ببروئیه و همچنین محور یزد - خضرآباد و محور روستایی چاه‌‌‌متک اردکان آسیب جدی دیده‌‌‌اند. به گفته وی، با توجه به کمبود شدید نیروی انسانی در حوزه راهداری و با توجه به امکانات موجود، بازسازی و ترمیم کامل راه‌‌‌ها حدود ۶ ماه برآورد می‌شود.