شماره روزنامه ۶۰۰۹
|

  • وزیر جنگ اقتصاددان

    دنیای اقتصاد: ولادیمیر وی.پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، روز یکشنبه وزیر دفاع خود را با یک اقتصاددان جایگزین کرد و تیم امنیت ملی خود را برای اولین‌بار از زمان حمله او به اوکراین به لرزه درآورد و عزم خود را برای قرار دادن تلاش‌های جنگی روسیه بر پایه‌های اقتصاد پایدار نشان داد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، پوتین، سرگئی کی.شویگو را در داخل حلقه خود نگه داشت و او را به‌عنوان رئیس شورای امنیت ملی در کنار خود خواهد داشت؛ موقعیتی که شویگو را در نزدیکی پوتین باقی خواهد نگه داشت, اما با اختیارات مستقیم کمتری در کابینه حضور خواهد داشت.
  • بازگشت جنگ به شمال غزه

    دنیای اقتصاد: درحالی‌که ارتش اسرائیل فشارها را بر آنچه آخرین پایگاه حماس در غزه می‌نامد افزایش داده است، جنگ روز یکشنبه در نقاط دیگر این منطقه به هشدارهایی منجر شد که شبه‌نظامیان حماس ممکن است برای مدت طولانی به‌عنوان یک نیرو باقی بمانند. هر دو طرف روز یکشنبه گفتند، نبرد زمینی نزدیک بین رزمندگان حماس و سربازان اسرائیلی در بخش‌هایی از شمال غزه جریان داشت؛ حتی درحالی‌که توجه جهان عمدتا بر شهر جنوبی رفح متمرکز شده بود، جایی که اسرائیل در هفته گذشته عملیات نظامی را تشدید کرد.
  • بی‌اعتمادی فزاینده ارتش و انصاف

    دنیای‌اقتصاد: ژنرال عاصم منیر، فرمانده ارتش پاکستان، رک و پوست‌کنده بود. منیر خطاب به مقامات ارتش در جریان بازدید از پادگان لاهور در ۹مه گفت: «هیچ سازش یا معامله‌ای با برنامه‌ریزان و معماران این فصل تاریک در تاریخ ما وجود ندارد.» منیر به وقایع ۹مه۲۰۲۳ اشاره می‌کرد؛ زمانی که پاکستان پس از دستگیری عمران‌خان، نخست‌وزیر سابق، در حین حضور در دادگاه عالی اسلام‌آباد برای رسیدگی به پرونده فساد، خشونت و سرکوب متعاقب آن را آغاز کرد. «عابد حسین» در گزارش ۱۳مه در الجزیره نوشت، هزاران تن از کارگران حزب «تحریک انصاف پاکستان» (PTI) با هجوم به خیابان‌ها در شهرهای مختلف به دستگیری خان واکنش نشان دادند و خواستار آزادی فوری او شدند و دست به خرابکاری‌هایی زدند که بر اساس آن ساختمان‌های دولتی و تاسیسات نظامی هدف قرار گرفتند. حامیان خشمگین در لاهور اقامتگاه یک فرمانده ارشد نظامی را هدف قرار دادند و ساختمان را به آتش کشیدند. گروه دیگری از معترضان به دروازه‌های مقر ارتش پاکستان در راولپندی یورش بردند.
  • شکست جدایی‌طلبان در کاتالونیا

    دنیای‌اقتصاد: در انتخابات روز یکشنبه کاتالونیا حزب حاکم سوسیالیست اسپانیا به پیروزی رسید و احزاب جدایی‌طلب شکست خوردند که کارشناسان آن را ضربه‌ای سنگین به رؤیاهای استقلال‌طلبی برخی در این منطقه ثروتمند شمال شرقی اسپانیا دانستند. به گزارش «رویترز»، سوسیالیست‌ها به رهبری سالوادور ایلا ۴۲کرسی از پارلمان دارای ۱۳۵کرسی را تصاحب کردند؛ درحالی‌که حزب جدایی‌طلب تندروی «خونتس» با ۳۵کرسی در جایگاه دوم قرار گرفت، و حزب جدایی‌طلب میانه‌روی «اسکوئرا رپوبلیکانا کاتالونیا» (ئی‌.آر.سی) که هم‌اکنون رهبری دولت در این ایالت را بر عهده دارد، تنها ۲۰کرسی به‌دست آورد.
  • سرمایه‌داری علیه دموکراسی

    شری برمن/استاد علوم سیاسی در دانشگاه کلمبیا ترجمه: محمدحسین باقی
    دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده، برای برنده شدن در دور دوم ریاست‌جمهوری باید همچنان رای‌دهندگان طبقه کارگر را جذب کند؛ هم آنانی که به اولین پیروزی او در سال۲۰۱۶ کمک کردند و تقریبا دومین پیروزی را در سال۲۰۲۰ به او دادند. افراد این دسته اکثریت رای‌دهندگان واجد شرایط را در سراسر کشور تشکیل می‌دهند و حتی درصد بیشتری از رای‌دهندگان را در ایالت‌های مردد اما مهمِ میشیگان، پنسیلوانیا و ویسکانسین تشکیل می‌دهند. دور شدن آمریکایی‌های کمتر تحصیل‌کرده و کمتر مرفه از حزب دموکرات با ترامپ آغاز نشد. در واقع، موفقیت ترامپ درباره این گروه‌ها به‌عنوان اوج یک فرآیند طولانی درک شد که مفسران آن را «وارونگی طبقاتی سیاست آمریکا» توصیف کرده‌اند که در آن اکثر نیروهای حرفه‌ای در حال حاضر از دموکرات‌ها و تعداد بیشتری از طبقه کارگر از جمهوری‌خواهان حمایت می‌کنند.
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    با استفاده از استدلال «پل براناگان» و «ریچارد گویلیانوتی» مبنی بر اینکه تلاش قطر برای افزایش نفوذش از طریق قدرت نرم با میزبانی جام جهان ۲۰۲۲ منجر به «ناتوانی نرم» شده است –به‌دلیل انتقاداتی که به آن وارد شد- می‌توان ادعا کرد که نقش رو به افول الجزیره را باید به‌عنوان «ناتوانی نرم» نیز در نظر گرفت؛ زیرا روشن نیست که چگونه می‌توان ابتکارات قدرت نرم را که در واقع انتقاد و همچنین نفوذ را به همراه داشته است، اندازه‌گیری کرد. در نتیجه، این مطالعه به بحث درباره محدودیت‌های تبیین قدرت قطر به‌عنوان قدرت هوشمند -ترکیبی از قدرت سخت و نرم- کمک می‌کند.
  • عقب‌نشینی آمریکا درمورد اسرائیل

    دنیای اقتصاد: وزارت امور خارجه آمریکا روز جمعه به کنگره گفت که دولت بایدن معتقد است که اسرائیل به احتمال زیاد استانداردهای بین المللی را در حمایت «نکردن» از غیرنظامیان در غزه نقض کرده، اما موارد خاصی را پیدا نکرده است که توقف کمک‌های نظامی را توجیه کند. «مایکل کراولی» در گزارش ۱۱مه در نیویورک‌تایمز نوشت، در دقیق‌ترین ارزیابی دولت از رفتار اسرائیل در غزه، وزارت امور خارجه در گزارشی کتبی گفت که اسرائیل «دانش، تجربه و ابزار لازم را برای اجرای بهترین شیوه‌ها برای کاهش آسیب غیرنظامیان در عملیات نظامی خود دارد.» اما این وزارتخانه افزود که «نتایج روی زمین، از جمله تلفات غیرنظامیان، پرسش‌های اساسی را درباره اینکه آیا نیروهای دفاعی اسرائیل به اندازه کافی از این ابزارها استفاده می‌کنند یا خیر، ایجاد می‌کند.» با این حال، این گزارش که در برخی قسمت‌ها دارای تضاد بود، می‌گوید که ایالات متحده هیچ مدرک محکمی درباره نقض‌های اسرائیل ندارد.
  • معامله دانشگاه‌ها با دانشجویان

    دنیای اقتصاد: دانشگاه‌هایی که معترضان در آنها چادر زدند، ساختمان‌ها را اشغال کردند و صدها نفر هم دستگیر شدند، این هفته با آزمون دیگری روبه‌رو هستند: «فارغ‌التحصیلی.» به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، برخی از دانشگاه‌هایی که بیشترین آشفتگی را درباره جنگ غزه تجربه کرده‌اند، از جمله «کال پُلی هومبولت»، کالج امرسون، دانشگاه تگزاس، آستین و دانشگاه کالیفرنیا، برکلی، تلاش خواهند کرد تا مراسم شروع فارغ‌التحصیلی را بدون اختلالات عمده برگزار کنند. سخنرانان مراسم فارغ‌التحصیلی ممکن است تبدیل به یک معضل بالقوه برای دانشگاه‌ها شوند؛ به‌طوری‌که نویسنده، کولسون وایتهد پس از دستگیری در دانشگاه ماساچوست، از تدریس در دانشگاه ماساچوست کناره‌گیری کرد و حالا قرار است سخنران مراسم باشد و جری سینفلد، کمدین که حمایت پرشور وی از اسرائیل در برخی محافل تفرقه‌افکن شده، قرار است یکشنبه در دانشگاه دوک ظاهر شود.
  • مجارستان؛ اسب تروای چین در اروپا

    دنیای‌اقتصاد: شی جین‌پینگ، رهبر چین نوشیدنی خوبی در کاخ الیزه پاریس دریافت کرد و در بلگراد توسط صرب‌هایی که پرچم‌های چین را به اهتزاز درمی‌آوردند، تشویق شد؛ البته بیشتر آنها کارمندان دولتی بودند که با اتوبوس به محل استقبال آورده شده بودند. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، زمانی که او مجارستان را در روز جمعه در پایان یک تور ۶روزه اروپایی ترک کرد، ابرهایی که بر سر روابط کشورش با غرب سایه انداخته، حداقل از دیدگاه چین تا حدی از تیر‌گی‌اش کاسته شده بود.
  • چرا مصر گذرگاه رفح را باز نمی‌کند؟

    دنیای‌اقتصاد: همین چند هفته پیش، اسرائیل تحت فشارهای بین المللی فوق‌العاده برای پاسخ به هشدارهای مربوط به قحطی قریب‌الوقوع در نوار غزه، اقدامات جدیدی را برای افزایش کمک‌های بشردوستانه اعلام کرد. اما مقامات می‌گویند که پس از تهاجم نظامی اسرائیل به شهر رفح، جریان کمک‌ها تقریبا به‌طور کامل متوقف شد؛ ابتدا از سوی اسرائیل بسته و سپس توسط مصر محدود شد. مقامات امداد هشدار دادند که موارد ضروری مانند غذا و دارو به‌طور خطرناکی رو به اتمام است و تهدیدی برای بدتر شدن یک بحران انسانی وخیم است. «همیش یانگ»، هماهنگ کننده ارشد اورژانس یونیسف در نوار غزه، روز جمعه گفت: «من هرگز در موقعیتی به این ویرانگری، پیچیدگی یا هرج و مرجی نبوده‌ام.»
  • شکاف فزاینده دو متحد

    دنیای اقتصاد: سیاستمداران اسرائیل روز پنج‌شنبه اعلام کردند که تهدید پرزیدنت بایدن مبنی بر توقف ارسال تسلیحات بیشتر در صورت حمله گسترده ارتش به مناطق پرجمعیت رفح در جنوب غزه، آنها را منصرف نخواهد کرد. اظهارات آنها با تحقیر و گاهی اهانت به موضع دولت بایدن همراه بود که شکاف گسترده بین اسرائیل و ایالات متحده را بر سر جنگ و چشم‌انداز تهاجم گسترده به رفح آشکار ساخت. این مذاکرات در حالی انجام شد که مذاکرات سطح بالا با هدف دستیابی به آتش بس و آزادی گروگان‌ها در بحبوحه خشم برخی از شرکت‌کنندگان درباره تهاجم نظامی نیروهای اسرائیلی به رفح از مسیر خارج شد.
  • نطق بایدن علیه اسرائیل

    دنیای اقتصاد: جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده روز چهارشنبه اذعان کرد که از بمب‌های آمریکایی برای کشتن غیرنظامیان فلسطینی استفاده شده است و هشدار داد که اگر اسرائیل حمله طولانی‌مدت به جنوب غزه داشته باشد، ایالات متحده از ارائه برخی تسلیحات خودداری خواهد کرد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، جو بایدن از تندترین زبان خود تا به امروز برای جنگ هفت‌ماهه استفاده کرد؛ اما ایالات متحده همچنان امنیت اسرائیل را از جمله سیستم دفاع موشکی گنبد آهنین و «ارتقای قابلیت‌های اسرائیل برای پاسخ به حملاتی» مانند آنچه ایران در آن انجام داد، تضمین می‌کند. رئیس‌جمهوری آمریکا پیش‌تر ارسال ۳۵۰۰بمب را در هفته گذشته به‌دلیل نگرانی از استفاده از آنها در حمله بزرگ به رفح متوقف کرد.
  • جهان چندقطبی چینی

    دنیای‌اقتصاد: شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهوری چین، پس از بازدید از فرانسه، صربستان و مجارستان، سفر پنج‌روزه خود به اروپا را به پایان رساند؛ جایی که وی دیدگاه پکن را درباره جهان چندقطبی تبلیغ کرد و درباره تجارت، سرمایه‌گذاری و جنگ روسیه در اوکراین گفت‌وگو کرد. به گزارش الجزیره، در فرانسه، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، شی جین‌پینگ را با هدایایی از بطری‌های لوکس و سفر به مکان دوران کودکی در کوه‌های پیرنه پذیرفت؛ درحالی‌که در صربستان، الکساندر ووچیچ، رئیس‌جمهور استقبال باشکوهی ترتیب داد و جمعیتی متشکل از ده‌ها هزار نفر را در مقابل کاخ ریاست‌جمهوری صربستان گرد هم آورد که شعار «چین، چین» سر دادند و پرچم‌های چین را به اهتزاز درآوردند.
  • چشم‌اندازی برای آتش‌بس نیست

    دنیای‌اقتصاد: برای درک آنچه اکنون در خاورمیانه در حال رخ دادن است، یادآوری «جهش گربه مرده» ممکن است مفید باشد [در امور مالی، به یک بهبود مختصر در قیمت سهام رو به افول به‌کار می‌رود. واژه جهش گربه مرده از این ایده گرفته شده‌ است که «حتی یک گربه مرده نیز هنگامی‌ که از ارتفاع خیلی بلند سقوط کند، پس از به زمین خوردن کمی جهش پیدا می‌کند»]. این استعاره مورد علاقه وزیر امور خارجه اسبق «جیمز بیکر» بود؛ زیرا او در سال۱۹۹۱ در حال رفت و آمد در منطقه بود و سعی می‌کرد درباره یک معامله پیچیده مذاکره کند. بیکر در برابر با هر بازیگر سرکش، تهدید می‌کرد که «گربه مرده» را جلوی در خانه‌شان رها می‌کند. به عبارت دیگر، به دنبال این بود تا مطمئن شود که اگر همه چیز از بین برود، آنها مقصر هستند و توپ در زمین این بازیگران سرکش است.
  • آشتی‌کنان چپ‌ها با کسب‌وکارها

    دنیای‌اقتصاد – گروه اقتصاد بین‌الملل: نتایج قوی حزب کارگر در انتخابات محلی که دوم مه در بریتانیا برگزار شد، در واقع تایید مدل اکونومیست است که پیش‌بینی می‌کند این حزب دولت آینده را تشکیل خواهد داد. سیر تحول در اقبال سیاسی حزب کارگر از زمان برگزاری آخرین انتخابات عمومی با پستی ‌و بلندی زیادی همراه بوده است. دیگر دوران تاختن به شرکت‌های بزرگ سپری شده است. به‌جای آن، رهبر حزب کارگر کی‌یر استارمر و وزیر دارایی دولت در سایه ریچل ریوز، با اتخاذ یک سیاست جدید مدیران شرکت‌های بزرگ را به ‌صرف صبحانه دعوت می‌کنند و از فضیلت و جایگاه کسب سود در تجارت و کسب‌وکار سخن می‌گویند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر