گروه صنعت و معدن: آمار اعلام شده از قطب‌های موفق در جذب سرمایه‌گذاری پیش‌بینی شده براساس تفکیک استان‌ها و پیشرفت فیزیکی در سال ۹۴ بیانگر آن است که از میان استان‌های مورد بررسی در سال گذشته استان‌های فارس، آذربایجان شرقی، بوشهر، مرکزی و خوزستان در طرح‌های با پیشرفت فیزیکی صفر تا ۲۰ درصد بیشترین پیش‌بینی جذب سرمایه‌گذاری را به خود اختصاص داده‌اند.

درخصوص طرح‌هایی که پیشرفت فیزیکی ۲۰ تا ۴۰ درصد داشته‌اند نیز براساس آمار اعلام شده استان‌های خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان رضوی، بوشهر و کرمان بیشترین سرمایه را برای طرح‌های در دست اجرا جذب کرده‌اند. اما در طرح‌هایی که پیشرفت فیزیکی ۴۰ تا ۶۰ درصد داشته‌اند نیز استان‌های اصفهان، بوشهر، کرمان، یزد و مرکزی بیشترین سرمایه را برای طرح‌هایی با این میزان پیشرفت به دست آورده‌اند. درخصوص طرح‌هایی که ۶۰ تا ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته‌اند نیز استان‌های خوزستان، هرمزگان، کرمان، بوشهر و اصفهان بیشترین موفقیت را در پیش‌بینی جذب سرمایه‌گذاری داشته‌اند. درخصوص طرح‌هایی که پیشرفت فیزیکی ۸۰ تا ۹۹ درصد را داشته و در شرف بهره‌برداری هستند نیز استان‌های هرمزگان، بوشهر، مرکزی، اصفهان و آذربایجان شرقی بیشترین جذب سرمایه‌گذاری در سال گذشته را به خود اختصاص داده‌اند.

آمارهای اعلام شده بیانگر آن است که سرمایه پیش‌بینی شده برای طرح‌های با پیشرفت فیزیکی صفر تا ۲۰ درصد در سال ۹۴ برابر با ۵ میلیون و ۲۳۶ هزار و ۴۳۰ میلیارد ریال، برای طرح‌هایی که پیشرفت فیزیکی ۲۰ تا ۴۰ درصد داشته‌اند ۵۸۹ هزار و ۱۵ میلیارد ریال، طرح‌های دارای پیشرفت فیزیکی ۴۰ تا ۶۰درصد برابر با ۴۳۷ هزار و ۶۴۰ میلیارد ریال، درخصوص طرح‌هایی که پیشرفت فیزیکی ۶۰تا ۸۰ درصد داشته‌اند ۳۸۳ هزار و ۴۲۵ میلیارد ریال و برای طرح‌های با پیشرفت فیزیکی ۸۰ تا ۹۹ درصد سرمایه پیش‌بینی شده برابر با ۳۳۲ هزار و ۲۴ میلیارد ریال بوده است. در آمار اعلام شده هرچند طرح‌های با پیشرفت فیزیکی صفر تا ۲۰ درصد بیشترین سرمایه پیش‌بینی شده را به خود اختصاص داده‌اند اما آنچه مسلم است برخی از طرح‌ها در مرحله ابتدایی متوقف می‌شوند و سرمایه پیش‌بینی شده محقق نخواهد شد. اما درخصوص طرح‌هایی که پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰ درصد دارند می‌توان گفت سرمایه پیش‌بینی شده محقق می‌شود.

استان‌های پیشرو

براساس این آمار، پیش‌بینی جذب سرمایه برای استان فارس در این مدت برابر با ۳۶۵هزار و ۳۴۵ میلیارد ریال بوده، برای استان آذربایجان شرقی برابر با ۳۰۶ هزار و ۴۵میلیارد ریال، استان بوشهر ۲۹۸ هزار و ۶۷ میلیارد ریال، استان مرکزی ۲۹۰ هزار و ۵۹۰ میلیارد ریال و استان خوزستان نیز ۲۸۸ هزار و ۳۱۰ میلیارد ریال با پیشرفت فیزیکی صفر تا ۲۰ درصد بوده است. درخصوص طرح‌هایی که پیشرفت فیزیکی ۲۰ تا ۴۰ درصد داشته‌اند نیز براساس آمار اعلام شده پیش‌بینی جذب سرمایه در استان خوزستان ۷۳ هزار و ۵۸۸ میلیارد ریال، استان کهگیلویه و بویراحمد ۷۳ هزار و ۲۷۳ میلیارد ریال، استان خراسان رضوی ۵۷ هزار و ۳۹۹ میلیارد ریال، استان بوشهر ۴۶ هزار و ۹۱۲ میلیارد ریال و استان کرمان ۴۰ هزار و ۴۸۱ میلیارد ریال صورت گرفته است.

همچنین پیش‌بینی جذب سرمایه برای طرح‌های با پیشرفت فیزیکی ۴۰ تا ۶۰ درصد نیز برای استان اصفهان ۵۶ هزار و ۱۷۴ میلیارد ریال، استان بوشهر ۵۳ هزار و ۷۰۱ میلیارد ریال، استان کرمان ۵۳ هزار و ۴۵۴ میلیارد ریال، استان یزد ۳۴ هزار و ۳۴۵ میلیارد ریال و استان مرکزی ۲۳ هزار و ۹۰۵ میلیارد ریال بوده است. اما درخصوص طرح‌هایی که پیشرفت فیزیکی ۶۰ تا ۸۰ درصد دارند نیز پیش‌بینی جذب سرمایه برای استان خوزستان برابر با ۵۹هزار و ۹۳۴ میلیارد ریال، استان هرمزگان ۴۴ هزار و ۲۶۲ میلیارد ریال، استان کرمان ۳۹ هزار و ۹۹۶ هزار میلیارد ریال، استان بوشهر ۳۰ هزار و ۲۱۹ میلیارد ریال و استان اصفهان ۲۸ هزار و ۹۰۸ میلیارد ریال بوده است.

اما درخصوص طرح‌هایی که پیشرفت فیزیکی ۸۰ تا ۹۹ درصدی داشته‌اند نیز پیش‌بینی جذب سرمایه برای استان هرمزگان برابر با ۹۲هزار و ۹۴ میلیارد ریال، استان بوشهر ۳۰ هزار و ۸۸۴ میلیارد ریال، استان مرکزی ۲۵ هزار و ۵۸۳ میلیارد ریال، استان اصفهان ۲۵ هزار و ۳۰ میلیارد ریال و آذربایجان شرقی ۱۹ هزار و ۷۹۵میلیارد ریال صورت گرفته است.

مناطق آزاد پیشرو

در کنار استان‌های مورد بررسی وزارت صنعت، معدن و تجارت ۷ منطقه آزاد تجاری نیز مورد بررسی قرار گرفته‌اند که در میان آنها منطقه آزاد ارس رتبه اول در جذب سرمایه را دارد و سایر مناطق در برخی از بخش‌ها توانسته‌اند سرمایه پیش‌بینی شده را جذب کنند. براساس آمار اعلام شده منطقه آزاد ارس در طرح‌های با پیشرفت فیزیکی صفر تا ۲۰ درصد موفق به پیش‌بینی جذب سرمایه ۲۰ هزار و ۵۴۲ میلیارد ریالی، طرح‌های که پیشرفت فیزیکی ۲۰ تا ۴۰ درصد داشته‌اند سرمایه هزار و ۵۳۲ میلیارد ریالی، در طرح‌هایی که پیشرفت فیزیکی ۴۰ تا ۶۰ درصد داشته‌اند موفق به پیش‌بینی جذب سرمایه ۵۷۱ میلیارد ریالی، طرح‌هایی که پیشرفت فیزیکی ۶۰ تا ۸۰ درصد داشته‌اند پیش‌بینی جذب سرمایه ۲۵۸ میلیارد ریالی و برای طرح‌هایی که ۸۰ تا ۹۹ درصد پیشرفت فیزیکی داشته‌اند ۳۲۴ میلیارد ریال پیش‌بینی جذب سرمایه‌گذاری صورت گرفته است. برخلاف منطقه آزاد ارس در منطقه آزاد اروند پیش‌بینی در جذب سرمایه‌گذاری تنها در طرح‌های با پیشرفت فیزیکی صفر تا ۲۰ درصد، ۴۰ تا ۶۰ درصد و ۸۰ تا ۹۹ درصد صورت گرفته است و برای سایر بخش‌ها پیش‌بینی سرمایه‌گذاری صورت نگرفته است. برای منطقه آزاد انزلی نیز تنها برای طرح‌های با پیشرفت فیزیکی صفر تا ۲۰ درصد پیش‌بینی جذب سرمایه ۲ هزار و ۴۸۲ میلیارد ریالی و برای طرح‌های با پیشرفت ۲۰ تا ۴۰ درصد پیش‌بینی جذب سرمایه ۲۵میلیارد ریالی صورت گرفته است.

اما برای منطقه آزاد چابهار در سال گذشته تنها برای طرح‌های که پیشرفت فیزیکی صفر تا ۲۰ درصد داشته‌اند پیش‌بینی جذب سرمایه ۳۱ میلیارد ریالی صورت گرفته بود. در منطقه آزاد قشم نیز پیش‌بینی جذب سرمایه برای طرح‌هایی که پیشرفت فیزیکی صفر تا ۲۰ درصد داشته‌اند و طرح‌هایی که ۶۰ تا ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته‌اند در نظر گرفته شده است. سرمایه پیش‌بینی شده برای طرح‌های با پیشرفت فیزیکی صفر تا ۲۰ درصد، ۷ هزار و ۲۵۹ میلیارد ریال و برای طرح‌هایی که ۶۰ تا ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته‌اند نیز هزار و ۹۹۷ میلیارد ریال بوده است. اما برای منطقه آزاد کیش نیز پیش‌بینی جذب سرمایه ۱۶۷میلیارد ریالی تنها برای طرح‌های با پیشرفت فیزیکی صفر تا ۲۰ درصد صورت گرفته است. اما درخصوص منطقه آزاد ماکو برای طرح‌هایی که پیشرفت فیزیکی صفر تا ۲۰ درصد داشته‌اند پیش‌بینی جذب سرمایه ۴۶۲ میلیارد ریالی، برای طرح‌های با پیشرفت فیزیکی ۶۰ تا ۸۰ درصدی سرمایه ۲۳ میلیارد ریالی و برای طرح‌های ۸۰ تا ۹۹ درصدی سرمایه ۱۶ میلیارد ریالی در نظر گرفته شده است.

قطب‌های موفق در جذب سرمایه