کشت پاییزه خوزستان منتظر «آب»

دنیای اقتصاد، اهواز، محمد علاف‌پور: معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان با ابراز نگرانی از کمبود آب در حوضه‌های آبی استان گفت: اجرای طرح احیای ۵۵۰هزار هکتاری اراضی کشاورزی که ازجمله مصوبات سفر مقام معظم رهبری به استان بود، درگرو تامین آب است. احد سیاحی با بیان اینکه تاکنون از سوی وزارت نیرو تنها به ۳۱۲ هزار هکتار از اراضی مورد نظر آب تخصیص داده شده است، افزود: برای اجرای کامل این طرح با توجه به کمبود آب با نگرانی‌هایی مواجه هستیم.

وی با اشاره به خسارت‌های وارده به کشاورزان استان در نتیجه عدم کشت به‌دلیل نبود آب کافی گفت: اگر کشاورزان به‌دلیل کمبود آب نتوانند کشت کنند باید برنامه‌ریزی‌های لازم برای پرداخت خسارت به کشاورزان انجام شود اما با یک مدیریت صحیح در حوضه رودخانه‌های استان می‌توان شاهد رونق اقتصادی در استان بود. سیاحی ادامه داد: اعداد و ارقام ارائه شده از میزان ذخیره آب موجود در سدهای استان نشان می‌دهد وضعیت آب استان در فصل زراعی جدید بحرانی نیست.

وی با اشاره به وضعیت کشت پاییزه در استان افزود: با وجودی که بیش از۲۰ روز از آبان ماه گذشته اما به‌دلیل عدم تخصیص آب از سوی سازمان آب و برق خوزستان در برخی از نقاط استان کشاورزان هنوز کشت پاییزه را آغاز نکرده‌اند.

معاون امور عمرانی استانداری خوزستان با اشاره به توافق‌های سازمان آب و برق خوزستان با جهاد کشاورزی استان در خصوص تخصیص آب گفت: براساس این توافقات در حوضه رودخانه کارون و دز تخصیص ۱۰۰ درصدی و در حوضه کرخه و مارون نیز باید تخصیص ۸۰ درصدی آب داده شود.

سیاحی همچنین از سازمان آب وبرق خوزستان خواست آب مورد نیازی را که تاکنون به کانال‌های آبرسانی هدایت نشده، جاری کرده و جهاد کشاورزی خوزستان نیز سریع‌تر مدل مورد نظر و میزان دقیق نیاز آبی پاییزه را به سازمان آب و برق ارائه دهد.

معاون مطالعات پایه و طرح‌های جامع سازمان آب و برق خوزستان نیز در این جلسه گفت: بر اساس اطلاعات هواشناسی استان تا دی ماه امسال، سالی نرمال از نظر بارندگی خواهیم داشت اما در زمستان وضعیت بازندگی‌ها نرمال نخواهد بود. هوشنگ حسونی‌زاده بیان کرد: در حوضه کارون و دز به‌دلیل بارش‌های مناسب و متنوع در سال گذشته ذخایر کافی وجود دارد و تخصیص آب به کشاورزان ۱۰۰ درصد انجام می‌شود.

وی ادامه داد: در حوضه کرخه و مارون نیز با وجودی که میزان بارندگی‌ها در ۵۰ روز گذشته نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۵/۲ برابر افزایش یافته، اما همچنان در تخصیص آب این حوضه‌ها مشکلاتی وجود دارد و سال گذشته نیز تنها ۶۰ درصد تخصیص آب داده شد.

حسونی‌زاده با اشاره به اینکه تمامی آبی که در حوضه کرخه و مارون وجود دارد در استان خوزستان صرف کشاورزی می‌شود، گفت: در سال زراعی جدید میزان آب قابل برنامه‌ریزی در حوضه کرخه یک میلیارد و ۶۸۸ میلیون مترمکعب است که ۴۱۵ میلیون مترمکعب از این میزان به تالاب و تامین آب آشامیدنی شهرستان دشت آزادگان و ۳۰۰ میلیون مترمکعب دیگر به آب آشامیدنی تابستان اختصاص دارد.

معاون سازمان آب و برق خوزستان بیان کرد: حجم باقی مانده آب در حوضه کرخه ۹۵۶ میلیون مترمکعب است که باید برای کشت پاییزه برنامه‌ریزی شود.

حسونی‌زاده با بیان اینکه میزان آورد این دو حوضه آبی نسبت به سال گذشته تغییری نکرده است، گفت: در حوضه مارون نیز ۸۴۰ میلیون مترمکعب آب برای تخصیص به کشاورزی وجود دارد. همچنین در این جلسه رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان با بیان اینکه بارش‌های مهرماه امسال تاثیری در میزان کشت نداشته است، افزود:این بارش‌ها تنها به آماده شدن زمین‌ها برای کشت کمک کرده است.

کیخسرو چنگلوایی بیان کرد: در سه سال گذشته خوزستان با وجود کمبود شدید آب همواره جزو رتبه‌های نخست در تولیدات کشاورزی بوده اما ضرر و زیان‌های بسیاری نیز به‌دلیل کمبود آب داشته‌ایم.

وی ادامه داد: کشاورزان استان دیگر تحمل ضرر بیشتر از این را ندارند و خساراتی که بیمه به کشاورزان می‌دهد بسیار ناچیز است.

مدیر جهاد کشاورزی خوزستان گفت: برخی گزارش‌ها از شهرستان‌ها حاکی است از ابتدای کشت پاییزه تاکنون سازمان آب و برق خوزستان هنوز هیچ آبی به کشاورزان نداده است.

وی ادامه داد: برای ۲۰۰هزار هکتار گندم پایاب حوضه کرخه و مارون باید ۵۰۰ میلیون متر مکعب آب اختصاص داده شود که این اقدام با تاخیر انجام شده و برای تخصیص آب از ابتدای فصل زراعی امسال ۵۰ هزار تن به تولیدات کشاورزی استان خسارت وارد شده است.

چنگلوایی افزود: با هر باران پنج تا شش میلی‌متری دریچه‌های سدها بسته می‌شود درحالی‌که تنها بارندگی با ۱۲ میلی متر و با ۱۰ ساعت بارش می‌تواند برای کشاورزی مفید باشد. وی با اشاره به توافق‌های انجام‌شده با سازمان آب و برق خوزستان در خصوص تخصیص آب گفت: در حوضه کارون و دز معین شد که تخصیص ۱۰۰ درصد و در حوضه کرخه و مارون نیز ۸۰ درصد باشد که اکنون میزان تخصیص در حوضه مارون و کرخه به ۶۰ درصد رسیده است.

رئیس نظام صنفی کشاورزی استان نیز در این جلسه گفت: براساس مصوبه اداره کل بحران استان میزان تعیین شده برای تخصیص آب در حوضه‌های کارون، دز، کرخه و مارون قابل تغییر نیست زیرا این مصوبه به فرمانداران و کشاورزان ابلاغ شده است.

مسعود اسدی بیان کرد: براساس این مصوبه کشاورزان کود و سایر اقلام مورد نیاز خود را خریداری کرده‌اند و در صورت تغییر در میزان آب اختصاص داده شده باید خسارت کشاورزان پرداخت شود.

وی ادامه داد: با کاهش تخصیص آب به کشاورزان دیگر آبی باقی نمی‌ماند که به پایین‌دست استان برسد و کشاورزان شهرهای هویزه که در کشت تابستانه به‌دلیل کمبود آب قادر به کشت نبودند در کشت پاییزه نیز نمی‌توانند کشت کنند.

رئیس نظام صنفی کشاورزی استان خوزستان بیان کرد: اگر سازمان آب و برق خوزستان آب کافی در اختیار کشاورزان قرار ندهد و کشاورزان بار دیگر دچار خسارت شوند جامعه کشاورزی استان از تمامی ابزار‌ها برای اعاده حقوق از دست رفته خود استفاده می‌کنند.