لزوم دسترسی آزاد به اطلاعات

حسین انتظامی

معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد

عموم دست‌اندرکاران رسانه‌ای در دو حوزه حقوقی و رفاهی دغدغه‌های زیادی دارند؛ اینجاست که تشکل‌های مطبوعاتی اهمیت پیدا می‌کنند تا مطالبات هم‌صنفان خود را به صورت متمرکز و هدفمند پیگیری کنند.

برنامه دولت یازدهم کنار کشیدن به نفع صنوف و تشکل‌های مطبوعاتی است. ما وقتی می‌گوییم به سمت دولت حداقلی حرکت می‌کنیم؛ یعنی باید پایبند به حقوق تشکل‌های صنفی باشیم. البته ماموریت‌های حاکمیتی را نمی‌توان واگذار یا کتمان کرد.

همه باید کمک کنیم تا نوعی پختگی ایجاد شود و نهادهای صنفی و تشکل‌های مطبوعاتی ما بدون حاشیه به‌کار خود ادامه دهند. برای تحقق این هدف ابتدا نیاز به برقرار شدن مناسبات دموکراتیک واضح و روشن است.

هرچه این نهادهای مطبوعاتی غیرسیاسی‌تر شوند، بهتر می‌توانند به هدف خود که حل مشکل حقوقی و رفاهی هم‌صنفان خود است؛ سرانجام بخشند، در غیر این صورت سیاسی بودن برچسب و بهانه‌ای می‌شود تا از اقدامات آنها جلوگیری شود و عملا روزنامه‌نگاران مبدل به کیسه‌شن‌های مورداستفاده در جنگ‌های خیابانی می‌شوند.

منظور ما غیرسیاسی شدن تمام و کمال نیست، بلکه می‌توان به کمک روش‌های میثاقی و عهد و پیمانی که خود رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران به آن پایبند خواهند بود؛ در تشکل‌ها بهترین نقش‌آفرینی را ایجاد کنند.

باید سیاست‌هایی را دنبال کنیم که به نفع رسانه‌ها و روزنامه‌ها باشد و پیگیری و به سرانجام رساندن مسائلی مانند معافیت‌های مالیاتی رسانه‌ها، بیمه خبرنگاران و... مهم‌ترین برنامه‌هایی است که باید در فضای غیرپوپولیستی نهایی و اجرایی شود.

دسترسی آزاد به اطلاعات نیز از جمله مهم‌ترین موضوعاتی است که باید محقق شود و دولت این برنامه را در دستور کار خود دارد. حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در تمام جلسات هیات نظارت بر مطبوعات نشان‌دهنده اهمیت دادن وزیر به مقوله مطبوعات است و امیدواریم با به سرانجام رسیدن برنامه‌هایی که مدنظر وزارتخانه و همکاران است؛ بستر مناسبی برای فضای مطبوعات کشور فراهم شود.