پیگیری تکمیل زنجیره فولاد در خوزستان

دنیای اقتصاد - اهواز - محمد علاف‌پور: معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس هیات عامل ایمیدرو گفت: آینده کشور در گرو توسعه و تولید است و با توجه به بیانات مقام معظم رهبری در باب تولید و اشتغال، هم دولتی‌ها و هم ملت باید در این مسیر فعالیت کنند.

مهدی کرباسیان اظهار کرد: آینده کشور به توسعه و اشتغال وابسته است و کشور باید جایگاه خود را در افق ۱۴۰۴ به عنوان قدرت منطقه حفظ کند که این مساله تنها با تعامل، هماهنگی، استفاده از ظرفیت‌های داخلی و ارتباط با جهان امکان‌پذیر است.وی با بیان اینکه وقتی طرحی صنعتی راه‌اندازی می‌شود، یعنی اشتغال و تولید ایجاد خواهد شد و این مساله توقف‌ناپذیر خواهد بود، تصریح کرد: در سال ۹۲ در ابتدای دولت یازدهم، ‌ طرح فولاد شادگان غیرفعال بود اما اکنون افراد بسیاری در آن مشغول به‌کار هستند و شاهد افتتاح فاز اول این کارخانه هستیم.

وی اظهار کرد: در بخش آهن اسفنجی کارخانه فولاد شادگان ۱۷۰ نفر فعال هستند که ۷۰درصد از آنها جوانان شادگانی‌اند و راه‌اندازی این کارخانه به معنای اشتغال دائم است.کرباسیان با بیان اینکه قرار است این طرح توسعه پیدا کند تا به تولید ۸۰۰ هزار تن شمش فولادی برسد، افزود: با پیگیری‌هایی که انجام می‌گیرد، ظرفیت تولید این کارخانه در افق ۱۴۰۴ به حدود ۴ میلیون تن می‌رسد.وی افزود: شهرک صنعتی شادگان باید فعال شود، زیرا فولاد به‌تنهایی اشتغال وسیعی ندارد و صنایع پایین‌دست هستند که اشتغال وسیعی ایجاد می‌کنند. تکمیل زنجیره فولاد یک موضوع بسیار مهم است که باید در خوزستان پیگیری شود؛ زیرا یکی از نکات مهم در استان دسترسی به دریا و وجود انرژی فراوان است.

کرباسیان در ادامه با اشاره به اینکه یکی از مبانی توسعه کشورها، میزان مصرف فولاد از سوی مردم است، افزود: اکنون سرانه مصرف فولاد برای هر نفر حدود ۲۱۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم است که پیش‌بینی می‌کنیم در افق ۱۴۰۴، هر نفر ایرانی بیش از ۳۵۰ کیلوگرم فولاد مصرف داشته باشد که این موضوع با سرمایه‌گذاری و تولید محقق می‌شود و نمی‌توان به تنهایی کار را با شعار پیش برد.وی درباره ایجاد بخش فولادسازی کارخانه فولاد شادگان اظهار کرد: باید در ۱۸ ماه آینده، فولادسازی کارخانه شادگان فعال شود تا اقدامی پایدار باشد. کارخانه احیای مستقیم به روش ایرانی (Persian Reduction/ PERED) اولین طرح ایرانی ما است. ایران از نظر آهن اسفنجی و تولید آن در دنیا اول است و دلیل آن وجود منابع و معادنی است که خداوند در اختیار کشور قرار داده است.

کرباسیان گفت: طرح‌های فولادی که تاکنون در کشور ایجاد شده، با مدل میدرکس اجرا شده‌اند که ژاپنی‌ها آن را به کشور وارد کرده‌اند، اما طرح آهن اسفنجی در فولاد شادگان، نخستین طرح با مدل ایرانی است که در کشور به بهره‌برداری رسیده است.وی افزود: تفاوت مدل «میدرکس» با «پرد» در استفاده کمتر از آب و انرژی در طرح «پرد» است؛ همچنین از نظر کیفیت نیز تولیدات مدل «پرد» از کیفیت بهتری برخوردار است.کرباسیان اظهار کرد: در سال ۹۵ بیش از ۶میلیون و ۸۰۰ هزار تن فولاد صادر کردیم و توانستیم رکورد صادرات را در کشور بزنیم. در سال ۹۴ نیز بیش از چهار میلیون تن فولاد صادر کردیم، این در حالی است که میزان صادرات در سال ۹۱ حدود ۲۰۰ هزار تن بود.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: تولید فولاد از ۲۲ میلیون تن ظرفیت در سال ۹۵، به بیش از ۳۰ میلیون تن رسیده و رفتن به سمت بازارهای صادراتی به معنای رقابت با اروپا و چین است. وی تصریح کرد: با توجه به موضوع جلوگیری از خام‌‌فروشی طی چهار سال گذشته توانستیم توازن تولید فولاد را در کشور برقرار کنیم. در گذشته واردکننده گندله و کنسانتره بودیم، اما اکنون در کنسانتره ۵۴ درصد و در گندله ۴۵ درصد افزایش تولید داریم و در این سال‌ها توانسته‌ایم توازن فولاد را در کشور محقق کنیم. کرباسیان گفت: از هفت طرح فولادی که در دولت یازدهم قول داده بودیم فعال کنیم، دومین طرح را افتتاح کردیم؛ همچنین در خرداد و تیر امسال سه کارخانه دیگر نیز به بهره‌برداری می‌رسند و پیش‌بینی می‌کنیم هر هفت طرح تا پایان سال افتتاح شوند.

فولاد شادگان باب خیری برای طرح‌های دیگر

استاندار خوزستان نیز گفت: نخستین طرحی که در سال ۹۶ راه‌اندازی شده، فولاد شادگان است که امیدواریم باب خیری برای افتتاح طرح‌های دیگر در استان بوده و خوزستان مانند همیشه منشأ تولید در کشور باشد.غلامرضا شریعتی اظهار کرد: انتظار داریم با کمک مسوولان استانی و وزارت صنعت بتوانیم منشا خیری برای استان باشیم زیرا خوزستان در زمان هشت سال دفاع مقدس تمام زیرساخت‌ها و امکانات خود را برای پشتیبانی از کشور گذاشت و باید اکنون تلاش ما برای مردم این استان باشد.

وی افزود: زیبنده استان نیست که خیل عظیم افراد تحصیل‌کرده بیکار در استان وجود داشته باشد و انتظار داریم با سرمایه‌گذاری‌های زیرساختی در استان زمینه را برای تولید و اشتغال بیشتر فراهم کنیم. شریعتی تصریح کرد: شهرک صنعتی شادگان، شهرک موفقی در این چند سال نبوده اما با افتتاح فولاد شادگان و پس از آن راه‌اندازی صنایع پایین‌دستی فولاد، امیدواریم شاهد آن باشیم تا این شهرک نیز رونق پیدا کند. وی ادامه داد: فولاد شادگان می‌تواند نقشی راهبردی در این زمینه ایفا کند تا زمینه برای ایجاد اشتغال مولد در شادگان مهیا شود؛ باید با ایجاد اشتغال غیرمستقیم برای حل مشکل بیکاری تلاش کرد.شریعتی اظهار کرد: انتظار داریم بخش فولادسازی کارخانه فولاد شادگان به‌زودی ایجاد و راه‌اندازی شود و اصرار ما بر این مساله است که این فولادسازی به فولاد خوزستان سپرده شود تا خلق ثروت و ایجاد اشتغال نیز برای استان باشد.

وی گفت: با توجه به اینکه خوزستان در بخش صنعت و تولید جزو پیشگامان در کشور است و صنایع فولادی خوزستان نیز جزو پیشروها به حساب می‌آیند، امیدواریم بخش فولادسازی کارخانه فولاد شادگان نیز به فولاد خوزستان واگذار و این کار از خوزستان خارج نشود.شریعتی تصریح کرد: طبق برنامه‌ریزی‌هایی که انجام گرفته، تولیدات این کارخانه باید به ۵/ ۳ میلیون تن فولاد برسد تا شادگان به یکی از قطب‌های فولاد در کشور تبدیل شود.وی افزود: به دنبال ایجاد یک مجتمع فولاد در استان هستیم تا صنایع فولادی در خوزستان به یکدیگر بپیوندند و به صورت یک شرکت مادر تخصصی فعالیت کنند. اگر این موضوع محقق شود، خوزستان می‌تواند نقش اساسی در فولاد کل منطقه ایفا کند و همچنین از این طریق به حل مشکل بیکاری نیز کمک خواهد شد.