شماره روزنامه ۶۰۱۲
|
آرشیو روزنامه شماره ۵۹۲۹ دنیای اقتصاد

اخبار تاريخ و اقتصاد - روزنامه شماره ۵۹۲۹

  • با من از پدرم بگو

    دنیای اقتصاد -فرداد گوران: ۱۲ساله بود که پدرش درگذشت. ناتانیل کان، پسر معمار بزرگ، لوئی کان (۱۹۷۴–۱۹۰۱)، خود را فرزند اخراجی خانواده کان می‌داند. ناتانیل در سال۲۰۰۳ مستندی فوق‌العاده تکان‌دهنده درباره روابط خانوادگی پدرش ساخت. او در گفت‌وگو با دیان ساجیک، گزارشگر گاردین می‌گوید چگونه ساخت این مستند، سرانجام او را با مردی که به سختی می‌شناخته، آشتی داده است. مستند «معمار من» ما را به سفری غمناک و در عین حال طنزآمیز می‌برد. در جریان این سفر، ناتانیل تلاش می‌کند با پدر درگذشته‌اش رفتاری صمیمانه داشته باشد و از میان آثار، اسناد و نامه‌ها و عکس‌های بازمانده او به حیات درونی‌اش نزدیک شود.
  • رشد شهرها در دوره قاجار

    شهرهای ایران در دوره قاجاریه، با وجود جنگ‌های ایران و روس و مسائل و مشکلات دیگر، در سایه امنیت و رونقی که پدید آمد، توسعه یافتند. این رشد شهری، نتیجه رونق اقتصادی زمانه خود (که در سایه آرامش و ثبات نسبی فراهم آمده بود) و به‌ویژه رونق تجارت بود؛ تجارت بین شهری و تجارت بین‌المللی. به این ترتیب، زندگی شهری و تجارت گسترده دوره صفویه که در قرن هجدهم رو به زوال نهاده بود تا حدی وارونه شد. بازرگانی در سی‌ساله نخست حکومت قاجارها، تا حدی بهبود یافت.
  • اکباتان؛ شهرک معمارانه

    شهرک اکباتــان در محور توسعه‌ شرقی - غربی تهران در سال ۱۳۴۵ توسط جوردن گروزِن از دفتر معماری گروزِن سمتون طراحی شد. شرکت دیگری از ایالات متحده به نام اِستارِت، فاز یک اکباتان را قبل از انقلاب اسلامی به پایان رساند. البته پیمانکارانی از کشورهای اروپایی و آسیایی مانند آلمان و کره‌جنوبی نیز در این پروژه شرکت داشتند. گسترش واحدهای مسکونی و صنعتی شهر تهران به سمت غرب و نزدیکی به فرودگاه از دلایل اصلی انتخاب محل ساخت این مجموعه بوده است.
  • شهر خطی؛ طرح سبز یا گذرگاه ارواح؟

    ام ال کلارک/مجتبی هاتف
    جدیدترین پروژه مهندسی اجتماعی در عربستان سعودی شهری خطی موسوم به «لاین» است که اگر طبق برنامه پیش برود تاسیسات عظیم بعدی‌ای خواهد بود که تجلی نوآوری می‌شود؛ ولی پرسش‌هایی جدی نیز درباره هزینه انسانی‌اش به همراه دارد. بدیهی است که طراحی چنین شهری به طول ۱۷۰کیلومتر، با دو ردیف آسمان‌خراش که مجموعه‌ای گسترده از امکاناتی مثل حمل‌ونقل پرسرعت و تسهیلات رفاهی لوکس را دربرمی‌گیرد، پیشرفت‌های فناورانه زیادی با کاربردهایی در جاهای دیگر به بار خواهد آورد.
  • رنگ در تهران دوره ناصری

    در اینجا لازم است خاطرنشان سازم که امروزه در ایران دو رنگ، بیش از همه رنگ‌ها در ساختمان‌ها و عمارت‌های دولتی و غیردولتی و نیز در اشیای چوبین مثل میز و صندلی و نیمکت به‌کار می‌رود، این دو رنگ عبارتند از: سیاه و زرد. این رنگ‌ها که خاص کشور اتریش است بیش از سایر رنگ‌ها به چشم می‌خورد و در این خصوص باید گفت که ایرانیان از خود اتریشی‌ها هم اتریشی‌ترند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر