ماجرای شکایت ترک‌سل از ام تی ان به کجا رسید؟

چندی پیش اعلام شد که شرکت ترک‌سل، اپراتور تلفن همراه در ترکیه، در راستای یک رقابت قانونی که با گروه ام تی ان بر سر مزایده اپراتور خصوصی تلفن همراه در ایران داشت، علیه این شرکت شکایتی تنظیم کرده است. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، گروه ام‌تی‌ان (MTN Group) یک شرکت ارتباطاتی راه دور چندملیتی است که در سال ۱۹۹۴ تاسیس شد و در حال حاضر در ۲۱ کشور آفریقایی و خاورمیانه‌ای فعالیت دارد. بزرگ‌ترین اپراتور تلفن همراه ترکیه، با ادعای خسارتی که اقدامات ام تی ان به این شرکت وارد آورده، ماه گذشته دادخواستی را علیه این اپراتور موبایل در آفریقا، به دادگاه واشنگتن تسلیم کرد و خواهان غرامتی معادل ۲/۴ میلیارد دلار شده است.

بر اساس این گزارش، شرکت امیدوار بوده که نشان بدهد گروه ام تی ان قانون بین‌المللی مرتبط با رشوه خواری و تجارت را نقض کرده است.شرکت ام تی ان، در سال ۲۰۰۴ توانست در رقابت با شرکت ترک‌سل برنده شود و ۴۹ درصد از سهام اولین اپراتور خصوصی تلفن همراه ایران را در اختیار بگیرد.

اما گروه ام‌تی‌ان ادعاهای ترک سل مبنی بر دخیل بودن در انجام اقدامات ناشایست برای در اختیار گرفتن بخشی از سهام ایرانسل را رد کرده و رییس این شرکت اعلام کرده که اقدام ام‌تی‌ان به از دست رفتن امتیاز ترک سل در ایران منجر نشده است، بلکه این امر، کوتاهی خود شرکت ترک‌سل بوده که نتوانسته از عهده مقررات قانونی و تجاری دولت ایران برآید و موجب آن شده که از فرآیند اعطای امتیاز خارج شود. در نتیجه، هرگونه ادعایی مبنی بر شکست ترک سل در برنده شدن در این مناقصه به دلیل اقدامات نابجای ام تی ان، بی اساس است.

سازمان تنظیم مقررات به اپراتور سوم اخطار داد

اپراتور سوم تلفن همراه به دلیل عدم واگذاری سیم‌کارت به میزان قابل قبول، عدم پوشش کافی در شبکه خود و تخلف در نحوه ثبت‌نام و واگذاری سیم‌کارت از سوی سازمان تنظیم مقررات اخطار گرفت. به گزارش موبنا، محمد کرم‌پور با بیان اینکه سازمان تنظیم مقررات موظف است که به هر اپراتوری که به تعهداتش عمل نکند اخطار دهد و جریمه کند، اعلام کرد: در شرایط حاضر اپراتور سوم تلفن همراه به تعهداتش مطابق با پروانه فعالیت خودعمل نکرده است.

وی گفت: رگولاتوری در چنین مواردی تذکر، اخطار، جریمه، کاهش مدت زمان پروانه یا حتی لغو پروانه فعالیت صادر شده برای اپراتور را مطابق با قانون در دستور کار خود قرار می‌دهد.

معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه این اپراتور تا کنون نتوانسته به تعداد کافی سیم‌کارت واگذار کند، اظهار کرد: پوشش شبکه این اپراتور در سراسر کشور به حد قابل قبول نرسیده و همین امر از دیگر مواردی است که موجب شده تا رگولاتوری به این اپراتور اخطار دهد. کرم‌پور اعلام کرد: همچنین نحوه فروش سیم‌کارت توسط این اپراتور مشکل دارد که باید با هماهنگی معاونت نظارت سازمان تنظیم مقررات برطرف شود. به گفته وی، زمانی که اپراتور برای فروش سیم‌کارت ثبت‌نام انجام می‌دهد، موظف است که ظرف مدت ۷۲ ساعت سیم‌کارت مذکور را فعال واگذار کند که این اقدام توسط اپراتور سوم تلفن همراه انجام نشده است. درحالی‌که مسوولان اپراتور سوم (رایتل) مدعی هستند که نسبت به عرضه سیم‌کارت‌های نسل سوم در کشور اقدام کرده‌اند؛ اما شواهد نشان می‌دهد که عرضه این سیم‌کارت‌ها همچنان در هاله‌ای از ابهام قراردارد. بر اساس پروانه صادره اپراتور سوم باید سیم‌کارت‌های خود را حداکثر تا اول خردادماه سال۹۰ عرضه می‌کرد؛ اما با گذشت حدود یک سال از این زمان از واگذاری عمومی این سیم‌کارت‌ها خبری نیست. شرکت تامین تله‌کام وابسته به شرکت سرمایه‌گذاری سازمان تامین اجتماعی (شستا) مجری پروانه اپراتور سوم تلفن همراه کشور است.