سال جدید برای کسب‌وکارهای حوزه تکنولوژی سال جالبی خواهد بود، چرا که سازوکارهای عرصه تکنولوژی به یکباره در حال تغییرند و مسیر این صنعت را دگرگون می‌کنند.
در این زمینه، کارشناسان مختلف در سراسر دنیا موضوع‌های مختلفی را برای سال ۲۰۱۴ معرفی کرده‌اند.
دوران افول «بعد از PCها»از نظر لری‌دیگنان، سردبیر سایت ZDNET، مهم‌ترین موضوع سال ۲۰۱۴ سرنوشت ویندوز ۱/۸ خواهد بود.
به گزارش همکاران سیستم سوال مهمی که در اینجا مطرح می‌شود این است که آیا ابزارهای مجهز به ویندوز به صورت انبوه خریداری می‌شوند؟ اگر نه، در آینده چه بر سر حق امتیازهای شرکت مایکروسافت مانند آفیس خواهد آمد؟ این روزها که غول‌های تکنولوژی مشغول ارائه عملکرد مالی خود هستند درک ما از روند تکنولوژی بیشتر می‌شود و حالا داریم می‌فهمیم که این دگرگونی چگونه رخ خواهد داد. دلایلی برای توجیه‌پذیری این نگرانی در مورد ویندوز وجود دارد. از جمله اینکه:
• کروم‌بوک‌ها (کامپیوترهای شخصی با سیستم عامل کروم OS) به خوبی فروش رفته‌اند.
• امتیاز مکینتاش برای اپل ثابت مانده است.
• ما در دوران افول PC به سر می‌بریم.
• فرصت متنوع‌سازی گزینه‌های سیستم عامل از سوی سازندگان PC به وجود آمده و حتی ممکن است شاهد کامپیوترهای شخصی باشیم که با سیستم عامل آندروید کار کنند.
در واقع به عقیده کارشناسان سال جدید، راهی طولانی به سوی تعیین تناسب سیستم‌های ویندوز هم هست. خصوصا با توجه به اینکه رویکردهای جدیدی به وجود آمده است.
چاپگرهای سه‌بعدی متداول می‌شوند
پیش‌بینی‌ها حاکی است امسال استفاده از چاپگرهای سه‌بعدی (در زنجیره عرضه) متداول خواهد شد. در سال جدید، چاپگرهای سه‌بعدی نیازهای بیشتری از مصرف‌کننده‌ها را پوشش خواهند داد. در حقیقت، در سال ۲۰۱۴ انقلاب واقعی در زمینه زنجیره عرضه رخ خواهد داد و چاپگرهای سه‌بعدی این زنجیره را تقویت خواهند کرد. از سوی دیگر، داده‌های بزرگ
(Big Data) همچنان تولید می‌شوند. ممکن است روند تولید داده‌های بزرگ مثل سال ۲۰۱۲ به نظر برسد، اما نیاز بنگاه‌ها به تولید بیشتر در سال ۲۰۱۴ پابرجا است. امروزه هر شرکتی می‌داند که داده‌ها دارایی اصلی آنها محسوب می‌شوند. در این سال همچنین شرکت‌های نرم‌افزاری رویکرد خود را هر چه بیشتر به سوی خدمات ابری تغییر خواهند داد. تحول Adobe از صدور مجوز و پشتیبانی نرم‌افزاری به سرویس Creative Cloud نشانه این امر است. این اقدام از سوی هر شرکت نرم‌افزاری دیگری کپی خواهد شد. در عین حال شرکت‌هایی که صرفا می‌خواهند محصولات و خدمات قدیمی خود را برحسب خدمات ابری دوباره برندسازی کنند، بحرانی نسبی به همراه خواهد داشت.
چین پیش می‌آید
ایلین یو، معتقد است در بحبوحه جنون خریدهای اینترنتی که در نیمه دوم سال ۲۰۱۳ جهان را فراگرفت، Bitcoin (نوعی پول دیجیتال و سیستم پرداخت اشتراکی است که به شکل نرم‌افزار متن باز در سال ۲۰۰۹ معرفی شده است)، به بزرگ‌ترین پایگاه تجاری دنیا تبدیل شد و بنابراین انتظار می‌رود چین همچنان آمریکا را در تبدیل به بزرگ‌ترین بازار تجارت الکترونیک دنیا در سال ۲۰۱۴ هم پشت سر بگذارد. چین همچنان پیشرفت رو به رشد خود را در سال جدید ادامه می‌دهد و شرکت‌های چینی مانند Huawei، Xiaomi و علی‌بابا در این میان پیشتاز خواهند بود. بازار چین به عنوان نیروی محرکه اقتصادی آسیا پتانسیل رشد زیادی را نشان می‌دهد که باعث شده، شرکت‌هایی مثل اپل و سامسونگ در سال ۲۰۱۳ کمتر به‌دلیل مشکلات کیفی محصولات و اصلاح آنها مجبور به عذرخواهی عمومی شوند.
در همین راستا شرکت Huawei به دنبال توسعه در اروپا است؛ جایی که سرمایه‌گذاری ۲ میلیارد دلاری در آن داشته تا بعد از رسوایی جاسوسی‌های دولت آمریکا و کمرنگ شدن حضور این کشور در اروپا، رد پای خود را در این منطقه توسعه دهد. همچنین درست است که شرکت تولیدکننده گوشی‌های هوشمند Xiaomi از تازه‌کاران بازار است و تازه در آوریل ۲۰۱۰ شروع به‌کار کرده، اما ارزش سرمایه این شرکت در حال حاضر ۱۰ میلیارد دلار است و برنامه‌هایی برای توسعه جهانی دارد. قرار است Xiaomi دفتری را در سنگاپور به عنوان کانون فعالیت‌های خود در آسیا تاسیس کند و انتظار می‌رود فروش این شرکت از تعداد ۷/۱۹ میلیون گوشی در سال ۲۰۱۲ با افزایش دو برابری به ۱۵ میلیون گوشی در سال ۲۰۱۳ برسد. جالب است بدانیم که رهبران جهانی بازار مانند سیسکو سیستمز، اپل و سامسونگ در حال برنامه‌ریزی هستند، تا نفوذ چینی‌ها را در سال ۲۰۱۴ خنثی کنند. در هر صورت، چین با چالش‌های کلیدی روبه‌رو است. این کشور منتقدانی جدی دارد که نسبت به توانایی آن برای نوآوری بدون کپی کردن اظهار تردید می‌کنند. سال ۲۰۱۴ عاقبت سال جهش داده‌های بزرگ نیز خواهد بود. همچنین پتانسیل‌های بهره‌برداری نشده زیادی در «اینترنت چیزها» (مرحله بعدی انقلاب دیجیتال که در واقع عصر اتصال همه ابزارها به شبکه است) و ارتباطات «ماشین به ماشین» (M۲M) (اصطلاحی کلی برای توصیف تکنولوژی‌هایی که امکان ارتباط باسیم یا بی‌سیم بین سیستم‌ها را با ابزارهای دیگر از همان نوع فراهم می‌کند) وجود دارد. اگر پیش‌بینی‌ها در مورد رواج تکنولوژی ابزارهای پوشیدنی (لباس‌ها یا وسایلی مانند عینک و ساعت که ابزارهای الکترونیکی پیشرفته به آنها متصل است) عملی شود، نیاز به اینکه داده‌های بزرگ و M۲M سرویس‌های مختلف را با هم تلفیق کنند و اطلاعاتی را فراهم کنند که کسب‌وکارها برای شناخت نیاز مشتریان خود از آنها استفاده می‌کنند، بیشتر می‌شود.
تکه‌تکه شدن تکنولوژی موبایل
کریس داکت اعتقاد دارد، اگر ویندوزفون (مجموعه‌ای از سیستم‌های عامل که شرکت مایکروسافت برای گوشی‌های هوشمند تولید می‌کند) همچنان سهم بیشتری از بازار را به دست آورد، تولیدکنندگان اپلیکیشن مجبورند کم‌کم توجه خود را به آن جلب کنند.
استیو رنگر یک کارشناس تکنولوژی معتقد است، امروز تقریبا همه گوشی هوشمند دارند و به همین دلیل قیمت تبلت‌ها در حال کاهش است و بزرگ‌ترین شرکت‌های تکنولوژی دنیا در تلاشند کشف کنند که چه محصول تازه‌ای می‌توانند تولید کنند که همچنان در عرصه سودآوری پیشتاز باشند. در این شرایط، در سال ۲۰۱۴ تلاش‌ها برای ساخت تکنولوژی‌های پوشیدنی جدیدتر احیا می‌شود و وسایلی مانند عینک، ساعت و‌... به ابزارهای مطلوب‌تر و مفیدتری برای مصرف‌کننده تبدیل خواهند شد. آن‌دسته از ابزارهای پوشیدنی که تاکنون شاهد تولید آنها بوده‌ایم جذابیت داشته‌اند، اما بدون اشکال هم نبوده و به‌دلیل قابلیت‌های محدود، طراحی‌های بد و عمر پایین باتری دچار نقص بوده‌اند. به هر حال، در سال جدید، شاهد نسخه‌های جدیدی از این ابزارها و شاید ظهور محصولی از سوی اپل به نام iWatch باشیم. اگر قرار باشد کسی در تولید ساعت‌های هوشمند به موفقیت برسد، (ممکن است خیلی شرکت‌ها آن را امتحان کرده و شکست خورده باشند) و موتور عصر جدید تکنولوژی‌های پوشیدنی را روشن کند، احتمالا شرکت اپل خواهد بود.
تحولات در مخابرات
سال ۲۰۱۳ مملو از نام‌های بزرگی بود که به خرید و فروش شرکت‌های مخابراتی دست زدند. شرکت‌های E-Plus در آلمان، Virgin Media در انگلستان و O۲ در جمهوری چک، جزو شرکت‌هایی بودند که سال گذشته مالکان جدیدی پیدا کردند. نشانه‌ها حاکی از آن است که این روند ادامه خواهد داشت: شرکت‌های EE در انگلستان و KPN در هلند، در سال جدید مالکان جدیدی خواهند یافت و همتایان بزرگ آنها مانند وودافون و AT&T اعلام کرده‌اند که به دنبال مالکیت‌های جدید در اروپا هستند.
اگر ۲۰۱۳ پایان کسب‌وکار دستگاه‌های تلفن نوکیا بود، سال ۲۰۱۴ شاهد بلوغ رو به رشد نسل جدید موبایل‌ها در اروپا خواهد بود.
ظهور رایانش ضمنی
کارشناسان معتقدند تکنولوژی‌های مورد استفاده توسط شما بیش از آنکه حتی تصور کنید، از شما شناخت دارند. در برخی موارد، این تکنولوژی‌ها حتی اطلاعاتی کامل‌تر از خودتان در مورد شما دارند که این مساله باعث هراس برخی افراد می‌شود و عکس‌العمل‌ها نسبت به آن در سال ۲۰۱۴ بیشتر خواهد بود. در هر حال، رایانش ضمنی به‌طور غیرمنتظره‌ای می‌تواند مفید و کارآمد باشد و در سال جدید افراد بیشتری را درگیر خواهد کرد. ایده کلی که در مورد رایانش ضمنی وجود دارد این است که ابزارهای تکنولوژیک شما با استفاده از داده‌هایی که در مورد خدمات دیجیتال مختلف، موقعیت شما و تاریخچه استفاده از این ابزارها وجود دارد، مثلث داده‌ای از شما می‌سازد. سپس، اطلاعات مناسب شما را درست زمانی که به آن احتیاج دارید یا گاهی حتی قبل از اینکه بدانید به آن نیاز دارید، به‌کار می‌برد. در واقع، این ابزارها نیازهای شما را پیش‌بینی می‌کنند.
نرم‌افزار Google Now (دستیار شخصی هوشمندی که شرکت گوگل) از یک زبان طبیعی برای پاسخ دادن به سوالات، ارائه پیشنهاد و انجام اقدامات با انتقال درخواست‌ها به مجموعه‌ای از خدمات وب استفاده می‌کند. احتمالا این نرم‌افزار در سال ۲۰۱۳ پرچمدار رایانش ضمنی خواهد بود. تحلیلگران معتقدند رایانش ضمنی اولین اپلیکیشنی است که قدرت داده‌های بزرگ را در مقیاسی وسیع به ما نشان می‌دهد.
منبع: zdnet