دنیای اقتصاد- بانک مرکزی پس از افزایش چشمگیر نرخ ارز مرجع در روزهای پایانی هفته گذشته، دیروز قیمت سکه بانکی برای فروش در شعب بانک ملی را با ۱۰ هزار و ۴۰۰ تومان کاهش، معادل ۴۴۷ هزار و ۲۰۰ تومان قیمت‌گذاری کرد. در همین حال قیمت سکه در بازار آزاد پس از چندین روز قرار داشتن در سایه قیمت سکه بانکی، دیروز در روندی معکوس به ۴۶۲ هزار تومان افزایش یافت.در شرایط فعلی به نظر می‌رسد بانک مرکزی پس از اعمال شوک ارزی با کاهش قیمت سکه، در صدد جذاب کردن بازار سکه و هدایت نقدینگی از بازار ارز به این بازار است. پس از جهش نرخ ارز در هفته گذشته صورت گرفت

شوک طلایی بانک مرکزی به بازار سکه

جابه‌جایی نقدینگی از بازار ارز به سکه

گروه بازار پول- مسعود رضا طاهری: بانک مرکزی در ادامه سیاست‌های کنترلی خود دیروز ۱۰ هزار و ۴۰۰ تومان از قیمت سکه بانکی کاست.

قیمت سکه بانکی در روز پنج‌شنبه ۴۵۷ هزار و ۶۰۰ تومان بود. این نرخ روز گذشته به ۴۴۷ هزار و ۲۰۰ تومان رسید.

به نظر می‌رسد بانک مرکزی پس از شوک ارزی در هفته قبل، با کاهش چشمگیر قیمت سکه، درصدد جذاب کردن این بازار و هدایت نقدینگی از بازار ارز به سمت بازار سکه است.

این در حالی است که قیمت دلار بازار آزاد در این مدت با ۵ تومان افزایش تا ۱۲۲۰ تومان بالا رفت، در حالی که قیمت جهانی طلا طی روزهای اخیر تنها ۱۲ دلار در هر اونس کاهش داشته که قطعا در نوسان قیمت سکه تا این اندازه موثر نیست. سیاست افزایش قیمت رسمی ارز دادوستد در بازار ارز آزاد را کند کرد تا جایی که از روز چهارشنبه هفته گذشته تا دیروز قیمت دلار در محدوده ۱۲۲۰ تومان متوقف بوده است. با کاهش دادن قیمت سکه بانکی ، بانک مرکزی مجددا بازار سکه را برای سوداگری آن جذاب کرد. در همین حال تجربه موفق‌تر بانک مرکزی در کنترل بازار سکه و ایجاد درآمد مالیاتی از این رهگذر محتمل به نظر می‌رسد.

همچنین قیمت سکه بازار دوباره از قیمت سکه بانکی پیش افتاد. روز گذشته با رسیدن قیمت سکه آزاد به ۴۶۲ هزار تومان، تفاوت قیمت آن با نرخ سکه ۴۴۷ هزار و ۲۰۰ تومانی بانک ملی به ۱۴هزار و ۸۰۰ تومان رسید در صورتی که طی هفته‌های گذشته قیمت سکه بانکی حتی تا ۱۱ هزار تومان نیز از قیمت بازار بیشتر بود.

با افت قیمت طلا تا ۱۵۳۲ دلار در پایان معاملات بازارهای جهانی، بانک مرکزی قیمت سکه بانکی را با احتساب مالیات بر ارزش افزوده ۴ درصدی، ۴۴۷ هزار تومان اعلام کرد. در حالی که قیمت سکه در بازار آزاد تا ۴۶۲ هزار تومان بالا رفت که از پیش افتادن مجدد قیمت سکه بازار نسبت به قیمت سکه بانکی حکایت دارد. این وضعیت که به دلیل گرانی ارز مرجع اتفاق افتاده است، بار دیگر بازار سکه را برای دلالان جذاب کرده است. از سویی به نظر می‌رسد که کنترل قیمت‌ها در بازار سکه برای بانک مرکزی راحت‌تر از بازار ارز باشد؛ بنابراین احتمال تشکیل مجدد صف‌های طویل در مقابل شعب بانک ملی زیاد است. در عین حال سازمان امور مالیاتی که طی هفته‌های اخیر از فروش نرفتن سکه‌های بانکی سودی نصیبش نمی‌شد و در بازار آزاد نیز به دلیل فروش بدون فاکتور سکه، رد و نشانی از معاملات آن نمی‌توانست بیابد، بار دیگر از این فرصت بهره خواهد برد.

در همین حال بازار سکه دیروز شاهد افزایش ۱۰۰۰ تومانی نیم سکه و ۲۰۰۰ تومانی ربع سکه بود که به ترتیب ۲۳۲ هزار تومان و ۱۳۷ هزار تومان فروخته شدند. در شعب بانک ملی قیمت نیم سکه ۲۲۳ هزار و ۶۰۰ تومان و ربع سکه ۱۱۹ هزار و ۶۰۰ تومان تعیین شد که به ترتیب ۸۴۰۰ تومان و ۱۷۴۰۰ تومان از نرخ بازار آزاد کمتر بود. شرایطی که سودجویان را دوباره در شعب بانک ملی به صف خواهد کرد.

در بازار ارز، یورو ۲۰ تومان نسبت به نرخ روز پنج‌شنبه ارزان شد و به نرخ ۱۷۶۰ تومان رسید. در مقابل دلار آمریکا با ۵ تومان افزایش تا ۱۲۲۰ تومان گران شد. نرخ مرجع دلار دیروز ۱۱۷۲ تومان بود که تفاوت آن با نرخ دلار آزاد ۴۸ تومان بود.

در بازار‌های جهانی، قیمت طلا به دلیل افت قیمت نفت و چشم‌انداز کاهشی نرخ بهره در بانک مرکزی اروپا و تقویت ارزش دلار در پایان معاملات جهانی تا ۱۵۳۲ دلار افت کرد. قیمت طلا هفته گذشته تا ۱۵۴۵ دلار نیز بالا رفته بود.بازار ارز ظاهرا در واکنش به افزایش قیمت دلار عقب نشسته و به نظر می‌رسد که نقدینگی دوباره راهی بازار سکه شده است. در این میان برخی شایعات مبنی‌بر کمبود دلار دولتی در بانک مرکزی تکذیب شده است. البته دیروز صرافی بانک ملی کماکان به مردم دلار مسافری ۱۱۷۵ تومانی می‌فروخت.

در همین حال گزارش میدانی خبرگزاری مهر از بازار ارز حکایت از آن دارد که بانک مرکزی با اعمال سیاست‌های جدید ارزی در بازار، دیروز دلار را به روش قطره چکانی و محدود به صرافی‌های بانکی و مجاز تزریق کرده است.

صرافی‌های بانکی از جمله صرافی ملت، نوین و پاسارگاد در مراجعه مردم عنوان می‌کنند که ارز نداریم و بانک مرکزی هنوز ارز مورد نیاز را ارائه نکرده است. تنها صرافی بانک ملی با ارائه پاسپورت و بلیت باز هم به میزان محدود دو هزار دلار، ارز مورد نیاز مسافران را تامین می‌کند.

صرافی‌ها: ارز نداریم

براین اساس، به نظر می‌رسد که بانک مرکزی سیاست تزریق محدود به بازار را در پیش گرفته است و اکثر صرافی‌های بازار هم اعلام می‌کنند که ارز مسافرتی نداریم. در عین حال برخی از آنها با درج اطلاعیه‌هایی عنوان کرده‌اند که «ارز مسافرتی موجود است»، اما با مراجعه برای خرید عنوان می‌کنند که ارز نداریم.

در همین حال مسوول یکی از صرافی‌های مجاز در میدان فردوسی گفت: قیمت‌های اعلام شده روی تابلوی صرافی‌ها قیمت قطعی نیست و دلاری برای فروش نداریم.

یکی دیگر از صرافان دارای مجوز فعالیت از بانک مرکزی در میدان فردوسی عنوان کرد: قیمتی که روی تابلو درج شده، قیمت خرید و فروش است، اما هم‌اکنون دلاری برای فروش نداریم.

اما به هر حال، هم‌اکنون صرافی‌های میدان فردوسی قیمت فروش هر دلار را حدود ۱۱۷۷ تومان و قیمت خرید را ۱۱۷۵ تومان روی تابلوهای خود درج کرده‌اند، اما در مراجعه اعلام می‌کنند که ارزی برای فروش نداریم.

عکس: آکو سالمی